Nieuwe sluisdeuren voor Mercatordok

Na de vervanging van de afwaartse ebbedeuren (2021), start afdeling Kust van het agentschap MDK op 10 november 2023 met het vervangen van de opwaartse ebbe- en vloeddeuren van de Mercatorsluis. De werken duren tot februari 2024.

Nadat in 2021 al de afwaartse ebbedeuren vervangen werden, start afdeling Kust van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) op vrijdag 10 november 2023 met werken voor de vervanging van de opwaartse ebbe- en vloeddeuren van de Mercatorsluis. Hierdoor is er tijdelijk geen scheepvaartverkeer mogelijk van en naar het Mercatordok. De werken zullen duren tot begin februari 2024.

De opwaartse ebbe- en vloeddeuren zijn sterk verouderd en in slechte staat. Hierdoor is er waterverlies en kan het Mercatordok moeilijk op peil gehouden worden. Beide stellen deuren worden daarom vervangen, inclusief het beneden- en bovendraaipunt. Om de scharnieren te vervangen, die zich onder water bevinden, worden droogzetcaissons geplaatst. Dat is een soort kist die we leegpompen om in het droge te kunnen werken.

Hinder

Tijdens de werken is er geen scheepvaartverkeer mogelijk van en naar het Mercatordok. De hinder voor het busverkeer zal variëren gedurende de werken. Er zullen wel steeds zes busstations van De Lijn beschikbaar blijven. De Montgomerydokbrug wordt tijdens de werken afgesloten. De bussen rijden om via de Mercatordokbrug. Voor de voetgangers wordt er een vrije doorgang voorzien langs de Visserskaai.

Kunstwerk Martine Vyvey tijdelijk weggenomen

Uit veiligheid wordt ook het kunstwerk ‘Tot elke prijs’ van kunstenares Martine Vyvey tijdelijk weggenomen. De bronzen sculptuur aan de Winston Churchillkaai wordt samen met het voetstuk én monumentenbordje met de meeste zorg weggenomen en teruggeplaatst na voltooiing van de werken.

Timing

De werkzaamheden zullen – zonder onvoorziene omstandigheden – duren tot begin februari. Tijdens de Kerstvakantie zal de Montgomerydokbrug tijdelijk geopend zijn.

Gepubliceerd op woensdag 8 november 2023 0.00 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.