Mondmaskers: veelgestelde vragen

Vanaf wanneer en waar moet ik verplicht een mondmasker dragen in Oostende?

Net zoals in de rest van het land, is het in Oostende enkel verplicht om een mondmasker te dragen op drukke momenten, waarbij de veilige sociale afstand niet gegarandeerd is (minder dan 1,5 meter).  In openbare gebouwen is het dragen van een mondmasker niet verplicht.

Een mondmasker blijft wel verplicht op de volgende plaatsen voor alle personen ouder dan 12:

  • op het openbaar vervoer, in het vliegtuig, in binnenruimtes van het openbaar vervoer, de treinstations en de luchthavens en bij het georganiseerd collectief vervoer.
  • Bij zowel niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten) als medische contactberoepen (tandarts, huisarts) moeten zowel de klant/patiënt als de dienstverlener een mondmasker te dragen wanneer er sprake is van direct fysiek contact en de afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden.
  • Bij evenementen, grote sportwedstrijden en andere bijeenkomsten van meer dan 500 personen (zonder toepassing van het Covid Safe Ticket) dienen zowel medewerkers als organisatoren een mondmasker te dragen.
  • In zorginstellingen (zoals woonzorgcentra of ziekenhuizen) blijft het dragen van een mondmasker verplicht.

Moeten kinderen een mondmasker dragen?

Kinderen tot en met 12 jaar moeten geen mondmasker dragen. Vanaf 13 jaar is een mondmasker dus verplicht bij drukte.

Moet ik een mondmasker dragen als ik fiets of met de step rijd?

Neen. Als je je verplaatst met de fiets of step dan moet je geen mondmasker dragen. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen bij het skaten of skeeleren?

Nee, dan hoef je geen mondmasker te dragen. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen als ik met de auto of moto(r) rijd?

Neen, dan moet je geen mondmasker dragen.

Moet ik een mondmasker dragen tijdens het lopen of joggen?

Tijdens het beoefenen van een intensieve sportactiviteit zoals lopen of joggen hoef je geen mondmasker te dragen. Bewaar bij het sporten steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen op een gocart?

Zolang de afstand gegarandeerd is, moet je op de zeedijk geen mondmasker dragen. Als je te dicht komt bij mensen die niet tot je gezin behoren, door drukte, moet het wel.

Moet ik een mondmasker dragen als ik neerzit?

De verplichting om mondmaskers te dragen bij drukte geldt enkel bij verplaatsingen. Als je neerzit op een bankje, in het gras, op het strand … moet je dus geen mondmasker dragen. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen op de Zeedijk?

Mondmaskers op de Zeedijk zijn enkel verplicht bij grote drukte, wanneer mensen onvoldoende afstand kunnen houden van elkaar.

Moet ik een mondmasker dragen op de strekdammen of op het staketsel?

Op de strekdammen is het dragen van een mondmasker alleen verplicht bij drukte. 

Moet ik een mondmasker dragen op het strand?

Nee, het is niet langer verplicht om een mondmasker te dragen op het strand. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen als ik ga sporten op het strand?

Nee, als je sport (bvb. joggen, beachbal of volleybal spelen) hoef je geen mondmasker te dragen, ook niet op het strand. Bewaar wel steeds de nodige afstand van andere mensen. 

Moet ik een mondmasker dragen in ’t Bosje, in De Schorre of aan de Spuikom?

In 't Bosje, De Schorre en aan de Spuikom hoef je alleen een mondmasker te dragen bij drukte, wanneer je niet genoeg afstand kan houden van anderen.

Waar moet ik een mondmasker dragen bij een sportcomplex?

Als je binnengaat in een sportcomplex en bij verplaatsingen van het sportcomplex naar de actieve sportzone (sportvelden) moet je een mondmasker dragen. Bij het sporten zelf of als je neerzit moet je geen mondmasker dragen.

Ik kan/mag omwille van medische redenen geen mondmasker dragen, wat nu?

Als je over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is, dan moet je geen mondmasker dragen.

Kan ik een mondmasker met transparant venster aanvragen?

Via dit formulier kan elke Oostendenaar met nood aan visuele communicatie een mondmasker met transparant venster aanvragen voor zichzelf of voor andere inwoners van Oostende (vanaf 12 jaar) die op hetzelfde adres wonen. Ook hier geldt slechts één aanvraag per rijksregisternummer.