Maatregelen outdoor sporten versoepeld: wat kan er voortaan?

Vanaf 4 mei start de eerste fase van de versoepeling van de coronamaatregelen. Voor wie wil sporten of bewegen, is er goed nieuws: naast lopen en fietsen zijn ook andere sporten in open lucht opnieuw toegelaten.

Vanaf maandag 4 mei geldt de volgende versoepeling: buitenshuis sporten mag, enkel in openlucht, samen met maximum twee personen die niet onder het zelfde dak leven (wél steeds dezelfde personen!). Een belangrijke voorwaarde is dat het enkel om sporten gaat waarbij de sociale afstand van anderhalve meter gewaarborgd kan blijven en waarbij fysiek contact wordt vermeden. Samen sporten of bewegen met mensen die wel onder hetzelfde dak leven, blijft uiteraard ook toegestaan.

Concreet gaat het over sporten zoals atletiek, bmx’en, hengelen, golf, skeeleren, tennis en watersporten. Fietsen, joggen en wandelen blijven uiteraard toegelaten. Sporten waarbij het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren, zijn voorlopig niet toegelaten. Ook lange pauzes tijdens de activiteiten zijn verboden.

De uitbreiding houdt ook in dat bepaalde openluchtsportinfrastructuur vanaf 4 mei terug mag open gaan, uitgezonderd kantines en kleedkamers. Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden. Onder infrastructuur worden de clubs en de sportterreinen verstaan. Het verhuur of verkoop van materiaal wordt niet toegestaan.  De beslissing om infrastructuur te openen wordt autonoom door de sportclub of uitbater genomen en er wordt verwacht dat zij toezien op het naleven van de hierboven gestelde voorwaarden.

Stad Oostende raadt alle burgers aan om contact te nemen met hun sportclub om zeker te weten of je er vanaf 4 mei terecht kan om te sporten in open lucht.

Meer info op de website van Sport Vlaanderen.

Gepubliceerd op zondag 3 mei 2020 20.15 u.