‘Moeder’ van Femmy Otten is tiende permanente Beaufort-kunstwerk in Oostende

De achtste editie van Triënnale Beaufort is voorgesteld. Er worden in totaal achttien kunstwerken gerealiseerd in de deelnemende kustgemeenten. Acht werken zullen permanent blijven staan en deel uitmaken van het Beeldenpark Beaufort.

In Oostende wordt het permanente kunstwerk 'Moeder' van Femmy Otten voorgesteld, dat een ligplaats krijgt in de waterpartij in de Leopold II-laan.

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de achtste editie van Triënnale Beaufort voorgesteld. Curator Els Wuyts nodigde achttien binnen- en buitenlandse kunstenaars uit, die in totaal evenveel kunstwerken realiseerden: twee in elke deelnemende kustgemeente. Acht kunstwerken zullen na de tentoonstelling blijven staan en het permanent Beeldenpark Beaufort uitbreiden. Een van de permanente werken in Oostende is 'Moeder' van de Nederlandse Femmy Otten, dat een ligplaats krijgt in de waterpartij in de Leopold II-laan.

Het beeld is een liggend naakt in marmer, een zwangere vrouw met aan haar voeten een warboel aan lichaamsdelen. 

Kunstenares Femmy Otten werkte eerst negen maanden aan een houten versie van dit beeld: de volledige duur van haar eigen zwangerschap. Aan deze hernieuwde versie in marmer gingen opnieuw negen maanden precisiewerk vooraf.

Naast dit permanente kunstwerk werd ook het tijdelijke ‘At the mercy of nature (Sisyphus Part X)’, van de Roemeense Marius Ritiu, geplaatst op de Vicognedijk. Een meteoroïdekunstwerk, samengesteld uit koperplaten die maandenlang met miljoenen hamerslagen rond een rotsblok werden geslagen. Het kunstwerk lijkt afkomstig te zijn uit een ander universum, alsof het op weg naar de aarde botste met allerlei objecten en ons evengoed had kunnen verpletteren. 

De achtste editie van Triënnale Beaufort vindt plaats van 27 maart tot 3 november 2024. Een bezoekersgids kun je voor twee euro aankopen bij Toerisme Oostende, met daarin uitleg over de kunstwerken, de kunstenaars en het verhaal van de locatie van elk kunstwerk. Daarnaast bevat de gids ook wandelkaarten, fietslussen en achtergrondinfo.

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2024 13.02 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.