Stad Oostende organiseert een non-fictieboekenfestival

Op 24 maart 2022 worden in Oostende voor het eerst de Boon-prijzen uitgereikt – de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen met een prijzenpot van €100.000. In aanloop daarvan organiseert de stad ook de eerste editie van een non-fictieboekenfestival.

Het Vlaams boekenlandschap is in volle beweging sinds het verdwijnen van de Antwerpse boekenbeurs. Ook Oostende trekt vanaf volgend jaar enthousiast de boekenkaart met de eerste editie van een jaarlijks boekenfestival dat de focus legt op het enorm brede non-fictieveld: van literaire non-fictie over kunstboeken naar kookboeken.

Geen beurs, maar een festival

Het non-fictieboekenfestival, waarvan de eerste editie plaatsvindt van 18 tot 20 maart 2022, zal geen beurs zijn. Zoals het streetartfestival The Crystal Ship en straks ook Internationale Fotobiënnale Oostende zich over de volledige stad uitstrekken, zo trekt ook het non-fictieboekenfestival de stad in met lezingen, debatten, tentoonstellingen, concerten en een pák andere activiteiten. Het boekenfestival wordt een echt festival – een groot feest dat een zo groot mogelijke groep mensen warm wil maken voor de non-fictieparels die niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen.

Vanzelfsprekend zal het festival echter ook oog hebben voor de allereerste genomineerden van de Boon, de nieuwe Vlaamse literatuurprijs die op 24 maart 2022 wordt uitgereikt in Oostende. Er komt zowel een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur als één voor fictie en non-fictie. Aan beide is een prijs van €50.000 verbonden.

Waarom Oostende?

De reden waarom de organisatoren van de Boon kozen voor Oostende? Oostende kent een combinatie van gastvrijheid, toerisme en literaire traditie. Het zijn troeven die we de komende jaren willen blijven uitspelen bij het uitbouwen van het non-fictieboekenfestival dat voor zowel auteurs als lezers moet aanvoelen als thuiskomen, maar evenzeer als een evenement dat jaarlijks een stevige zeewind door het boekenlandschap laat waaien.

Gepubliceerd op donderdag 15 juli 2021 15.08 u.