‘Tot elke Prijs’ belicht 130 jaar vissersopstand

Schrijfster Doris Klausing, één van de ‘ambassadeurs’ van het rijke visserijverleden van Oostende, haalt met haar boek ‘Tot elke Prijs’ typische kustgeschiedenis terug van onder het stof. Benieuwd naar het programma?

 

Enkele blikvangers:

1. Een vertelling ‘De Lege Zee’

19 november & 10 december 2017 – 15.00 uur - Uitvoerders: Marleen van Remoortere & Mieke Felix (vertellers), Robert Hostyn (orgel) in de Kapucijnenkerk, Oostende

Tickets: 6 euro, reserveer hier online of bij het UiTloket in cc De Grote Post

In Huize Godtschalck halen enkele bejaarde vissers herinneringen op aan die vreselijke dagen in 1887, tijdens de vissersstaking.

En ze geraken er maar niet uit: lag er nu al dan niet een jongetje boven op een houtstapel naar de gebeurtenissen te kijken?

Zeker weten, zegt de één, er is zelfs op die jongen geschoten. Oh ja, snuift de ander, en waar was dat ventje dan achteraf naartoe?

Niemand die het weet.

Maar voor Mieke Felix werd hij plots heel reëel en ze schreef zijn verhaal op.

Een Oostends verhaal, over kinderen en grote mensen, over armoede, honger en wanhoop. Over een jongetje dat weet dat hij eigenlijk kapitein is. En over de zee die bloeit.

Het verhaal is een eerbetoon aan de vissers van Oostende, gebracht in hun eigen kerk en onder begeleiding van het meest majestueuze instrument dat er bestaat: het orgel.

Herbeluister hier het interview van Doris Klausing op Radio 1, Interne Keuken.

 

2. Productie ‘Schiet! Dood uz, we moeten toch creperen van den hoenger’

door het Oostends koor Ier & Gunter in CC De Grote Post, H. Serruyslaan 18A, Oostende op Za.2 december 2017 – 20.00 uur en Zo. 3 december 2017 – 15.00 uur.

Koor Ier & Gunter rakelt vergeten stukjes Oostendse geschiedenis op. 'Schiet! Dood Uz, We Moeten Toch Creperen Van Den Hoenger', is geweven rond het boek van Doris Klausing. 

Het boek Tot Elke Prijs!, verschijnt begin november en vertelt de visserijopstand van 1887. Oostende was toen behalve een Europese mondaine badstad in wording, tegelijkertijd het toneel van een opstand van arme vissers die een verbeten strijd uitvochten op leven en dood tegen de inhalige reders door wie ze gebroodroofd werden.

De strijd werd toen door James Ensor vereeuwigd in het iconische schilderij De Gendarmes. Onder leiding van Dirk Ooms vertaalt het koor 130 jaar later die strijd naar een krachtige muzikale voorstelling. Zingen als verzet.

Tickets: 12,00 euro, UiTPAS kansentarief 2,40 euro

 

3. Expo ‘Ik kom julder e bezoeksje brieng’ (Paster Pype)

11 november 2017-22 april 2018 – Stadsmuseum, Langestraat 69

De Oostendse vissersbevolking was tijdens de ‘belle époque’ periode arm en ongeletterd. De visser was afhankelijk van een goede vangst, werd uitgebuit door de reders en hun zeilsloepen konden niet wedijveren met de Engelse stoomsloepen. Daarbovenop verkochten de Engelse vissers hun vangsten ook in Oostende waardoor de marktprijzen daalden. Dit was één van de oorzaken van de vissersopstand van 1887. Door het harde optreden van de Burgerwacht vielen er doden en gewonden. De correctionele rechtbank van Brugge vonniste veel vissers erg streng.

De jonge aalmoezenier Hendrik Pype betekende voor de vissers een rots in de branding. Hij zorgde voor troost, voorzag onderwijs voor de kinderen van de vissersfamilies en richtte o.a. een steunfonds op voor de weduwen en wezen van de overleden vissers.

De expo wordt samengesteld met schilderijen, foto’ s en documenten uit het archief van Koninklijke Oostendse Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate en werken van de leerlingen van de Kunstacademie aan Zee. 

 

 

© foto's: Natalie Luys

Datum van het bericht: zondag 01 oktober 2017

Gerelateerde info:

Toon alle nieuws