Wat is discriminatie?
Discriminatie is het ongelijk of oneerlijk behandelen van een andere persoon op basis van persoonlijke kenmerken.
Volgens de wet is het strafbaar om iemand of een groep mensen te discrimineren, te pesten, haatberichten te sturen of haatmisdrijven te plegen vanwege hun afkomst, huidskleur, religie, handicap, leeftijd, seksuele voorkeur of vermogen.
Meld discriminatie
Je kan discriminatie melden bij Unia, Vlaams Mensenrechten Instituut (VMRI) of Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
Zij kunnen je verder helpen als je discriminatie meemaakte of er getuige van was. Zij staan in voor advies, ondersteuning en bemiddeling.
Zij beschikken echter niet over strafrechtelijke bevoegdheden. Daarvoor moet je een aangifte doen bij de politie.
Heb je iets te melden rond discriminatie bij de Oostendse stadsdiensten? Of heb je hulp nodig om je melding te doen? Dan kun je terecht bij het O-Punt.
Vlaams Mensenrechteninstituut
Ben je slachtoffer of getuige van discriminatie in een situatie die onder de Vlaamse bevoegdheden valt? Dan kan je dit kosteloos melden bij het VMRI.
Je leest meer over het Vlaamse Mensenrechteninstituut op de website: https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/
Unia
Unia is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijkheid bevordert. Unia streeft naar een inclusieve en gelijke participatie van iedereen in alle maatschappelijke domeinen. Iedereen die zich binnen België gediscrimineerd voelt of getuige is van discriminatie, kan bij Unia aankloppen. Zij informeren je over je rechten en zoeken samen naar een oplossing.
Unia is bevoegd voor federale materies in Vlaanderen, zoals bv. haatspraak en haatmisdrijven, politie en justitie, arbeidsbetrekkingen, rechten van de consument en van de patiënt, treinvervoer. Indien nodig verwijzen zij jou door naar de juiste instelling.
Discriminatie in onze stad: meld het!
Heb je discriminatie of haatboodschappen beleefd, gezien of gehoord? Je kan dit bij Unia melden of advies vragen:
- Gebruik het online meldingsformulier
- Bel naar het gratis nummer 0800 12 800 (enkel vanuit België) of +32 (0)2 212 30 00. Elke werkdag van 9.30 tot 13.00 uur.
Heb je een andere vraag voor Unia?
- Stuur je vraag online door naar Unia.
- Bel +32 (0)2 212 30 00. Unia is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur.
Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen
Als federale overheidsinstelling beschermt en bevordert het instituut de gendergelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie op basis van gender (man, vrouw, transgender) door je werkgever of federale diensten zoals de politie, het gerecht, … De bevoegdheid van het IGVM omvat ook discriminatie van zwangere vrouwen.
Lees meer over de verschillende opdrachten van het IGVM op https://igvm-iefh.belgium.be/nl
Geef discriminatie aan bij de politie
Beslis je om aangifte te doen bij de politie? Doe het zo snel mogelijk. Je kan iemand meenemen die je vertrouwt om je te ondersteunen bij de aangifte.
Je kan discriminatie online aangeven via het digitaal loket van Politie Oostende of contacteer je wijkinspecteur via https://www.politie-oostende.be/wijkpolitie of https://www.politie-oostende.be/commissariaat/zoeken
Safer Cities: de strijd tegen intimidatie
Via het online platform van Plan International kun je aanduiden waar je slachtoffer of getuige was van intimidatie in de stad. Dankzij deze ervaringen kan de stad gerichte acties opzetten op maat van alle inwoners.