Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (10/11)

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers in Oostende. De cijfers van het aantal besmettingen gaan stilaan achteruit. In de Oostendse ziekenhuizen liggen wel nog steeds meer dan 70 patiƫnten die besmet zijn met corona.

De afgelopen week werden er in Oostende 204 besmettingen met COVID-19 vastgesteld. Dat is een daling met ongeveer een derde in vergelijking met de grootste piek twee weken geleden. Ongeveer 16% van die besmettingen vonden plaats bij 65-plussers. Het grootste aantal positieve testen werd vorige week vastgesteld bij de leeftijdsgroep van de twintigers. Bij jongeren en kinderen onder de 20 is het aantal positieve testen sterk gedaald, wat wellicht te wijten is aan de verlengde herfstvakantie.

Woonzorgcentra, kinderdagverblijven en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn op dit moment geen vastgestelde besmettingen bij de bewoners, en een heel beperkt aantal besmettingen bij de personeelsleden. In kinderdagverblijf De Panukkel raakten twee begeleiders besmet. Conform de maatregelen van het Vlaams Agentschap Opgroeien, besloot Stad Oostende om De Panukkel voor een periode van 9 dagen preventief te sluiten. De ouders werden tijdens het weekend verwittigd en houden hun kinderen in thuisquarantaine. Intussen worden ook alle andere personeelsleden getest.

In de Oostendse ziekenhuizen, AZ Damiaan en Campus Serruys van AZ Sint-Jan, liggen momenteel 72 patiënten die besmet zijn met COVID-19. Van die 72 zijn 14 patiënten opgenomen op intensieve zorgen. De afdeling intensieve zorgen in het Serruysziekenhuis bereikte intussen zijn totale capaciteit, waardoor één patiënt naar Brugge moest worden overgeplaatst. De daling in de besmettingscijfers zal zich normaal pas de volgende weken laten voelen in de ziekenhuizen.

Vermijd drukke plaatsen en samenscholingen

De Lokale Politie van Oostende handhaafde afgelopen week opnieuw waar nodig. In totaal werden 69 overtredingen vastgesteld tussen maandag 2 en zondag 8 november. Meer dan de helft van die overtredingen (38) hadden te maken met samenscholingen. Voor het niet naleven van de avondklok gingen 23 mensen op de bon. Verder waren er ook nog 6 pv's voor het niet dragen van een mondmasker en 2 voor handelszaken die duidelijke inbreuken begingen tegen de coronamaaregelen.

Het meeste werk hadden de politiediensten afgelopen weekend, zeker zaterdag, toen het door het mooie weer erg druk was in Oostende. Er kwamen die dag meer dan 8.000 dagjestoeristen met de trein naar Oostende. Van de 69 pv's die de politie afgelopen week uitschreef, waren er 21 voor niet-Oostendenaars. Stad Oostende en de lokale politie vragen aan iedereen om de komende dagen en weken nog steeds drukke plaatsen en samenscholingen te vermijden. Afstand houden (ook van mensen die je kent), bijvoorbeeld aan de schoolpoort of in de wachtrij bij de bakker, blijft absoluut belangrijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Gepubliceerd op dinsdag 10 november 2020 12.25 u.