Medios

Hoofdthemas

Read this page in English

Handhygiëne

Het Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) is een openbaar ziekenhuis in Banjul, hoofdstad van Gambia. Het ziekenhuis werd opgericht onder het Britse koloniale bewind en was tot 2013 bekend als het Royal Victoria Teaching Hospital (RVTH). De afkorting RVTH wordt nog steeds veel gebruikt.

Om de afhankelijkheid van buitenlandse dokters te verminderen, werd het Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) in de jaren negentig een ‘teaching hospital’. ‘University of The Gambia’ (UTG) is er verantwoordelijk voor een Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery (MBBS) en een Bachelor of Science (BSC). Toch ontvangt het ziekenhuis nog steeds dokters uit Cuba, Nigeria, het Verenigd Koninkrijk en Egypte en blijft het sterk afhankelijk van buitenlandse donoren om de essentiële gezondheidszorg te garanderen.

Patiënten kunnen in EFSTH terecht voor tertiaire gezondheidszorg, maar moeten wel zelf voor eten zorgen. Ook de voorgeschreven medicatie moet zelf betaald worden. Er is vaak een tekort aan bloed in de bloedbank waardoor er in nood actief gezocht wordt naar familieleden of kennissen met de juiste bloedgroep. Hierdoor verblijven familieleden vaak in de buurt van het ziekenhuis. Handhygiëne is een groot probleem in het EFSTH. Er is een tekort aan basisproducten zoals rubberhandschoenen en ontsmettingsmiddelen. Het herhaaldelijk gebruik van deze basisproducten leidt tot - vermijdbare - overdracht van ziekmakers. Dankzij de stedenband wordt er ingezet op kennisuitwisseling tussen medische actoren in Oostende en Banjul. Zo kwam James Gomez, hoofd van de dienst infectiecontrole, stage lopen in AZ Oostende - Damiaan.

Via Medios werden in 2018 en 2019 ziekenwagens gedoneerd, aan het EFSTH en aan het Rode Kruis. Deze ziekenwagens worden nog steeds dagelijks gebruikt. In 2019 ondersteunde Medios een pilootproject in het Edward Francis Small Teaching Hospital en werd o.a. een UV-testtoestel voor handhygiëne geschonken aan het ziekenhuis.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.