OC Schaperye - Oude ambachten

Programma

 • 11.00-17.00 uur - Maak kennis met diverse ambachten: keramiek, kantklossen, haken, beeldhouwtechnieken, modelbouw,….
 • 11.00-17.00 uur - Inloopworkshops:
  • Klei
  • Fotoshoot thema Karakter (ambachten en afdruk in sepia)
  • Stempels maken volgens oude druktechniek 
 • 11.00-17.00 uur - Infostand en kennismaking met zytholoog/ buurtbewoner Kurt Gunst. Proef van diverse nieuwe bieren.
 • 11.00-17.00 uur - retrofietsen 
 • 14.30-15.30 uur - poezië door Hosheng Ossi en piano door Tina Reynaert
 • 14.00-17.00 uur - mobiele band Portatief
 • 14.00-17.00 uur - Kindergrime
 • 14.00-17.00 uur - initiatie petanque

In OC Schaperye komt de wijk naar het ontmoetingscentrum. Het programma werd opgebouwd rond oude ambachten gelinkt aan straten uit de wijk.

Guido Gezellestraat - poëzie

Tussen 14.30 en 15.30 uur brengt dichter Hosheng Ossi eigen werk. Pianiste Tina Reynaert staat in voor de begeleiding. Hosheng Ossi (1976) is een Belgische dichter, schrijver en journalist van Koerdische afkomst. Hij ontvluchtte Syrië na bedreigingen en verblijft sinds 2010 in Vlaanderen en woont nu in Oostende. Hij schrijft zowel in het Arabisch als in het Koerdisch en publiceert in verschillende Arabische en Koerdische kranten en op literaire websites. Ossi publiceerde intussen negen dichtbundels en drie romans. Hij is gespecialiseerd in de Koerdische en de Turkse kwestie. Een selectie van zijn journalistieke artikelen werd in 2011 uitgegeven onder de titel Angst en bekommernissen. In 2020 bracht hij zowel de nieuwe dichtbundel ‘Met de ogen van een oude kraai’ als een derde roman uit: ‘De Afghaan’. Tina Reynaert (1991) is een bevlogen pianiste die via haar muziek de samenleving wil versterken en hechter wil maken. Naast haar muzikale activiteiten, doceert Reynaert ook aan het Conservatorium aan Zee. Reynaert zet zich ook in als kunstenaar in participatieve muziekprojecten. Momenteel voltooit ze haar Master of Arts in Gender and Diversity.

Keramiekstraat

In het OC tonen verschillende hobbyclubs hun werking. Je kan er kennismaken met oude ambachten zoals keramiek, kantklossen of haken. Ook buurtbewoners tonen hun stiel. Onder andere Hubert Boeraeve (beeldhouwtechnieken), Willy Coopman (recup happy art) en Bernard Pieters (modelbouw) stellen tentoon.

Brouwerijstraat

Zytholoog en wijkbewoner Kurt Gunst laat je proeven van verschillende bieren aan democratische prijzen. Kurt Gunst is gepassioneerd door bier. Gaandeweg begon hij zich meer te interesseren in de kwaliteit van onze verschillende Belgische bieren. Na een tweejarige, uiterst intensieve training bij Syntra West mocht hij zich in 2010 tot de eerste lichting officiële zythologen rekenen. Sindsdien draagt hij zijn passie ook uit naar andere mensen. 

IJzerwegstraat

Doorlopend kun je op de site van OC Schaperye een 10-tal fietsen bewonderen. Zo krijg je een beeld van de evolutie van de fiets. De organisatie onvergetelijke retrofietsen rijdt rond in aangepaste kledij en geeft uitleg aan het publiek.

Randanimatie

In het OC kan je doorlopend een aantal workshops volgen. Maak kennis met klei, maak stempels volgens oude druktechniek, of poseer samen met vrienden of familie en neem je foto op sepiapapier mee naar huis.

Tussen 14.00 en 17.00 uur brengt de mobiele band Portatief een eigen interpretatie van tijdloze klassiekers, van Johnny Cash tot U2, van Crowded House tot AC/DC. Twee gitaren, één basgitaar en drie stemmen zorgen voor sfeer in het OC.  

Een hongertje?

 • 11.00-15.00 uur - Deschildre - charcuteriebordje met paté, hoofdvlees, zeekieken, gebakken hesp, boerenhesp en mosterd - 5 euro
 • 11.00-15.00 uur - Deschildre - kaasbordje met geitenkaas (Reigershof), Zeeblanch (kaas met zeewier), Zandeke gerijpt (romige kaas), kruidenkaas met tomaat/basilicium en mosterd - 5 euro
 • 14.00-17.00 uur - Catering Stad Oostende - splitwafel - 2,5 euro
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.