Aangespoeld en weggewaaid - van 30 november t/m 7 december 2014

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Tal van Oostendse partners dompelen zich een week lang onder in het superdiverse Oostende, een melting pot met meer dan 100 nationaliteiten. Leer stadsgenoten kennen op de Minderheden Adviesraad, bekijk een nieuwe documentaire over het onderwerp, luister naar kleurrijke sprookjes, droom weg bij Turkse volksmuziek,... En dit alles vanuit het oogpunt van de 'aangespoelden' en de 'weggewaaiden'.

MAURICE CRUL: 'Zeedijk 10: Vooruit met die crisis’
Vrijstaat O., Zeedijk 10
zondag 30 november, 11.00 uur

De voorbije twintig jaar - met als scharnierpunt Zwarte Zondag in 1991 - zijn integratie en migratie veelbesproken issues geweest. Hoogleraar Maurice Crul (Vrije Universiteit Amsterdam) licht zijn kijk toe op de multiculturele samenleving. In zijn boek Superdiversiteit stelt hij dat labels als ‘autochtoon' en ‘allochtoon' al lang niet meer voldoen om de bevolking van hedendaagse Europese steden te beschrijven. De vroegere ‘autochtonen' maken steeds meer een minderheid uit en de ‘allochtoon' heeft zeer vele gezichten, samen vormen zij de stad van nu. Hij schetst de mogelijke contouren van een grootstedelijk toekomstscenario op het kruispunt waar we nu staan.

Criminologe Shaireen Aftab is de interviewster van dienst. Zij buigt zich beroepshalve over deze materie en is telg van de eerste generatie migranten van Pakistaanse afkomst in Oostende.

Vrije bijdrage VOORLEESINSTUIF
Bibliotheek Kris Lambert
woensdag 3 december, 14.00 uur

Prentenboeken die ¬¬¬¬ verdienen, kortom klassiekers uit de jeugdliteratuur, telkens opnieuw voorgelezen in een andere taal. Hoe klinkt Rupsje nooitgenoeg of Wij gaan op berenjacht in het Turks, het Portugees of het Bengali? Kom langs en luister mee.

Vanaf 14.00 uur doorlopend, inschrijven hoeft niet.


 

LABO MU-ZEE-UM
mu-zee-um, Romestraat 11A
woensdag 3 december, 14.00 uur
woensdag 10 december, 14.00 uur

Een muzikale en interculturele belevingsmiddag!

Woensdag 3 december: voor 6-7 jarigen

Woensdag 10 december: voor 4-5 jarigen

Inschrijven via info@mu-zee-um.be  of 059/26 90 64


 

BEELDTAAL/BEELDCULTUUR
Expo/lezing/dialoog
Kunstacademie aan Zee
woensdag 3 december, 18.00 uur

KaZ kijkt naar aanleiding van het project Aangespoeld en Weggewaaid, en binnen het thema Superdiversiteit, hoe andere Culturen omgaan met het gegeven Kunst-beeld en beeldtaal. Leerlingen (kinderen en volwassenen) worden ondergedompeld in alternatieve beeldervaringen en gaan vanuit eigen werk de confrontatie aan met niet-Europese beeldtaal. Hun artistieke creaties worden samen met werk van gastkunstenaars gepresenteerd en woensdag 3 december wordt in een open lezing Kunst-beeld, beeldtaal en beleving  vanuit niet-Westerse cultuur toegelicht. De tentoonstelling en de lezing zijn gratis en open voor publiek.


 

FILM
Kinepolis Oostende
donderdag 4 december, 17.45 en 20.15 uur

Film in het kader van het thema 'Aangespoeld en Weggewaaid', geselecteerd door FIlmclub 62. De film wordt binnenkort bekend gemaakt op www.filmclub62.be.

Tickets: 7 euro (5,50 euro met lidkaart)OPEN MARO
CC De Grote Post
Film/muziek/receptie
vrijdag 5 december, 19.30 uur

- Documentaire over superdiversiteit in Oostende, met inleiding door Ico Maly (Kif Kif vzw)
- Receptie met wereldse hapjes
- Intermezzo's van The Ostend Street Orkestra (kleinVerhaal), een Oostends weerbarstig muziekensemble o.l.v. Bart Maris, Ilse Duyck, Giovanni Barcella en Simon Decante.


 

SITTING WITH THE BODY 24/7 
Een retraite in de publieke ruimte
Locatie later bekend
zaterdag 6 en zondag 7 december, doorlopend

Een groep performers voert enkele dagen na elkaar 24 uur op 24 een choreografie uit voor voorbijgangers in de stad. In een winkelvitrine maken ze beelden die gebaseerd zijn op bewegingen die ieder van ons ongeveer dagelijks doet en dit ongeacht origine, overtuigingen, beroep of klasse: zitten, liggen, wandelen, staan, zien, dansen,... Dankzij (of ondanks?) onze superdiversiteit wordt iedereen 'één' en blijven we toch 'onderscheiden'. Binnen het trage ritme van dag en nacht is er plaats voor de individuele ritmes van de performers en de toeschouwers. Je kan zelf kiezen of je aan het raam blijft kijken of binnenstapt en deelneemt aan deze retraite in de publieke ruimte. Sitting With The Body 24/7 plaatst de binnenwereld van een mensenlichaam in een spanningsveld met de buitenwereld van de stad.

Initiatiefneemster Heike Langsdorf (Jan Fabre, Kris Verdonck,...) is een Duitse dans- en performancekunstenaar met Brussel als thuisbasis. Sinds 2010 produceert ze werk onder noemer radical­_hope. Voor Sitting With the Body brengt ze Lilia Mestre, Helena Dietrich en Christoph Ragg als medeperformers mee.

