Park Nieuwe Koers

Park Nieuwe Koers

Hoofdthemas

Park Nieuwe Koers ligt aan de westkant van Oostende, waar vroeger nauwelijks buurtgroen was. Door de aanleg van het park kwam hier verandering in. Het nieuwe park van 13 hectare is eerst en vooral een buurtpark voor de wijk. Het park verbindt woonzorgcentrum De Drie Platanen, het volkstuinpark, de evenementenweide en het Space Science Centre Astropolis.

Het centrale open gedeelte van het park is ca 9,19 hectare groot en doet dienst als evenementenweide. De zone is een open grasvlakte, vergelijkbaar met de Greens in Engeland. Het betonnen platform zal gebruikt worden voor het plaatsen van een podium bij grote evenementen, maar het kan ook dienen als terras waar omwonenden gebruik van kunnen maken om bijvoorbeeld te voetballen, picknicken, dansen,…

De Stad Oostende en de vzw Sint Monica werkten samen de plannen voor Park Nieuwe Koers uit. De vzw Sint Monica plande op hetzelfde moment namelijk de bouw van het woonzorgcentrum De Drie Platanen. Het woonzorgcentrum telt 92 bedden, 6 plaatsen voor kortverblijf, een dagcentrum en 4 assistentiewoningen. Het vormt de noordelijke toegangspoort tot het park, een wandel- en fietspad loopt dwars door de centrale patio. De naadloze aansluiting van park en woonzorgcentrum is overal voelbaar. Het volkstuinenpark ligt letterlijk in de tuin van het woonzorgcentrum. Er werd gekozen voor kleinere individuele percelen en enkele grotere gemeenschappelijke percelen.  Het beheer van de volkstuintjes gebeurt door Tuinhier: www.tuinhier-akkerwinde.be. Het volkstuinpark is een trefpunt voor de volkstuiniers en buurtbewoners met openbare barbecues en diverse zitplekjes.

In het meest zuidelijke punt van Park Nieuwe Koers wordt Astropolis ingeplant, een spacesciencecenter. Je kunt er niet alleen naar de sterren kijken, er komt ook een zonnekijker en een interactieve exporuimte. Observatoria werden in het verleden héél vaak ondergebracht in parken. Samen met het woonzorgcentrum zorgt Astropolis voor de nodige bedrijvigheid in het park. Neem een kijkje op www.astropolis.be voor meer info.

De verschillende functies in het park worden verbonden met elkaar via een fietspad van ca 1,5 km. Het fietspad vormt samen met het reeds aangelegde fietspad Nieuwe Koers langs de oefenrenbaan en het Atheneum Pegasuseen nieuw stuk groen lint. Dit nieuwe fietstracé is een alternatief voor het fietspad dat nu langs de Duinkerkseweg ligt. Het nieuwe traject is lager gelegen en windluw. Bovendien is er een directe verbinding met de omliggende wijken via de Spalaan, Prins Roselaan en de Steensedijk. Je fietst doorheen een prachtig groengebied in plaats van langs een drukke ringweg.

Luchtfoto fietspad Nieuwe Koers

In facts and figures:

Nieuw fietspad in Park Nieuwe Koers: 1,5 km

  • Totale kostprijs 1,4 miljoen euro
  • Aankoop gronden: 125 000 euro
  • 9 picknickbanken met 18 zitbanken erbij, 13 gewone zitbanken en 2 lange schaaktafels met telkens 8 stoeltjes, eveneens 2 houten dekken.
  • 1 hondenlosloopweide
  • Waterbuffering/nieuwe grachten: ca. 2400 m² (=half voetbalveld)
  • 75 bomen, 11 verschillende soorten
  • 10.300 heesters, 7 verschillende soorten
  • Aanleg deels op grond Atheneum Pegasus, waardoor deze groene ruimte voortaan ook open blijft tijdens het weekend en in de vakanties.

Centraal gedeelte is een soortenrijk grasland: 9,19 ha.

Zin om te barbecueën?

Het Park Nieuwe Koers heeft, net zoals 't Eilandje, openbare barbecues waar je heerlijk je vlees kunt roosteren. Om zonder zorgen de lekkerste gerechten te bereiden, werd er een reglement opgesteld. Lees zeker eerst goed alle regels voor je het vuur aansteekt. Smakelijk!

Bekijk hier alle regels voor het gebruik van de openbare barbecues.33,2 Kb(pdf)

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.