Erfgoeddag keert terug naar je kindertijd

Op zondag 23 april halen we tijdens Erfgoeddag heel wat herinneringen op uit onze kindertijd. Dierbare voorwerpen, boeiende verhalen en nostalgische filmpjes brengen het Oostende van vroeger terug tot leven. Benieuwd naar de hoogtepunten?

Stadsmuseum Oostende: het kloppend hart van Erfgoeddag

Op Erfgoeddag is het Stadsmuseum Oostende het centrale meeting point waar je terechtkan voor info rond Erfgoeddag, UiTPAS en een hapje en een drankje. UiTPAS, de Oostendse vrijetijdspas, blaast in april twee kaarsjes uit. Om dit te vieren trakteert UiTPAS op een ouderwets en lekker ontbijt in ruil voor UiTPAS-punten. Denk aan klakkaards, havermoutpap en broodpudding met een goeie tas zwart goud of thee.
Ben je geen vroege vogel? Geen erg, in de namiddag geniet je van een hapje en een drankje in het visserscafé van de heemkring De Plate.
Ook het museum en de tentoonstelling ‘Emile Bulcke kunstschilder 1875-1963’ zijn van 08.30 tot 18.00 uur gratis toegankelijk.

Stadsmuseum Oostende, Langestraat 69, 8400 Oostende
Ontbijt: 08.30 - 12.00 uur
Visserscafé: 10.00 - 18.00 uur
 

Fototentoonstelling ‘Geërfd goed'

Erfstukken kunnen écht waardevol zijn, en dan niet zozeer in termen van euro’s, maar omdat je ze kreeg van een dierbare of omdat je er warme herinneringen aan hebt. De pop-upfototentoonstelling ‘Geërfd goed’ in het Stadsmuseum Oostende verzamelt mensen, hun gekoesterde erfstukken en de verhalen achter deze voorwerpen die het verleden tot leven brengen. Na Erfgoeddag gaan we door met deze expo en kan je de mobiele expo uitlenen. Neem contact op met de dienst Cultuur (059/56.20.16 of cultuur@oostende.be) voor meer informatie.
 
Stadsmuseum Oostende, Langestraat 69, 8400 Oostende
08.30 - 18.00 uur


Radio-uitzending met podcasts ‘Oostendse verhalen uit de kindertijd’

Stem op 23 april van 09.00 tot 12.00 uur af op hit fm (radiofrequentie 106.3 fm). De Bibliotheek Kris Lambert bezit prachtige verhalen over bijvoorbeeld de mamzellen van het warenhuis S.E.O. De radio-uitzending ‘Oostendse verhalen uit de kindertijd’ gooit een aantal van deze herinneringen in de ether. Nadien geven we deze schat aan verhalen een tweede leven als podcast.
 
106.3 fm (regio middenkust) of online op www.hitfm.be
09.00 - 12.00 uur

 
Aperitiefconcert ‘Filmpjes uit de oude doos’ (onder pianobegeleiding)

Onder begeleiding van live pianomuziek, gebracht door leerlingen en leerkrachten van het Conservatorium aan Zee, vertonen we nostalgische filmpjes uit het Fonds Ostendiana, beheerd door de Bibliotheek. We vertonen:
- De Spahi’s (1961, over Noord-Afrikaanse cavalerieregimenten tijdens hun bezoek aan Oostende)
- Dagboek van een renpaard (1961, over paardenrennen op de Wellingtonrenbaan).
Na het concert keuvelen we na met een drankje.
 
Conservatorium aan Zee, Romestraat 36, 8400 Oostende
Voorstelling om 11.00 uur (begeleiding door leerlingen van het Conservatorium aan Zee) en om 16.00 uur (begeleiding door een leerkracht van het Conservatorium aan Zee).Inschrijven verplicht via www.oostende.be/inschrijven.
 
Het archief van het Conservatorium aan Zee
Het Conservatorium van Oostende, opgericht in 1849, is één van de oudste scholen van het deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen. Het archief van de school bevat dan ook een schat aan materiaal over de geschiedenis van de school en het culturele leven in Oostende. Op Erfgoeddag stelt het Conservatorium aan Zee dit waardevolle stukje Oostends erfgoed open.
 
Conservatorium aan Zee, Romestraat 36, 8400 Oostende
Doorlopend van 10.00 - 13.00 en van 15.00 - 18.00 uur
 
 
 
Datum van het bericht: dinsdag 21 maart 2017

Gerelateerde info:

Toon alle nieuws