Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (29/12)

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. De cijfers van het aantal besmettingen in Oostende zijn de afgelopen week fors gedaald. Er werden ook minder inbreuken vastgesteld dan vorige week.

De afgelopen week werden er in Oostende 51 besmettingen met covid-19 vastgesteld. Dat zijn 71,2 besmettingen per 100.000 inwoners en betekent een forse daling in vergelijking met de vorige weken. Ongeveer een derde van die besmettingen (16 in totaal) vond plaats bij 50- tot 59-jarigen. Bij de 65-plussers gaat het om 9 besmettingen.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In woonzorgcentrum Ons Geluk testten 3 bewoners en 3 personeelsleden positief. In de andere woonzorgcentra zijn er geen nieuwe besmettingen bij bewoners, wel bij enkele personeelsleden. Een woonzorgcentrum moet 14 dagen coronavrij zijn vooraleer er gestart kan worden met vaccinaties tegen covid-19.  In de loop van januari start de vaccinatieronde in Oostende bij de woonzorgcentra die hieraan voldoen.

In de Oostendse ziekenhuizen blijft alles stabiel op intensieve zorgen en dalen de cijfers in het algemeen. In AZ Damiaan worden 12 patiënten verzorgd met corona, waarvan 2 op de afdeling Intensieve Zorgen. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 7 patiënten met covid-19, 4 daarvan verblijven op IZ.

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 37 "corona-pv's" opgesteld: 23 voor het niet naleven van de avondklok, 9 inbreuken op het verbod op samenscholingen, 2 burgers die de regels rond social distancing niet volgden, 2 processen-verbaal voor mensen die geen mondmasker droegen en 1 pv voor een handelszaak. Bijna twee derde van die overtredingen vond plaats tijdens het weekend. Dit weekend werd ook een gedeelte van de Kapellestraat 1 uur lang afgesloten (de zijstraten bleven open) omdat het te druk werd en de social distancing in het gedrang kwam. De aanwezigheid van het stadsteam en de politie zorgt ervoor dat er snel kan ingegrepen worden.

Uitstallen handelswaar

In de binnenstad stallen de laatste tijd nogal wat winkels koopwaar uit buiten zonder dat ze daar een vergunning voor hebben. Hierdoor worden de winkel- en wandelstraten smaller en wordt het moeilijk om de afstandsregels te respecteren. Het Economisch Huis Oostende wees de handelaars hier nogmaals op. De politie zal dit verder in het oog houden en handhaven waar nodig. Vergunde reclameborden buiten plaatsen kan wel maar ze moeten zo geplaatst worden zodat er steeds voldoende doorgang met social distancing mogelijk blijft.

NYE 8400: Ostend is Music

De maatregelen werden met Kerstmis redelijk goed opgevolgd, hopelijk is dit ook zo met oudejaar.  Er is in Oostende een prima alternatief om in je eigen bubbel te vieren. Onder de noemer ‘NYE 8400: Ostend is Music’ biedt stad Oostende op 31 december 2020 van 22.00 tot 01.00 uur drie streams aan met straffe muziek van Oostendse dj’s. De streams werden vooraf opgenomen op unieke locaties in Oostende.  Om middernacht is er een countdown naar 2021 op elke stream. Aan dit event is ook een wedstrijd gekoppeld waarmee ikkoopinoostendecheques te winnen zijn. Voor meer info en het wedstrijdreglement: www.oostende.be/nye8400

Gepubliceerd op dinsdag 29 december 2020 15.15 u.