Anglicaanse kerk wordt exporuimte

De Anglicaanse kerk in de Langestraat kreeg de voorbije jaren een grondige renovatie. Vanaf januari 2021 krijgt de kerk een nieuwe invulling. Naast erediensten zal de locatie ook als exporuimte kunnen dienen.

De Anglicaanse kerk in de Langestraat 101 verkeerde in slechte toestand. Daarom besliste Stad Oostende in de vorige legislatuur al om de kerk te renoveren. Samen met het architectenbureau Felix en Partners werd afgesproken om de kerk te renoveren met oog op een gedeeld gebruik: zowel voor erediensten als voor cultureel gebruik, meer bepaald als exporuimte. De restauratie is nu een feit.

Toegankelijkheid prioritair

Er werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de vereisten van toegankelijkheid. Het gebouw kreeg rechts een nieuwe ingang met een dorpel van minder dan twee centimeter. Twee hellende vlakken overbruggen het niveauverschil tussen het voetpad en de kerk met een hellingspercentage dat aan de eisen beantwoordt. Alle binnendeuren op de begane grond zijn negentig centimeter breed en het rolstoeltoegankelijke toilet heeft steunbeugels. In de gerestaureerde Anglicaanse kerk vinden spiritualiteit, kunstbeleving en verbondenheid tussen mensen een raakvlak, en dat maakt hiervan een sterk verhaal.

Exporuimte

Gezien de grote nood aan exporuimte voor Oostendse, individuele kunstenaars is de Stad verheugd om in samenspraak met de Anglicaanse gemeenschap de kerk als exporuimte aan te bieden. Zo kan Stad Oostende als cultuurstad haar hedendaagse kunstenaars prominenter in de kijker zetten en hen een forum aanbieden. Naast de reeds opgestarte pop-ups is er voortaan dus ook een mooie exporuimte ter beschikking.

De ingebruikgeving gaat van start op 5 januari 2021. Geïnteresseerden zullen vanaf dan een aanvraag kunnen indienen via www.oostende.be/zaalverhuur.

Foto: (c) Natalie Luys

Gepubliceerd op dinsdag 15 december 2020 0.00 u.