Doedelzakspelers wereldwijd herdenken het einde van De Groote Oorlog

Op zondag 11 november 1918 ondertekenden de geallieerden de wapenstilstand met Duitsland. Hoewel de wapens niet meteen overal zwegen, betekenden deze pennenstreken het einde van het - tot nog toe - grootste conflict dat de wereld ooit had gekend.

De Eerste Wereldoorlog was eindelijk voorbij.

De Groote Oorlog kostte het leven van bijna 10 miljoen soldaten. Daarnaast stierven er zo’n 7,7 miljoen burgers door de gevolgen van deze wereldbrand. Bovendien sloegen er minstens 10 miljoen mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Onder andere zo’n 400.000 Belgen vluchtten naar Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Deze zondag, 11 november 2018, is het precies 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de vier jaar durende oorlog. Het wordt een dag om stil te staan bij de opofferingen van ontelbaar veel mensen, de ellende die conflicten met zich meebrengen en om lessen te trekken uit het verleden. Om het einde van deze ongeziene slachtpartij te herdenken, organiseerde de muziekschool College of Piping in Glasgow een muzikaal eerbetoon. Om 6.00 uur zullen 1000 doedelzakspelers wereldwijd de Schotse traditional Battle’s O’er spelen. 

In Oostende zal muzikant Luc Vermeylen, gekleed in traditionele tartan, van 06.00 tot 06.03 uur dit lied brengen ter hoogte van het herdenkingsmonument vlak bij het roze huis of home Sainte Suzanne op de Zeedijk in Raversijde. Kom gerust langs of volg het hier live op deze webpagina.

[Kijk rechtstreeks op youtube.be]

Datum van het bericht: donderdag 08 november 2018
Toon alle nieuws