O.666

Hoofdthemas

Read this page in English

Crab Island startups

Crab Island is één van de negen wijken van Banjul, de hoofdstad van Gambia. De Crab Island Upper Basic School werd in 1957 opgericht onder het Britse koloniale bewind en bood plaats aan schoolkinderen van 13 tot 16 jaar. Het werd één van de meeste bekende scholen van het land, maar in 2012 werd de school gesloten wegens de gebrekkige staat van de gebouwen.

In 2020 ontving de stedenband Oostende-Banjul een Europese projectsubsidie voor onder andere de renovatie van deze schoolgebouwen.

De school wordt getransformeerd in een multifunctionele site met plaats voor een radiostation, een muziekopnamestudio, een multifunctionele concerthal en een multimedia lab.

Voor het nieuw te bouwen deel wordt gebruikgemaakt van milieuvriendelijke bakstenen van gecomprimeerde klei die door de zon werden gedroogd. De voormalige klasruimtes zullen beschikbaar zijn voor middenveldorganisaties en innovatieve initiatieven met een sociaal oogmerk.

Zo komt er plaats voor verschillende startups, zoals een wasserette, productie van artisanale zeep en voedselverwerking zoals het drogen en verpakken van hoogwaardige planten als moringa en baobab.

Een krachtig systeem van zonnepanelen en lithiumbatterijen moet de site 24/7 elektriciteit garanderen en kan zo een hefboom vormen voor ondernemerschap.

De volledige rehabilitatie van de Crab Island site zal een hoognodige stimulans geven aan de lokale economie.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.