Contact opnemen
Het O-punt is het centraal aanspreekpunt om iets te melden, te vragen of te suggereren.
Discriminatie op de woonmarkt
De zoektocht naar een huurwoning verloopt niet altijd even vlekkeloos. Uit onderzoek blijkt dat heel wat kandidaat-huurders af te rekenen krijgen met discriminatie.
Kandidaat-huurders kunnen onder andere worden gediscrimineerd omdat
- hij/zij financiƫle steun krijgt van campus Edith Cavell
- hij/zij van vreemde origine is
- hij/zij een beperking heeft.
Verhuurders discrimineren niet altijd bewust. Ze berusten zich op vooroordelen of gaan voort op eigen negatieve ervaringen. Het is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van discriminatie. Op de huurmarkt is discriminatie altijd verboden.
Soorten discriminatie
- Directe discriminatie (bijvoorbeeld: Mensen enkel met de Belgische nationaliteit dulden)
- Indirecte discriminatie (bijvoorbeeld: geen huisdieren tolereren)
- Onbewuste discriminatie (bijvoorbeeld: geen grote gezinnen toelaten op basis van het vooroordeel dat grote gezinnen lawaaioverlast veroorzaken)
- Opdracht tot discriminatie (bijvoorbeeld: de verhuurder vraagt de vastgoedmakelaar om mensen van vreemde origine te weigeren)
- De verhuurder weigert om voor mensen met een beperking, redelijke aanpassingen aan de woning uit te voeren.
Wat als je het slachtoffer bent van discriminatie
Meen je het slachtoffer te zijn van discriminatie, dan moet je dit bewijzen. Beschik je over e-mails of getuigenissen die erop wijzen dat je werd gediscrimineerd, dan is het aan de verhuurder om deze te weerleggen en zijn keuzes te verantwoorden.
Je kunt discriminatie melden bij het woonloket. Het woonloket onderneemt het nodige zodat de zaak door UNIA kan worden behandeld. UNIA is de onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.