Nu ook schaakborden voor personen met visuele beperking in OC's

Voortaan kunnen personen met een visuele beperking ook in de ontmoetingscentra terecht om te schaken. Stad Oostende kocht 10 aangepaste schaakborden voor mensen met een visuele beperking.

De ontmoetingscentra zijn traditioneel de plaatsen waar het verenigingsleven van vele Oostendenaars zich afspeelt. Het is er vaak gezelligheid troef. Zo organiseert Schaakclub Pion 68 wekelijks speelavonden in OC De Blomme. Hun ledenclub staat open voor mensen met een beperking. Om iedereen volwaardig en zelfstandig te laten deelnemen, zijn de schaakborden voor mensen met een verminderd zicht voor hen een welkome aanvulling.

Elk individu heeft het recht om op een gelijkwaardige manier deel te nemen aan de samenleving. Clubs en verenigingen hebben een belangrijke sociale functie als bruggenbouwers tussen mensen. Bezoekers leren er elkaar kennen en bouwen een vriendenkring op. De aankoop van aangepaste schaakborden is dan ook een belangrijke stap om het gevoel van welbehagen onder de mensen te vergroten.

De aanpassingen op de schaakborden zijn voelbaar. De zwarte velden liggen iets hoger dan de witte velden en de speelstukken hebben onderaan een pinnetje waarmee ze vastzitten op het veld. De zwarte schaakstukken hebben bovenaan een kleine punt. De stukken op het voelbord mogen aangeraakt worden, dit in tegenstelling tot deze op het werkelijke speelbord. FIDE, de Internationale schaakfederatie, voorziet in het reglement voor mensen met een visuele beperking, de mogelijkheid dat een assistent de schaakstukken op het werkelijke bord verplaatst.

Gepubliceerd op woensdag 8 januari 2020 0.00 u.