Veilig naar school: nieuwe editie fietsexamen in mei

Stad Oostende organiseert tijdens de derde week van mei opnieuw een fietsexamen voor alle leerlingen van het zesde leerjaar van alle basisscholen in Oostende. Via het examen worden de jongeren gesensibiliseerd over de verkeersregels en het belang van de verkeersveiligheid.

Het jaarlijkse fietsexamen wordt georganiseerd door Stad Oostende in samenwerking met de Lokale Politie en alle Oostendse basisscholen. Het examen vindt dit jaar plaats van maandag 16 mei tot en met vrijdag 20 mei 2022.

Stad Oostende zet volop in op de verkeersveiligheid van onze schoolomgevingen. Naast het fietsvriendelijk maken van de stad willen we ons ook toespitsen op de jonge fietsers. Op deze manier worden de zesdeklassers klaargestoomd om veilig en zelfstandig naar de middelbare school te kunnen fietsen.

Doelstellingen

Via het fietsexamen worden de jongeren gesensibiliseerd over de verkeersregels en het belang van de verkeersveiligheid. Het fietsexamen beoogt twee doelstellingen:

  • kinderen fietsen een route op de openbare weg waarbij ze hun vaardigheden in het verkeer oefenen;
  • kinderen worden voorbereid om naar een secundaire school te fietsen.

Nieuwe route

De route van het fietsexamen werd vorig jaar hertekend in samenwerking met de Lokale Politie en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Het parcours start aan 't Bosjoenk en heeft het Stadhuis als eindpunt.

De dag van het examen plaatsen de kinderen bij aankomst aan de startplaats hun fietsen in een mobiele fietsenstalling. Eerst krijgen ze een korte verkeersles door de politie waarna ze zich aan het controlepunt aanmelden en hun tocht kunnen starten. De kinderen krijgen een fietshelm en fluohesje ter beschikking.

In het drukke verkeer van vandaag is verkeerseducatie erg belangrijk. Het zesde leerjaar is hierin een kantelmoment. Omdat niet elk kind leert van thuis uit om zich veilig met de fiets te verplaatsen, wil de Stad er mee voor zorgen dat kinderen meer zelfstandigheid verwerven, op een veilige manier.

Langs de volledige route staat er op elk kruispunt een medewerker om de veiligheid van de kinderen te garanderen en om de vaardigheden van de kinderen te beoordelen. De volledige route wordt bewegwijzerd.

Bij aankomst in het Stadhuis krijgen de deelnemers en begeleiders een fair trade-drankje en -koekje.

Resultaten en diploma uitreiking

De resultaten van het fietsexamen worden bekend gemaakt op maandag 30 mei 2022. Alle deelnemers ontvangen dan ook hun fietsdiploma’s. De kinderen die een foutloos parcours afleggen ('superfietsers') krijgen bovendien een geschenk ter waarde van 15 euro en uit de groep van de superfietsers worden twee kinderen beloond met een gloednieuwe fiets ter waarde van 350 euro.

Gepubliceerd op dinsdag 16 november 2021 0.00 u.