Midzomernachten. Ontmoetingen in Oostende bij zonsondergang

Midzomernachten. Ontmoetingen in Oostende bij zonsondergang

Hoofdthemas

Expo Midzomernachten was van 5 juli tot en met 12 september te zien in de Nieuwe Gaanderijen. 

Een persoonlijke band met de zee en Oostende

In de Nieuwe Gaanderijen ontdek je vanaf vandaag de foto-expo 'Midzomernachten. Ontmoetingen in Oostende bij zonsondergang'. De expo vloeit voort uit de ontmoetingen tussen journalist Frank Buyse en fotograaf Kris Van Exel met bijna dertig bekende en vooral boeiende Vlamingen uit verschillende windstreken en sectoren, zoals de politiek, showbizz, sport, cultuur en media. Ze werden telkens gastvrij ontvangen in Hotel Thermae Palace en genoten er van een diner met zeezicht, waarbij ze urenlang spraken over hun leven, werk en de schoonheid van het bestaan. De inspirerende gesprekken werden vastgelegd op beeld, de interviews verschenen tijdens de zomermaanden van 2020, 2021 en 2022 wekelijks in De Krant van West-Vlaanderen. Voor de Nieuwe Gaanderijen werd een selectie gemaakt van de meest sprekende beelden.

Organisator Frank Buyse: "We hebben een indrukwekkende lijst van bekende namen ontvangen in Oostende, waaronder Piet Huysentruyt, Wim Opbrouck, Emma Meesseman, Stefan Vanfleteren, Willy Sommers, Hans Bourlon, Sien Eggers, Fatma Taspinar, Dalilla Hermans, Caroline Pauwels, Jani Kazaltzis, Geike Arnaert en vele anderen. Deze bekende koppen zijn prachtig in beeld gebracht op het strand bij ondergaande zon, tussen het Kursaal en  Hotel Thermae Palace. Volgens de betreurde Oostendse artiest Arno is dat de mooiste zonsondergang van de hele Belgische kust – het zou iets te maken hebben met heuvelruggen in de zee.”

Oostende gezien door bekende ogen

De bekende Vlamingen die deelnamen aan 'Midzomernachten' delen allemaal een liefde voor de zee, de gasten die zand tussen de tenen niet leuk vinden, zijn uitzonderingen.  In de expo worden hun persoonlijke verhalen gedeeld door middel van korte tekstjes bij de foto's. Deze fragmenten zijn afkomstig uit zevenentwintig langere interviews, waarin de gasten hun diepgaande genegenheid voor de kust, de zee en Oostende verklaren. Via een QR-code bij de foto's kunnen bezoekers het volledige verhaal van elke gast ontdekken. Als toeschouwer word je uitgenodigd om de magie van de zee te zien door de ogen van enkele van Vlaanderens meest inspirerende persoonlijkheden. De soms heel persoonlijke anekdotes maken het net erg herkenbaar. Want wie koestert er nu géén bijzondere jeugdherinnering aan onze kust?  De expo is tegelijkertijd dus heel universeel én heel persoonlijk.  En dat alles ontdek je met het ruisen van de zee op de achtergrond! Je hoeft je alleen maar om te draaien om met eigen ogen te zien waarom ze zo van de zee houden. 

De Antwerpse fotograaf  Kris Van Exel (1968) publiceert in diverse dagbladen en magazines. Deze reeks beelden maakte hij exclusief voor de Krant van West-Vlaanderen. (www.krisvanexel.be)

De Kortrijkse journalist Frank Buyse (1959) werkte voor verschillende media en schrijft sedert 2019 als senior writer voor De Krant van West-Vlaanderen en De Zondag (www.okapuka.be)

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.