De zone voor watersport werd goedgekeurd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. De bouw van een surfclub bij de insteekzone draagt bij tot de optimale ondersteuning van watersporten. Binnenkort krijgt het Sportstrand een surfclub de naam waardig. Zo komt er meteen ook een einde aan de tijdelijke opstelling van containers die vandaag de werking van het Sportstrand mogelijk maken.
Duurzaam gebouw met openbaar sanitair
In het ontwerp is veel aandacht voor het esthetische en het veiligheidsaspect. Visueel wordt het opgedeeld in drie delen. Centraal in het gebouw bevinden zich de hoofdingang en een bescheiden cafetaria. Aan de linkerkant, met zicht op het sportstrand en de zee is er een polyvalente zaal voor educatieve doeleinden. Het openbaar sanitair en de EHBO-post liggen rechts en sluiten aan op het strand en de promenade. Dat betekent meteen dat de huidige containers op de dijk, die dienstdoen als toilet, overbodig worden en we die visuele vervuiling aanpakken. Er is gekozen voor duurzame materialen zoals beton, hout en groendaken.
Het centrale gedeelte van het clubhuis komt op 6 meter. Het gaat over een uitkijkpost en een bescheiden mezzanine. De hellende daken zijn zodanig ontworpen dat de zichtas – komende van Mariakerke en kijkend op de Koninklijke Gaanderijen – niet verstoord wordt. Het gebouw is vanaf de dijk gezien heel subtiel en laag. Vanop het strand is het herkenbaar omdat je op het strand een stuk lager staat.
Strandophoging als kustbescherming
De verhoging van het strand is pure noodzaak in het kader van kustbescherming. De Vlaamse Overheid maakt samen met alle betrokken partijen een solide plan voor de toekomst. De goedgekeurde bouwplannen passen in dit verhaal.
Het project is een privé-initiatief dat perfect aansluit bij de doelstelling van de Stad om watersport verder te versterken. Als we weten dat vandaag drie olympiërs hier hun eerste ervaring hebben opgedaan, dan wacht ons een schitterende toekomst.
Inside Outside vzw heeft in de afgelopen 10 jaar tal van visuals en voorstellen aan de Stad voorgelegd. Wij zijn verheugd dat wij nu eindelijk een plan hebben kunnen indienen waar de Stad ook achterstaat. Met meer dan 700 leden zijn wij een grote watersportvereniging op het sportstrand van Oostende, waar onze leden zeilen, windsurfen, suppen, wingfoilen, kitesurfen en golfsurfen beoefenen. Terwijl er zo’n dertig jaar geleden alleen aan zeilen en windsurfen werd gedaan, zien we tegenwoordig een explosie aan diverse nieuwe watersporten. Daarom zijn we momenteel veel te krap behuisd om al deze sporten te kunnen ondersteunen, waardoor er dringend behoefte is aan een nieuwe club. Vernieuwing van onze accommodatie is ook vereist voor de vele schoolgroepen die wij voor strand- en watersportactiviteiten ontvangen en voor de vele kinderen die wij in onze zomerkampen opvangen. Bovendien ligt de watersportclub Outside door de zandsuppletie, een kustbeschermingsmaatregel, nu onder het strandniveau. Het is daardoor onhoudbaar geworden om de club zandvrij en toegankelijk te houden. De investering in deze nieuwbouw is dus noodzakelijk om alle strand- en brandingssporten in Oostende verder te kunnen beoefenen.
Inside Outside vzw, uitbaters Surfclub Oostende