Flanders Fields Museum zoekt informatie over burgerslachtoffers

Oproep aan al onze burgers: heb jij gegevens van slachtoffers die door de oorlogsomstandigheden van 1914-1918 het leven lieten? Laat het ons dan weten en help de 'Namenlijst' van Flanders Fields zo compleet mogelijk te maken.

Sinds 2010 werkt het In Flanders Fields Museum in Ieper, met de steun van GoneWest, onafgebroken aan de samenstelling van de 'Namenlijst', een inclusief dodenregister van alle burgers en militairen, van eender welke origine, die om het leven kwamen door toedoen van de Eerste Wereldoorlog in België. Nog nooit eerder werd een dergelijke lijst met die inclusieve, meerstemmige insteek samengesteld.

Deze aanpak resulteerde onder andere in de identificatie van tienduizenden slachtoffers die reeds honderd jaar lang in de plooien van de geschiedenis en van de herdenking gevallen waren. Het inclusieve perspectief zorgde eveneens voor nieuwe historische inzichten, verbanden en vaststellingen. Zo las je tijdens de eindejaarsperiode misschien dat er een pak meer Belgische burgerslachtoffers vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog dan aanvankelijk werd aangenomen.

In 2014 werd de Namenlijst officieel gelanceerd. 2018 vormt een eerste ijkpunt voor het project. Daarom willen we dit jaar nog een tandje bijsteken om zoveel mogelijk slachtoffers in kaart te brengen. In 2018 willen we specifiek voor Belgische burgerslachtoffers nog een extra inspanning leveren. Daarom willen we aan elke gemeente vragen welke van haar burgers door de oorlogsomstandigheden van 1914-1918 het leven lieten, tijdens of zelfs kort na de oorlog, om ze aan de Namenlijst te kunnen toevoegen.

We zoeken alle burgerslachtoffers van elke gemeente en deelgemeente, maar aan de burgers van de kustgemeenten, willen we graag een bijkomende vraag stellen: hebben jullie weet van de vissers of zeelieden die op zee omkwamen tijdens de oorlog? Zouden jullie archieven daar specifieke reeksen of lijsten over hebben? Mochten jullie daar speciale aandacht kunnen aan besteden, zou dat een ongelooflijke hulp zijn.

Praktisch: 

Heb jij informatie? Stuur dan een mail naar virginie.michils@oostende.be 

Datum van het bericht: vrijdag 26 januari 2018
Toon alle nieuws