Nieuw sportcentrum Marie Thérèse De Gryse geopend

Stad Oostende heeft in samenwerking met het Gemeenschapsonderwijs een nieuw sportcentrum gerealiseerd in de Schapenstraat. Het nieuwe sportcentrum kreeg de naam van turnster Marie Thérèse De Gryse en werd officieel geopend op vrijdag 28 juni 2019.

In januari 2018 werd de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van een nieuw sportcentrum in de Schapenstraat. Voor dit project hebben Stad Oostende en het Gemeenschapsonderwijs de handen in elkaar geslagen. Het nieuwe sportcentrum werd gebouwd in opdracht van Stad Oostende in samenwerking met TMVW, op grond van het Gemeenschapsonderwijs. De samenwerking is een win-win voor beide partijen. Het sportcentrum zal tijdens de  schooltijden door de scholengroep Stroom gebruikt worden en buiten de schooltijden door Stad Oostende en door sportclubs. TMVW staat in voor het beheer van het gebouw.

Met de bouw van het nieuwe sportcentrum wil Stad Oostende tegemoetkomen aan de nood aan extra infrastructuur voor de sportverenigingen.  Bovendien biedt de stad op deze manier ook goede sportfaciliteiten aan voor de leerlingen van de school. Het sportcentrum werd zo ingericht dat er diverse sporten kunnen beoefend worden: basketbal, handbal, tennis, volleybal, badminton, turnen, rope skipping, zaalvoetbal, …

Het gebouw beschikt over diverse ecologische troeven:

  • de atypische vorm van het gebouw met wegklappende gevels, die ervoor zorgen dat er een lichtstraat ontstaat. Op die manier wordt de zaal overdag volledig verlicht door indirect daglicht.
  • maximale recuperatie van regenwater
  • het gebouw werd volledig voorzien van ledverlichting
  • de zonneboiler met zonnepanelen en –collectoren op het gebouw zorgen voor elektriciteit en warm water.

De zaal voldoet volledig aan de normen m.b.t. toegankelijkheid.

De totaalprijs van het project bedraagt 3.034.000 euro (excl. btw). Het sportcentrum is een ontwerp van TV Architecten Deryckere en Moerman uit Izegem. Hoofdaannemer is Beeuwsaert Construct bvba uit Ledegem. De sportvloer werd gerealiseerd door de firma Kacela bvba uit Raeren; de sportuitrusting werd geleverd door de firma Janssen-Fritsen nv uit Temse.

Marie Thérèse De Gryse

Stad Oostende deed een oproep naar alle Oostendenaars om voorstellen te doen voor de naam van het nieuwe sportcentrum. Er kwamen heel veel voorstellen binnen, die vaak te maken hadden met de locatie aan de Schapenstraat. Eén voorstel sprong eruit: de naam van Oostendse turnster Marie Thérèse De Gryse, ingediend door haar zoon Paul Laureins.

De vernoeming van het sportcentrum naar Marie Thérèse De Gryse past bovendien binnen de campagne ‘Meer vrouw op straat’. Samen met tv-zender Canvas wil de Stad Oostende meer Oostendse vrouwen die veel betekend hebben voor de stad een plaats geven in het straatbeeld. 

Marie Thérèse De Gryse (1926-2005) was een Oostendse turnster. Ze vertegenwoordigde België op de Olympische Spelen van 1948 in Londen en nam deel aan diverse buitenlandse kampioenschappen. Ze was lid van de Oostendse turnvereniging KOTV Noordzee. Ze was actief aan de ringen, een discipline die nu nog enkel door mannen wordt uitgeoefend. Marie Thérèse De Gryse had vier kinderen, en leefde tot 2005 omringd door een grote familie met tal van kleinkinderen en achterkleinkinderen. Tijdens de opening op 28 juni 2019 waren dan ook meer dan 45 familieleden aanwezig die mee het herdenkingsbord mochten onthullen.

Gepubliceerd op maandag 1 juli 2019 10.37 u.