21 juli - nationale feestdag

Hoofdthemas

In de voormiddag vindt aan het Leopold I-plein een plechtigheid plaats

Droomde je er altijd al van om in je eigenhandig gemaakte zeepkist van een grote schans te zoeven?

Dat kan! Kom op 21 juli tussen 14.00 en 18.00 uur je eigen zeepkist bouwen op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Laat je uitvinderstalenten de vrije loop en maak samen met de hele familie je gepersonaliseerde snelheidsmachine. Race van de schans en versla elke tegenstander! 

Bouwpret met duurzame en natuurlijke materialen voor het hele gezin.
Een ferme portie kriebels voor alle piloten vanaf 6 jaar.

Om 20.00 uur staan er op hetzelfde plein twee optredens gepland. The Great Belgian Songbook neemt je mee op een begeesterende trip doorheen de nationale muziekgeschiedenis. Vier topmuzikanten brengen de mooiste nummers uit ons nationaal erfgoed, op een verrassende manier herwerkt voor bugel/trompet, drums, toetsen en cello.

Met de swing van jazz en de herkenbaarheid van pop brengt The Great Belgian Songbook klassiekers en vergeten schatten. ‘La chanson des vieux amants’ van Jacques Brel krijgt de funk van Quincy Jones, ‘Martine’ van Louis Neefs swingt enkele versnellingen hoger en ‘Somebody that I used to know’ van Gotye wordt hedendaags klassiek.

De trompet en bugel van Jo Hermans, het brein achter The Great Belgian Songbook, zijn te horen van Balthazar tot Raymond van het Groenewoud en van Sylvie Kreusch tot DAAN. Op het podium wordt Jo geflankeerd door Marc Bonne (drum), Jean-François Assy (cello) en David Thomaere (toetsen). Op 21 juli ruilt de huisband van Vive Le Vélo de tv-studio voor het Sint-Petrus-en -Paulusplein!

Na The Great Belgian Songbook kan je genieten van de dromerige harmonieën van Uma Chine. Uma Chine, een samentrekking van 'human' en 'machine' verenigt muzikanten uit de Gentse pop- en jazzscene. De dromige popmuziek van het zestal is een samensmelting van achtergronden, invloeden en identiteiten. Uma Chine bracht tot nu toe 2 albums uit, het titelloze debuut in 2019 en Changes in 2021. 

Frontvrouw Nele De Gussem (BRNS, Maya's Moving Castle, Future Old People Are Wizards) wordt bijgestaan door de betoverende samenzang van de half-Egyptische tweelingzussen Sherien en Rana Holail Mohamed (Binti), de stuwende drums van Simon Raman (Ivy Falls, Steiger), het strakke basspel van Nils Vermeulen (Jukwaa) en het avant-garde toetsenspel van Gilles Vandecaveye-Pinoy (Steiger, Peenoise).

Uma Chine mengt de mysterieuze, betoverende sfeer van de soundtrack van Twin Peaks met de ijle harmonieën van Cocteau Twins. Niet te missen!

De nationale feestdag sluiten we af met een knal. Om 23.00 uur kan je op het Groot Strand terecht voor een traditioneel vuurwerk

Bovenstaande activiteiten zijn gratis toegankelijk.