Expo Léon Spilliaert, de verzameling van de Koninklijke Bibiliotheek van België brengt een waardevolle verzameling op papier

De tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen toont een overzicht van de prenten en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek, aangevuld met werken uit Mu.ZEE.

Het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een grote en waardevolle verzameling kunstwerken op papier: tekeningen, gravures, etsen, houtsneden, lithografieën …, zowel op losse bladen als in albums of boeken. Met circa één miljoen stuks is ze ruimschoots de grootste verzameling van België. Ook op wereldvlak behoort ze tot de top. Topstukken uit de collectie zijn tekeningen en prenten van meesters als Pieter Bruegel de Oude, Pieter Paul Rubens, Antoon van Dyck, Jacob Jordaens, James Ensor, Fernand Khnopff en Rik Wouters. Van Léon Spilliaert bezit het Prentenkabinet een rijk fonds van tekeningen en prenten uit verschillende periodes van zijn loopbaan. Het is daarnaast ook één van de meest bijzondere met bovendien een grote samenhang. De oorsprong ervan ligt in een bescheiden aankoop op 21 maart 1923 van twee tekeningen bij de kunstenaar zelf. Daarna volgden nog enkele aanwinsten. Maar het grootste deel van het fonds werd verworven in de jaren 50 van de vorige eeuw. Tussen 1956 en 1960 verkocht Rachel Vergison, de weduwe van Léon Spilliaert, 154 tekeningen aan het Prentenkabinet.

Praktisch

Wanneer
30 juni tot en met 30 september 

Waar
Venetiaanse Gaanderijen

Toegangsprijs:
Basisprijs 4 euro
Reductietarief 2 euro (vrienden Mu.ZEE, vrienden van het aquarium en vrienden van de Koninklijke Bibliotheek van België, senioren, jongeren tussen 18 en 26 jaar, Kustpas, bezoekers met een ticket van Mu.ZEE of Het Spilliaert Huis en VSPO)
UiTPAS kansentarief € 0,80
Gratis < 18 jaar en scholen, pers, leerkrachten met een lerarenkaart, museumdirectors met aica-kaart en vrienden VSPO

Openingstijden
Dagelijks van 14.00 tot 18.00 uur
Op zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur  

Rondleiding met gids 
Wens je de expo Léon Spilliaert, de verzameling van de Koninklijke Bibliotheek van België graag te bezoeken met een gids? 

Stuur dan een mail naar cultuur@oostende of bel 059 25 88 20.

EXCLUSIEF VOOR UITPAS
In de maanden augustus en september geeft UiTPAS je de kans om deze expo op een bijzondere manier te beleven dankzij een gegidste rondleiding en een workshop met de curator. Deze activiteiten gratis en exclusief voor UiTPAS-houders. Klik hier voor meer info... 

Info
Dienst Cultuur stad Oostende
Vindictivelaan 1, 8400 Oostende, T 059 25 88 20
cultuur@oostende.be

Datum van het bericht: donderdag 21 juni 2018

Gerelateerde info:

Toon alle nieuws