Opnieuw beschermd monument in ere hersteld

Voormalig ‘hotel Derycker’, ook gekend als ‘Residentie Margate’ in de Langestraat 84 wordt omgevormd tot een meergezinswoning met 8 woongelegenheden en een kantoor. Het monument wordt volledig gerestaureerd en in haar oude glorie hersteld.

Residentie Margate in de Langestraat 84 wordt volledig gerestaureerd. Dit voormalig hotel, een beschermd monument, dateert van 1931 en wordt gezien als een uitzonderlijk hoekpand, beïnvloed door de nieuwe zakelijkheid. Het werd ontworpen door architect Bernard Christiaens, een toonaangevend en progressief architect uit het Oostendse interbellum.

De voorgevels worden volledig gerestaureerd en in hun oude glorie hersteld. Het schrjinwerk wordt vervangen naar het historisch model. De huidige inkomhal en traphal worden behouden. Enkele originele modernistische details zoals de gestileerde vlaggenmast en de modernistische belettering komen terug.

De situatie was schrijnend. Het voormalig hotel werd zonder vergunning opgedeeld in 23 woonentiteiten die niet konden voldoen aan de Vlaamse wooncode en bovendien niet brandveilig waren. De goedgekeurde omgevingsvergunning zorgt ervoor dat opnieuw een monument een kwaliteitsvolle invulling en toekomst krijgt.

Gepubliceerd op vrijdag 21 januari 2022 16.28 u.