Studiedag Koloniale Sporen

Stad Oostende nodigde op donderdag 9 november alle leerlingen van de derde graad secundair uit voor een studiedag rond koloniale sporen in Oostende. Maar liefst 368 leerlingen zakten af naar De Grote Post.

In Oostende verwijzen verschillende bouwwerken, beelden uit de publieke ruimte en andere elementen naar de koloniale periode. Stad Oostende wil samen met de inwoners die koloniale erfenis bekijken en startte daarom vorig jaar een participatietraject op rond koloniale verwijzingen in de publieke ruimte, te volgen via ons.oostende.be. Via verschillende acties gaat de Stad aan de slag met de koloniale verwijzingen in de publieke ruimte.

Vraag vanuit de scholen

Een belangrijke actie is ruimte maken voor dialoog en het koloniaal verleden kritisch in vraag durven te stellen. De scholen secundair onderwijs zijn bovendien vragende partij om meer in te zetten op het sensibiliseren en informeren van leerlingen over de verschillende acties. Stad Oostende vindt het heel belangrijk om over dit thema samen te werken met het middenveld en de scholen. Daarom werd er een studiedag koloniale sporen uitgewerkt.

Twee wandelingen en twee lezingen

De studiedag vond plaats op donderdag 9 november van 9.00 tot 12.00 uur in De Grote Post. Maar liefst 368 leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs van het College, SBSO Ter Zee, SIGO Gistel en SJO Petrus & Paulus namen hieraan deel.

De Stad bood twee gratis wandelingen en twee lezingen aan. Voor de uitwerking van de wandelingen werkte de Stad nauw samen met de gidsen Dirk Beirens, André Baert, Elke Dewulf en Sara Vervaecke. De scholieren kregen de keuze uit een diversiteitswandeling of de wandeling Koloniale Sporen. Scholen die interesse hebben, kunnen de wandelingen met gids nog steeds op een ander moment doen.

De scholieren gingen samen met de acht gidsen in dialoog over de koloniale verwijzingen in de publieke ruimte: hebben die verwijzingen nog een plaats en betekenis of welke betekenis zouden ze kunnen krijgen? Hoe gaan we om met vooroordelen en welke gevolgen van het koloniaal verleden zijn nog steeds zichtbaar?

In De Grote Post gingen sprekers Moussa Don Pandzou en Katrien Vanderschoot in gesprek met de leerlingen over de huidige situatie in Congo en de gevolgen van het koloniaal verleden die we nog steeds ervaren. 

Gepubliceerd op donderdag 9 november 2023 14.09 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.