ZigZag art-bar wint Toegankelijkheidsprijs 2017

Onlangs reikte het Stadsbestuur zijn jaarlijkse Toegankelijkheidsprijs uit. ZigZag art-bar ging met de prijs aan de haal. De zaak imponeerde de jury door de vele maatregelen voor klanten met een beperking.

Ook mensen met een beperking (fysiek of mentaal) hebben een plaats in de maatschappij.  Ze zijn niet meer, niet minder, maar…gelijk!  Toch hebben ze af en toe te kampen met problemen.  De toegankelijkheid van recazaken (restaurants, cafés, tearooms,…) is daar één van.  Met wat goede wil en creativiteit zijn ook die toegankelijkheidsproblemen op te lossen.

Het stadsbestuur van Oostende, Unia en de Commissie voor Mensen met een Beperking organiseerden in 2017 een sensibiliseringsactie rond toegankelijkheid voor Oostendse recazaken. Een aantal zaken werd geëvalueerd door leerlingen van het Vesaliusinstituut in samenwerking met de vzw On Wheels. De verzamelde informatie hierover zal binnenkort te raadplegen zijn op www.onwheelsapp.com/.

Daarnaast werd -zoals elk jaar- een toegankelijkheidsprijs uitgeloofd voor een recazaak die grote inspanningen deed om de toegankelijkheid te verhogen. Een jury van leden van de werkgroep Toegankelijkheid bezocht de 18 genomineerde zaken. De ZigZag art-bar (Romestraat 6) kwam als eindwinnaar uit de bus.

Deze zaak maakte indruk op de jury door een veelheid aan maatregelen voor klanten met een beperking: toegankelijk toilet met grote vuilbak voor stomapatiënten, rolstoelhelling, Blue Assist-logo, menukaart in braille en vergrote menukaart, …

Voor de initiatiefnemers van de actie bewijst de ZigZag art-bar dat zelfs met kleinere ingrepen de toegankelijkheid van een zaak gevoelig verhoogd kan worden.

Daarnaast waren er eervolle vermeldingen voor de Bistro (Groentemarkt 114), Bistro Moby Dick (Visserskaai 5), Cultuurcafé De Grote Post (Hendrik Serruyslaan 18A), Brasserie Ensor/Vayamundo (Zeedijk 290-330) en Walrave (Nieuwpoortsesteenweg 634).

 

 

Datum van het bericht: maandag 18 december 2017

Gerelateerde info:

Toon alle nieuws