Nieuwe regels voor Oostendse koetsen

Omdat Oostende een diervriendelijke stad is, was het tijd om de verouderde reglementering voor koetsiers onder de loep te houden. Deze regelgeving werd onlangs aangepast en houdt rekening met de huidige visie op dierenrechten en -welzijn.

Bij deze nieuwe reglementering staat dierenwelzijn centraal. De paarden moeten met respect worden behandeld, er mag de dieren geen geweld worden aangedaan en ze hebben recht op een goede verzorging. Verder moet het werken met dieren steeds vertrekken vanuit het oogpunt van hun welbevinden. 

Geen koetsen als het warmer dan 28°C is

Daarnaast komt er een totaalverbod op het uitrijden van koetsen van 28°C. Zolang de temperaturen te hoog zijn, blijven de paarden beter op een schaduwrijke plaats, op stal of in de weide. Afhankelijk van specifieke weersomstandigheden kan dit ook beslist worden bij lagere temperaturen. 

Rustdag

Vervolgens is het enkel toegelaten om volwassen en fysiek geschikte dieren voor te spannen. Tijdens de werkdag moeten de paarden regelmatig vers water en gezonde voeding worden aangeboden. Op zonnige dagen onder 28°C moeten de paarden verfrist worden met water. Samen met de diereninspectie en de milieupolitie zal Stad Oostende dit opvolgen. 

Na een werkdag moeten de paarden twee dagen kunnen rusten. Dit zal gecontroleerd worden via een registratiesysteem waarbij de paarden een chip krijgen. 

 

Gepubliceerd op woensdag 26 juni 2019 13.29 u.