Mondmaskers: veelgestelde vragen

Vanaf wanneer en waar moet ik verplicht een mondmasker dragen in Oostende?

Voortaan geldt in Oostende enkel nog een algemene mondmaskerplicht in de binnenstad. Het gaat over het gebied afgebakend door de volgende straten: Leopold II-laan, Vindictivelaan, Visserskaai, Zeeheldenplein en Albert I-promenade. Ook het plein voor het treinstation en het stuk van de Natiënkaai voor het station hoort bij deze zone. De algemene mondmaskerplicht in deze zone geldt voor iedereen vanaf 12 jaar die zich te voet verplaatst op het openbaar domein.

Op de dijk in Oostende is het vanaf 1 september niet langer verplicht om een mondmasker te dragen. Ook op de strekdam, het westerstaketsel, de Montgomerykaai, het Zeeheldenplein én op het strand is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting. Zo is een mondmasker in de binnenstad niet verplicht bij verplaatsingen met de auto, moto(r), fiets of step en ook niet als je intensief sport. Als je iets aan het eten of aan het drinken bent, hoef je geen mondmasker te dragen. Uiteraard moet je dan wel de nodige afstand houden van andere mensen.

Op het strand is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen, nu de allerdrukste periode van het zomerseizoen erop zit.

Moeten kinderen een mondmasker dragen?

Kinderen tot 12 jaar moeten geen mondmasker dragen. Vanaf 12 jaar is een mondmasker dus verplicht.

Moet ik een mondmasker dragen als ik ga wandelen (met de hond)?

Als je wandelt in de binnenstad dan moet je een mondmasker dragen. Daarbuiten is het niet verplicht.

Moet ik een mondmasker dragen als ik fiets of met de step rijd?

Neen. Als je je verplaatst met de fiets of step dan moet je geen mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen bij het skaten of skeeleren?

Nee, dan hoef je geen mondmasker te dragen.

Moet ik een mondmasker dragen als ik met de auto of moto(r) rijd?

Neen, dan moet je geen mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen als ik me verplaats met mijn scootmobiel?

Ja. Als je je verplaatst met een scootmobiel op het openbaar domein in de binnenstad, dan moet je steeds een mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen tijdens het lopen of joggen?

Tijdens het beoefenen van een intensieve sportactiviteit zoals lopen of joggen hoef je geen mondmasker te dragen. Bewaar bij het sporten steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen op een gocart?

Neen, op een gocart moet je geen mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen als ik neerzit?

De verplichting om mondmaskers te dragen op het openbaar domein in de binnenstad geldt enkel bij verplaatsingen. Als je neerzit op een bankje, in het gras, op het strand … moet je dus geen mondmasker dragen.

Mag ik het mondmasker afnemen om iets te drinken of te eten?

Ja. Wanneer je voedsel of drank nuttigt, mag je het mondmasker even afnemen. Je kan dus nog steeds al wandelend een ijsje of een wafel eten. Je moet natuurlijk wel steeds de nodige afstand houden van andere mensen.

Moet ik een mondmasker dragen in een horecazaak?

Je moet geen mondmasker dragen als je in een horecazaak neerzit. De horecazaak zorgt ervoor dat de opgelegde regels van social distancing gerespecteerd worden door een aangepaste inrichting van de zaak. De zitcapaciteit mag niet overschreden worden. Je moet wel een mondmasker dragen als je je verplaatst, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan of als je de zaak binnenkomt of buitengaat.

Moet ik een mondmasker dragen op de Zeedijk?

Neen, op de Zeedijk is de mondmaskerplicht niet langer van kracht.

Moet ik een mondmasker dragen op de strekdammen?

Neen, daar moet je geen mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen op het staketsel?

Neen, daar moet je geen mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen op het strand?

Nee, het is niet langer verplicht om een mondmasker te dragen op het strand.

Moet ik een mondmasker dragen als ik ga sporten op het strand?

Nee, als je sport (bvb. joggen, beachbal of volleybal spelen) hoef je geen mondmasker te dragen, ook niet op het strand. 

Moet ik een mondmasker dragen aan mijn strandcabine?

Op het strand is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen. Als je neerzit aan je strandcabine hoef je dus geen mondmasker dragen. Ook niet om bijvoorbeeld de korte afstand tussen je strandcabine en je ligzetel te overbruggen. Als je je verplaatst van de strandcabine naar de zee om te zwemmen, hoef je ook geen mondmasker te dragen. 

Moet ik een mondmasker dragen om aan het strand te wandelen?

Nee, op het strand is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen.

Moet ik een mondmasker dragen in ’t Bosje of in De Schorre?

Nee, buiten de binnenstad is een mondmasker niet langer verplicht. in 't Bosje en De Schorre hoef je dus geen mondmasker te dragen.

Moet ik een mondmasker dragen in ’t Bosje of aan de Spuikom om te vissen?

Nee, buiten de binnenstad is een mondmasker niet langer verplicht. in 't Bosje en aan de Spuikom hoef je dus geen mondmasker te dragen.

Waar moet ik een mondmasker dragen bij een sportcomplex?

Als je binnengaat in een sportcomplex en bij verplaatsingen van het sportcomplex naar de actieve sportzone (sportvelden) moet je een mondmasker dragen. Bij het sporten zelf of als je neerzit moet je geen mondmasker dragen.

Ik ben aan het (ver)bouwen, moet ik dan steeds een mondmasker dragen?

Tijdens het uitvoeren van werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vragen, hoef je tijdelijk geen mondmasker te dragen. Je moet dan wel steeds afstand kunnen bewaren van andere mensen.

Ik kan/mag omwille van medische redenen geen mondmasker dragen, wat nu?

Als je over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is, dan moet je geen mondmasker dragen.

Kan ik een mondmasker via de apotheek krijgen?

De Oostendse mondmaskeractie is afgelopen. We kunnen met meer dan 18.000 aangevraagde mondmaskers van een groot succes spreken. Wie nu nog een mondmasker nodig heeft, kan zich wenden tot de apotheek. De federale overheid stelt 1 mondmasker gratis ter beschikking voor elke inwoner. Je kan ze afhalen bij je apotheek bij het vertonen van je eID.

Kan ik een mondmasker met transparant venster aanvragen? 

Via dit formulier kan elke Oostendenaar met nood aan visuele communicatie een mondmasker met transparant venster aanvragen voor zichzelf of voor andere inwoners van Oostende (vanaf 12 jaar) die op hetzelfde adres wonen. Ook hier geldt slechts één aanvraag per rijksregisternummer.

Waar kunnen hulpverleners en paramedici mondmaskers aanvragen?

De Federale taskforce voorziet mondmaskers die bestemd zijn voor alle thuisverpleegkundigen, vroedvrouwen, kinesitherapeuten, tandartsen en personeel van mortuaria/funeraria die gedomicilieerd zijn in Oostende. Er zijn 50 stuks per persoon voorzien. Stad Oostende zorgt er in samenwerking met de eerstelijnszone Oostende-Bredene voor dat deze mondmaskers bij de hulpverleners terechtkomen.

Denk je recht te hebben op deze mondmaskers, maar heb je ze nog niet ontvangen? Neem dan contact op met de eerstelijnszone Oostende-Bredene via info@eerstelijnszoneoostende-bredene.be.