Onkruidvrije trottoirs en boomspiegels

Hoofdthemas

Onderhoud je eigen trottoir

De stad staat in voor de herstelling en vernieuwing van de trottoirs.

Het onderhoud van het trottoir is de verantwoordelijkheid van de bewoners. Wat houdt dat precies in?

  • Je verwijdert het onkruid van tussen de voegen van het trottoir (artikel 9 van de Stedelijke verordening openbare reinheid)
  • Je zorgt dat er geen bladeren of ander vuil of afval op het trottoir of in de goot liggen
  • Is er een rioolputje voor je deur? Dan moet je dat ook vrijhouden zodat het water vlot kan wegstromen. Gooi zeker niets in het putje!
  • Als het sneeuwt maak je het trottoir sneeuwvrij, zodat er een vlotte doorgang is voor iedereen

De stad onderhoudt het trottoir aan alle stedelijke locaties (zoals het zwembad of de bibliotheek). Ook de voetpaden rond alle openbare parken en groenzones worden onderhouden door de stad.

Boomspiegels

Een boomspiegel is het vak (al dan niet beplant) waar de boom in groeit en waar geen verharding is voorzien.

Als er in het trottoir aan jouw woning zo'n boomspiegel ligt, ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud van deze boomspiegel.

Verbod gebruik pesticiden

Vanaf 1 januari 2015 geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op het trottoir. Veeg of borstel het trottoir regelmatig. Zo voorkom je plantengroei. Het kan geen kwaad als er een sprietje staat. Als er toch planten groeien op je trottoir, trek die dan uit of gebruik eventueel een onkruidverbrander. Een onkruidbrander werkt alleen bij droog weer. Kokend water of een voegenborstel is ook een mogelijkheid. Gebruik geen javel/bleekwater of zout, deze zijn slecht voor de bodem en de waterkwaliteit.

Vermijd een GAS-boete!

Dit onderhoud is niet vrijblijvend maar staat vermeld in de Stedelijke verordening.

Leef je de regels niet na? Dan riskeer je een gemeentelijke administratieve sanctie.

Hulp nodig?

Lukt het niet om je eigen trottoir te onderhouden, dan kan je tegen een kleine vergoeding beroep doen op de klusjesdienst van de Perspectief. Ben je hulpbehoevend en wil je hulp bij het sneeuwruimen? Registreer je dan hier

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.