Opgemerkt en meegedeeld: Kusterfgoed: zoet, zout en zand

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Met het project 'Zoet zout & zand' zet Kusterfgoed deze zomer de eetcultuur op het strand in de schijnwerpers.

Al decennialang komen toeristen naar zee om aan het strand te vertoeven, de gezonde zeelucht in te ademen én een lekker hapje te eten. Een Berlijnse bol op het strand, een ijsje op de dijk of een warm geworden limonade met een in het zand gevallen boterham, het zijn stuk voor stuk herkenbare hapjes die menig toerist met de Belgische kust verbindt. Het familierecept voor deze kustlekkernijen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en zo pikken heel wat kustbewoners een graantje mee van de drukte tijdens het toeristisch seizoen.  
 
Met het project ‘Zoet zout en zand’ verzamelt Kusterfgoed zoveel mogelijk verhalen, herinneringen en beeldmateriaal over het thema ‘eten op het strand’ vanuit de overtuiging dat deze gewoonten, receptjes en belevenissen de moeite waard zijn om door te geven aan volgende generaties.
 
Zomerexpo

In de bibliotheek van Middelkerke, Blankenberge en De Haan en in het Stadsmuseum van Oostende kan je van 1 juli tot en met 31 augustus tijdens de openingstijden zoete, zoute en zanderige strandherinneringen ophalen in tijdelijke Kusterfgoed-expo’s.
 
Oostends culinair erfgoed 

Kom op zaterdag 12 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur ook letterlijk proeven van een stukje Oostends culinair erfgoed tijdens de sneukelroute georganiseerd door stad Oostende dienst Cultuur i.s.m. Gidsenkring De Lange Nelle.        Vertrek aan Petrus & Paulus – inschrijven via cultuur@oostende.be
 
Jouw verhaal voor een kustlekkernij

Wat zijn je vroegste herinneringen aan eten op het strand? Wat waren jouw favoriete kustlekkernijen als kind? Herinner je nog wat de ijsventer riep wanneer hij zijn ijsjes wou verkopen? Vertel het ons allemaal tijdens de Museumnocturne in het Stadsmuseum van Oostende in ruil voor een gratis kustlekkernij. Ben je eerder een schrijver of tekenaar? Noteer of teken jouw culinaire strandherinnering op een postkaart. Wij geven jouw herinnering een plekje in onze groeiende minitentoonstelling .

Alle info over al deze initiatieven en nog veel meer, vind je op de website van Kusterfgoed
(med.)

Datum van het bericht: dinsdag 20 juni 2017

Gerelateerde info:

Toon alle nieuws