Be Ready: educatief project rond noodsituaties

Een overstroming die een wijk onder water zet, een stroompanne die het treinverkeer verstoort of een langdurige hittegolf die natuurbranden veroorzaakt: noodsituaties kunnen een enorme impact hebben op een gemeente, een regio of zelfs het hele land.

Helaas is ook onze stad niet vrij van risico’s.  Natuurfenomenen zoals storm, hagel en hevige regenval kunnen zich overal voordoen

Dagelijks bereiden de hulpdiensten en verschillende overheden zich voor op noodsituaties.  Ook als school worden de nodige maatregelen genomen door een intern noodplan op te stellen en evacuatieoefeningen te houden.  Iedereen kan met enkel simpele stappen de gevolgen van een noodsituatie beperken.  Zo gaan we samen voor 1-2-3!

Een goede kennis van de risico’s in jouw omgeving is een eerste stap.  Door je vervolgens goed voor te bereiden, kun je jezelf en je omgeving beter beschermen: Hoe evacueer ik veilig? Wat doe ik bij een brand? Hoe voorkom ik schade bij een onweer?  Hoe bied ik eerste hulp? Waar vind ik de juiste informatie tijdens een ramp?

Een antwoord op al deze en vele andere vragen vind je vanaf september 2019 in een boeiend interactief lessenpakket gericht op de leerlingen van het basisonderwijs.  Dit lessenpakket werd ontwikkeld door het Nationaal Crisiscentrum (NCCN), verantwoordelijke voor noodplanning en crisisbeheer in België, in samenwerking met het Algemene Directies Civiele Veiligheid & Veiligheid en Preventie (FOD Binnenlandse Zaken), het Rode Kruis en het Centrum voor Cybersecurity.

Met dit lessenpakket kan je leerlingen op hun eigen niveau informeren over zelfredzaamheid voor, tijdens en na een noodsituatie.  Er is ook een speciaal miniboekje voor de ouders beschikbaar. 

Alle verdere informatie vind je bij de start van het nieuwe schooljaar op BE READY

Gepubliceerd op dinsdag 10 september 2019 10.51 u.