Onderzoekstoren voor Oostendse kust

Het is je ongetwijfeld al opgevallen. Voor onze kust verscheen er onlangs een grote, gele constructie. Het gaat hier om het Blue Accelerator testplatform waar onderzoekers innovatieve projecten in reële omstandigheden kunnen testen.

De haven van Oostende zet de laatste jaren sterk in op haar rol als energiehaven. Een onderdeel daarvan is het stimuleren van onderzoek en vernieuwing. Daarom werd er voor onze kust een onderzoekstoren geïnstalleerd om als uitvalsbasis te dienen voor het opzetten van testen en demonstraties op zee. Het is de bedoeling om er in reële omstandigheden op zee innovatieprojecten in diverse mariene en maritieme sectoren te lanceren met de focus op golf-, wind- en getijdenenergie en de bredere blauwe economie. Met deze onderzoekstoren versterkt de haven van Oostende haar positie op het terrein van blauwe energie. 

Voor dit Blue Accelerator project werkt POM West-Vlaanderen samen met Universiteit Gent, Hogeschool Vives, VITO, VLIZ en TUA West. Dit onderzoeksproject kwam er met de steun van provincie West-Vlaanderen, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Vlaamse Overheid. 

Gepubliceerd op woensdag 12 juni 2019 16.14 u.