Mondmaskers: veelgestelde vragen

Vanaf wanneer en waar moet ik verplicht een mondmasker dragen in Oostende?

Net zoals in de rest van het land, is het overal in Oostende verplicht om een mondmasker te dragen op drukke momenten, waarbij de afstand niet gegarandeerd is (minder dan 1,5 meter). De mondmaskerplicht bij drukte geldt voor iedereen vanaf 13 jaar die zich te voet verplaatst op het openbaar domein. In alle openbare gebouwen, op de markt, in de recyclageparken, in gebedshuizen en op begraafplaatsen is het dragen van een mondmasker steeds verplicht.

Een mondmasker is niet verplicht bij verplaatsingen met de auto, moto(r), fiets of step en ook niet als je intensief sport. Als je iets aan het eten of aan het drinken bent, hoef je geen mondmasker te dragen. Uiteraard moet je dan wel de nodige afstand houden van andere mensen.

Moeten kinderen een mondmasker dragen?

Kinderen tot en met 12 jaar moeten geen mondmasker dragen. Vanaf 13 jaar is een mondmasker dus verplicht bij drukte.

Moet ik een mondmasker dragen als ik ga wandelen (met de hond)?

Als de nodige afstand niet gegarandeerd kan worden (minder dan 1,5 meter), door drukte, moet je een mondmasker dragen. Als je bijvoorbeeld 's avonds om 22.00 uur in een compleet lege straat je hond uitlaat, moet je geen mondmasker dragen. 

Moet ik een mondmasker dragen als ik fiets of met de step rijd?

Neen. Als je je verplaatst met de fiets of step dan moet je geen mondmasker dragen. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen bij het skaten of skeeleren?

Nee, dan hoef je geen mondmasker te dragen. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen als ik met de auto of moto(r) rijd?

Neen, dan moet je geen mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen als ik me verplaats met mijn scootmobiel?

Als je je verplaatst met een scootmobiel, dan moet je een mondmasker dragen bij drukte.

Moet ik een mondmasker dragen tijdens het lopen of joggen?

Tijdens het beoefenen van een intensieve sportactiviteit zoals lopen of joggen hoef je geen mondmasker te dragen. Bewaar bij het sporten steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen op een gocart?

Zolang de afstand gegarandeerd is, moet je op de zeedijk geen mondmasker dragen. Als je te dicht komt bij mensen die niet tot je gezin behoren, door drukte, moet het wel.

Moet ik een mondmasker dragen als ik neerzit?

De verplichting om mondmaskers te dragen bij drukte geldt enkel bij verplaatsingen. Als je neerzit op een bankje, in het gras, op het strand … moet je dus geen mondmasker dragen. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Mag ik het mondmasker afnemen om iets te drinken of te eten?

Ja. Wanneer je voedsel of drank nuttigt, mag je het mondmasker even afnemen. Je kan dus nog steeds al wandelend een ijsje of een wafel eten. Je moet natuurlijk wel steeds de nodige afstand houden van andere mensen.

Moet ik een mondmasker dragen op de Zeedijk?

Mondmaskers op de Zeedijk zijn verplicht bij drukte, wanneer mensen onvoldoende afstand kunnen houden van elkaar.

Moet ik een mondmasker dragen op de strekdammen?

Op de strekdammen is het dragen van een mondmasker alleen verplicht bij drukte. 

Moet ik een mondmasker dragen op het staketsel?

Alleen bij drukte is het verplicht een mondmasker te dragen op het staketsel. 

Moet ik een mondmasker dragen op het strand?

Nee, het is niet langer verplicht om een mondmasker te dragen op het strand. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen als ik ga sporten op het strand?

Nee, als je sport (bvb. joggen, beachbal of volleybal spelen) hoef je geen mondmasker te dragen, ook niet op het strand. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen in ’t Bosje, in De Schorre of aan de Spuikom?

In 't Bosje, De Schorre en aan de Spuikom hoef je alleen een mondmasker te dragen bij drukte, wanneer je niet genoeg afstand kan houden van anderen.

Waar moet ik een mondmasker dragen bij een sportcomplex?

Als je binnengaat in een sportcomplex en bij verplaatsingen van het sportcomplex naar de actieve sportzone (sportvelden) moet je een mondmasker dragen. Bij het sporten zelf of als je neerzit moet je geen mondmasker dragen.

Ik ben aan het (ver)bouwen, moet ik dan steeds een mondmasker dragen?

Tijdens het uitvoeren van werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vragen, hoef je geen mondmasker te dragen. Je moet dan wel steeds afstand kunnen bewaren van andere mensen.

Ik kan/mag omwille van medische redenen geen mondmasker dragen, wat nu?

Als je over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is, dan moet je geen mondmasker dragen.

Kan ik een mondmasker via de apotheek krijgen?

De Oostendse mondmaskeractie is afgelopen. We kunnen met meer dan 18.000 aangevraagde mondmaskers van een groot succes spreken. Wie nu nog een mondmasker nodig heeft, kan zich wenden tot de apotheek. De federale overheid stelt 1 mondmasker gratis ter beschikking voor elke inwoner. Je kan ze afhalen bij je apotheek bij het vertonen van je eID.

Kan ik een mondmasker met transparant venster aanvragen?

Via dit formulier kan elke Oostendenaar met nood aan visuele communicatie een mondmasker met transparant venster aanvragen voor zichzelf of voor andere inwoners van Oostende (vanaf 12 jaar) die op hetzelfde adres wonen. Ook hier geldt slechts één aanvraag per rijksregisternummer.

Waar kunnen hulpverleners en paramedici mondmaskers aanvragen?

De Federale taskforce voorziet mondmaskers die bestemd zijn voor alle thuisverpleegkundigen, vroedvrouwen, kinesitherapeuten, tandartsen en personeel van mortuaria/funeraria die gedomicilieerd zijn in Oostende. Er zijn 50 stuks per persoon voorzien. Stad Oostende zorgt er in samenwerking met de eerstelijnszone Oostende-Bredene voor dat deze mondmaskers bij de hulpverleners terechtkomen.

Denk je recht te hebben op deze mondmaskers, maar heb je ze nog niet ontvangen? Neem dan contact op met de eerstelijnszone Oostende-Bredene via info@eerstelijnszoneoostende-bredene.be.