Plannen nieuw Stedelijk zwembad voorgesteld

De procedure voor de toewijzing van de bouw van het nieuwe zwembad op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg is afgerond. De eerste ontwerpplannen werden intussen voorgesteld.

Het project is door de Stad in samenwerking met Farys gegund aan OLCO-Sportsphere b.v., via een Design & Build-overeenkomst. Naast het zwembad op de site worden ook twee appartementencomplexen met 22 sociale koopappartementen van WoonWel gerealiseerd. Er komt een ondergrondse parking met 69 parkeerplaatsen en een Kiss and Ride-zone. De voltooiing is voorzien in het voorjaar van 2020.

Vier baden
Het zwemcomplex bestaat uit vier baden. Het zwemcomplex telt een wedstrijdbassin, een instructiebassin, een recreatiebad voor peuters en kleuters en een recreatiebad voor de oudere jeugd. Hiermee wordt een sportief en recreatief aanbod gecreeërd voor diverse doelgroepen zoals de fervente zwemmer, de diverse zwem- en duiksportclubs en de recreatievelingen. Het zwemcomplex is toegankelijk voor iedereen. Voor de andersvaliden wordt een aangepaste infrastructuur voorzien.

Het wedstrijdbassin meet 50 op 25 meter en wordt voorzien van 10 banen inclusief een beweegbare bodem en een tribune die plaats biedt aan 300 personen. Het instructiebassin is 4,2 meter diep en wordt 25 bij 10 meter en wordt volledig uitgevoerd met een beweegbare bodem. De recreatiezone bestaat het kleuter- en peuterbad en het recreatiebad voor oudere jeugd. Er wordt ook voorzien in een whirlpool en een sauna. In de recreatiezone worden twee glijbanen gerealiseerd: een brede familieglijbaan van 2,20 meter breed en een interactieve glijbaan van ruim 70 meter lang met snelheidsmeters, lichten, geluidseffecten en touchpads. Daarnaast worden diverse speelelementen opgenomen in de beide baden.

Parkeergarage en appartementen
Onder het zwembad zal een hoogwaardige parkeergarage plaats bieden aan 69 wagens voor bezoekers, personeel en bewoners van de appartementen. Daarnaast wordt een ‘kiss and ridezone’ ge├»nstalleerd. De 22 koopappartementen zijn te betreden vanaf de Nieuwpoortsesteenweg en de parkeergarage via afzonderlijke ingangen. De appartementen zijn voorzien van hoge ramen en een ruim balkon. Rondom de appartementen wordt het zwembad voorzien van groene patio’s en een groendak.

Doordacht ontwerp
Het levendige voorplein, gelegen op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg, leidt bezoekers naar de hoofdingang van het zwembad dat door luifels wordt geaccentueerd. Op de eerste verdieping, eveneens via het voorplein bereikbaar, bevindt zich de horeca met een ruim terras. De horeca is over bijna de gehele lengte van de verdieping gelegen en verbindt alle functies met elkaar. Vanuit de horeca is er zicht op de verschillende baden, de groene patio’s aan de Nieuwpoortsesteenweg en de golfbaan. Verschillende zitplekken en sferen zorgen er voor dat de ruimte intiem en gezellig aanvoelt.

Duurzaamheid voorop
Ook voor dit project kiest Oostende voor een uiterst duurzaam zwemcomplex. Door vergaande isolatiemaatregelen en een compact bouwvolume is minder energie nodig, wat resulteert in een zeer lage graad van thermisch verlies. Voor de klimatisatie van de zwemzalen wordt gebruik gemaakt van een Ba-Opt ventilatiesysteem. Daardoor is er geen uitgebreid kanaalwerk nodig en wordt een aangenaam binnenklimaat gerealiseerd.

Door drink- en regenwater te hergebruiken, het zwembadwater buiten de openingstijden af te dekken en de toepassing van waterbesparend sanitair, wordt het watergebruik en energieverlies zoveel mogelijk beperkt. Door de toepassing van de nieuwste zoutelektrolysetechnieken wordt door het gebruik van keukenzout de waterkwaliteit op orde gehouden. Hierdoor is er geen chloorbleekloog en zuur meer nodig en wordt een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. Voor de opwekking van lokale energie wordt gebruik gemaakt van PV-panelen die op het dak worden geplaatst. Om het energieverbruik te reduceren wordt er enkel gebruik gemaakt van energie besparende LED-verlichting in combinatie met slimme systemen die ervoor zorgen dat verlichting niet onnodig brandt.

Datum van het bericht: woensdag 19 april 2017

Gerelateerde info:

Toon alle nieuws