Bloed geven doet leven, ook in Oostende

Slechts 3% van de Vlamingen geeft regelmatig bloed. Tijdens de zomermaanden is er bovendien traditioneel een tekort aan donorbloed. Terwijl het aantal mensen aan de kust enorm toeneemt, zijn donoren net dan minder beschikbaar.

Een bloedtransfusie kan levens redden, bij ongevallen, operaties maar ook bijvoorbeeld bij een bevalling, mensen met bloedarmoede of kanker. 3% van de Vlamingen geeft regelmatig bloed en daar staat tegenover dat bijna 70% van de Belgische bevolking in zijn of haar leven bloed krijgt toegediend. Een extra oproep aan de bevolking is dus nodig.

Oproep aan donoren

Het aantal vaste donoren is vaak te beperkt. Idealiter beschikt Rode Kruis-Vlaanderen over voldoende bloedvoorraad voor ongeveer een week. Maar te vaak duikt de voorraad onder die grens. Een bijkomende, structurele inspanning is nodig. Om het aantal donoren op te krikken lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen eerder dit jaar de campagne “#Geefvoorelkaar”. ​

"Ondanks dat de campagne nieuwe donoren opgeleverd, blijft er een tekort aan vaste donoren die idealiter vier keer per jaar bloed komen geven. Een eerste bloed- of plasmadonatie gebeurt meestal vanuit een solidaire reflex. Een buur, een vriend, een collega op het werk of een ploegmaat in de sportclub heeft plots bloed nodig en uiteraard gaan we dan doneren. Maar: dat wordt niet altijd een goede gewoonte. Blijven oproepen om regelmatig bloed te komen geven is dus noodzakelijk.

- Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen

Drukke zomermaanden

Tijdens de zomermaanden kiezen een pak mensen voor een vakantie aan de kust, waardoor de bevolking in juli en augustus exponentieel toeneemt. 

Wie mag bloed geven en wanneer?

Op de website van Rode Kruis-Vlaanderen vind je alle informatie over bloed geven. Om te weten of en wanneer je in aanmerking komt als donor kan je een zelftest invullen: www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/bloed-geven-hoe-waar-en-mag-ik/donorzelftest

Wat moet je doen om bloed te geven?

Via de website van Rode Kruis-Vlaanderen kan je online een afspraak maken. Dat kan op de vaste locaties in de 13 donorcentra in Vlaanderen. Maar er zijn ook mobiele punten waar je regelmatig terecht kan in je eigen gemeente.

In Oostende worden mobiele punten op volgende data georganiseerd:

  • Maandag 18 juli
  • Donderdag 6 oktober
  • Maandag 10 oktober

Telkens van 17.00 tot 20.00 uur in OC De Schelpe, Elisabethlaan 32

Meer info op www.rodekruis.be ​of via het gratis nummer 0800 777 00.

Lien vertelt je hier meer over het geven van bloed: ​https://youtu.be/zP6EsgBzB_c ​


Julie vertelt je tenslotte nog iets over het belang van bloed geven en krijgen. 

Toen Michiel geboren werd, was hij heel ziek. Hij had bloedarmoede. Daarom kreeg hij verschillende bloedtransfusies. Ze hebben zijn bloed gewisseld met donorbloed totdat hij er weer helemaal bovenop was. Intussen zijn alle problemen achter de rug. Michiel is vandaag een levenslustige, gezonde kleuter van 6.

- Julie, mama van Michiel

Gepubliceerd op vrijdag 15 juli 2022 10.53 u.