Deze voorstelling is een try-out. De performance zal volgend jaar in zijn volle lengte te zien zijn op het Burning Ice Festival in het Kaaitheater in Brussel.

Gratis toegang


 

NATHAN DAEMS KARSILAMA QUINTET
Creatie/Turkse zigeunermuziek
Vrijstaat O., Zeedijk 10
Zaterdag 6 december, 20.00 uur

Met groepen als Black Flower (Ethiojazz), Ragini Trio (Indisch) en Bazaar d’Orient (balkan) bewees Nathan Daems al dat hij een muzikant is met een open geest. Op vraag van Vrijstaat O. werkte hij nu een creatie uit rond zijn grote passie: Turkse zigeunermuziek. Deze muziek klinkt door zijn Arabische roots zeer oriëntaals, maar biedt tegelijk een grote vrijheid op het vlak van improvisatie door de invloed van de zigeuners. Dit repertoire reisde 50 jaar geleden samen met de Turkse migranten naar onze contreien en wordt vandaag op een boeiende en persoonlijke manier geassimileerd door Nathan Daems.

Nathan (sax, Turkse kaval) brengt een repertoire met nieuwe composities en traditionals en stelde voor dit project een waar topensemble samen. Violist Tcha Limberger kreeg als kleinzoon van Piotto Limberger de jazz manouche-stijl met de paplepel toegediend. De Bulgaarse Roma Niki Alexandrov speelde in Bulgarije en omstreken met de grootsten in de Romamuziek. Accordeonist Dimos Vougioukas zorgt voor Griekse invloeden (zonder dewelke veel Turkse muziek vandaag anders zou klinken) en Tristan Driessens, die als musicoloog gefascineerd is door de Ottomaanse muziek, speelt ûd.

In het kader van de vijftigste verjaardag van de migratie-akkoorden met Turkije en Marokko.

Tickets: 9 euro (vvk, + 1 euro reservatie) / 12 euro addAANGESPOELD EN WEGGEWAAID
Ochtendgesprek over migratie & identiteit
Vrijstaat O., Zeedijk 10
zondag 7 december, 11.00 uur 

Een praatprogramma voor vertellers en luisteraars. Vier gasten strijken neer in de sofa met hun persoonlijk verhaal. Ze zijn ooit gemigreerd (‘aangespoelden’, zoals inwijkelingen in deze stad benoemd worden) of uit Oostende weggewaaid.

Gastheer Stefaan Kerger (journalist Focus WTV) gaat met elk van hen een gesprek aan, over het hebben van een hometown en het kunnen of moeten ontsnappen hieraan. Waarom zijn ze in Oostende gestrand of vertrokken? Wat betekent de stad voor hen? Hoe zien zij hun roots, welke dromen hebben ze?

Voor de muzikale intermezzi zorgt Tcha Limberger, geboren in een muzikantenfamilie met zigeunerroots. Als één van de meest vermaarde instrumentalisten op wereldniveau beheerst hij zo goed als alle bekende stijlen van zigeuner- en Balkanmuziek.

Namen gasten later bekend, zie www.vrijstaat-o.be.

Tickets: 5 euro (vvk, + 1 euro reservatie) / 8 euro add


 

MOEDERS ZONDER GRENZEN
Interactieve boekvoorstelling voor kinderen & workshop
Vrijstaat O., Zeedijk 10
zondag 7 december, 14.00 uur

Tante Bees en Tante Toes (alias Mieke Dobbels en Vicky Lommatszch) presenteren het meertalig sprookjesboek Moeders zonder Grenzen (FMDO vzw). In dit boek voor zowel kinderen als volwassenen zijn de verhalen te lezen van negen moeders uit Oostende met een divers culturele achtergrond. Zij vertellen ons een sprookje dat herinneringen oproept aan hun eigen kindertijd in hun geboorteland. De verhalen zijn te lezen in het Nederlands en de moedertaal van de vrouwen. De twee tantes stellende de moeders spannende vragen, er worden meertalige sprookjes voorgelezen en jullie steken zelf de handen uit de mouwen tijdens verschillende workshops. De workshops staan open voor kinderen vanaf 6 jaar.

Gratis / inschrijven via sarah@vrijstaat-o.be.HIJAZ feat. Abir Nasraoui
CC De Grote Post
Zondag 7 december, 15.00 uur

Uit de samenwerking tussen de Tunesische oud-speler Moufadhel Adhoum en Grieks-Belgisch pianist Niko Deman ontstond enkele jaren geleden de groep Hijaz. Hun repertoire is gebaseerd op de dialoog tussen de oud en de piano, en resulteert in een Europees-mediterrane sound met sterke verwijzingen naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de westerse jazz. Met hun tweede cd ‘Chemsi’, uitgekomen in 2011, laat de groep een hechte fusie horen tussen verschillende tradities en instrumenten. Hun derde cd (2014) ‘Nahadin’ klinkt anders, maar is nog steeds Hijaz ten top: muzikale schoonheid, ‘oriental blended with western music’.

Voor dit concert laat Hijaz zich bijstaan door de adembenemende Tunesische vocaliste Abir Nasraoui. Zij werkte ook mee aan het nieuwe album 'Nahadin'.?Samen vervoert Hijaz je zo naar een rustige patio in een Mediterraanse stad, op een steenworp van het drukke Medina.

Tickets: 12 euro (+ 1 euro reservatie) / 10 euro met reductie


 

Een initiatief van Vrijstaat O., Stad Oostende, Dienst Integratie, Dienst Cultuur, FMDO, SDV, kleinVerhaal, Kunstacademie aan Zee, mu-zee-um, CC De Grote Post, Filmclub 62, bibliotheek Kris Lambert en deBuren

 

Datum van het bericht: donderdag 25 september 2014

Gerelateerde info:

Toon alle nieuws