Goede verkeerseducatie voor kinderen is een mix van theoretische kennis en praktijkervaring.
De manier waarop kinderen de werkelijkheid, en in dit geval de verkeerssituatie, waarnemen is anders dan bij volwassenen. Dat heeft niet alleen te maken met hun kleinere gestalte. Ze zien en horen ook anders dan volwassenen. Daardoor kunnen ze de verkeerssituatie alleen maar leren begrijpen vanuit hun eigen ervaringen. Met deze VERO-route krijgen ze nu de kans om die ervaring op een veilige manier op te doen. Zo zorgt de Stad ervoor dat al onze kinderen zich ook op veilige manier in het, vaak drukke, verkeer kunnen begeven zodat ze elke dag opnieuw veilig thuis komen.
De VERO-route
De bewegwijzerde route loopt doorheen het centrum en vormt ook de route voor het jaarlijkse fietsexamen, waar leerlingen uit het zesde leerjaar aan deelnemen. De route werd uitgetekend door de cel Mobiliteit van Stad Oostende in samenwerking met Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Lokale Politie.
Het startpunt bevindt zich aan 't Bosjoenk en het eindpunt aan het Stadhuis. Op het startbord kan de volledige route worden opgeroepen met een QR-code die je naar de juiste webpagina brengt.
25 Controlepunten
De route telt in totaal 25 controlepunten. Op ieder punt van de route bevindt er zich een bord met de vaardigheden waarop het kind oefent en de bijzondere aandachtspunten die belangrijk zijn. Dit zijn ook de controlepunten die tijdens het fietsexamen worden beoordeeld.
James neemt kinderen mee
De verkeerseducatieve route kreeg bovendien ook steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan kindervriend James neemt je mee op sleeptouw. James is te zien op de bewegwijzering en prijkt ook op een bijhorende brochure voor leerkrachten. Ook voor de ouders is er een informatiefolder uitgewerkt.
De volledige route kun je downloaden op www.oostende.be/vero