Mantelzorg - Sonja getuigt

Mantelzorgers zijn échte helden. Vaak onzichtbaar, maar steeds onschatbaar van waarde! Sonja is zo'n held en vertelt ons haar verhaal.

Ken jij ook zo’n held zoals Sonja die zich dagelijks inzet voor een familielid of een vriend? Laat ons weten waarom jouw mantelzorger vijf sterren verdient. Zet jouw mantelzorger in de bloemetjes via dit formulier:

Geef jouw mantelzorger vijf sterren

Hieronder lees je alvast het verhaal van Sonja.

Voor wie zorg je en wat houdt die mantelzorg precies in?

Het is heel complex wat ik allemaal doe. Ik zorg voor een vriend. Hij heeft veel rust nodig, maar toch help ik hem zo veel mogelijk. Hij gaat elke dag naar het dagverzorgingscentra en het ziekenhuis. Ik zorg ervoor dat hij er geraakt, maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Ik help ook bij het wassen en aankleden. Dan komt er vaak nog iemand helpen van de thuisverpleging, want ik kan het natuurlijk niet allemaal alleen. Het is een grote vent. We gaan vaak veel naar buiten om te wandelen, ik regel zijn medicatie, zijn vervoer en poets vaak het huis.

In het begin had ik het moeilijk om alles aan te kunnen pakken, maar nu loopt het allemaal heel vlot. Mantelzorger zijn is deel van mijn dagelijkse activiteiten. Het is een routine geworden.

Wat betekent mantelzorg precies voor jou en welke impact heeft het op jou als persoon?

Ik vind dit een moeilijke vraag. Het is een levensstijl geworden. Vroeger kon ik om het even wanneer op reis vertrekken, maar nu kan dat niet meer. Je moet altijd thuis zijn en paraat staan. Dit is een negatief kantje, maar je krijgt er veel dankbaarheid voor terug. Wel probeer ik altijd één dagje vrij te nemen in de week. Dan ga ik met mijn schoonzus soms de stad in.

Hoelang ben je al mantelzorger?

Ik ben ondertussen al zeven jaar mantelzorger. Het voelt heel goed aan. Het hoort bij mijn dagtaken en ik zou niets anders willen doen.

Heb je nog voldoende tijd over voor jezelf?

Mantelzorger zijn vraagt natuurlijk veel tijd. In het begin was het soms ook allemaal wat moeilijk. Ik begon mezelf een beetje weg te cijferen. Toen zeiden ze soms tegen mij: 'Ga eens nieuwe kleren kopen en gun jezelf iets!' Dat heb ik dan ook eens gedaan. Maar nu zou ik echt niets anders willen doen. Het zit in me. Het is vaak ook vroeg opstaan, maar ik heb het ervoor over. Zoals ik al zei neem ik dan altijd één dag op de week vrij. Ik trek mij daar ook aan op en kijk er naar uit.

Waar haal je de meeste voldoening uit?

Dat ik mijn vriend kan helpen en zijn dag kan goed maken. Als hij tevreden is, ben ik dat ook. Hij is mij altijd heel dankbaar. Daar haal ik mijn voldoening uit. Je kunt echt iets betekenen voor mensen. Het zit soms in de kleine dingen.

Op welke vlakken zouden we jou (en andere mantelzorgers in het algemeen) beter of breder kunnen ondersteunen in de toekomst? Welke zaken moeten beter erkend en ondersteund worden volgens jou?

Ik vind dit een moeilijke vraag. Misschien mag het allemaal een beetje makkelijker kunnen. Drempels op het openbaar domein durven al eens een minpunt zijn. De rolstoel rolt soms gewoon de straat op door schuingelegen voetpaden. Tegelijkertijd moet ik wel zeggen dat de appartementen vaak goed zijn aangepast. Zo is er een inloopdouche en geen schuiframen met randen. Er zijn dus ook veel goede punten.

Ook ben ik altijd blij met de begeleiding die ik krijg vanuit het Dagverzorgingscentra De Kust. Het voelt aan als een verlengde van onze thuis. Ze helpen mij enorm en volgen me goed op.

Zet een mantelzorger in de bloemetjes!

Ken jij ook zo’n held die zich dagelijks inzet voor een familielid of een vriend? Iemand die vijf sterren verdient? En wil je die held eens extra in de bloemetjes zetten?

Vijf sterren

Laat ons weten waarom jouw mantelzorger vijf sterren verdient. Wij op onze beurt verzamelen alle getuigenissen en plaatsen die in de vorm van een fonkelende sterrengalerij op onze website. Op die manier willen we de vele vaak onzichtbare helden bedanken voor hun harde heldenwerk. Zet jouw mantelzorger in de bloemetjes via dit formulier:

Geef jouw mantelzorger vijf sterren

Gepubliceerd op woensdag 8 juni 2022 10.16 u.