Ontdek de geheimen van het Maritiem Instituut Mercator tijdens Erfgoeddag

Onder het motto ‘Thuis’ staat Erfgoeddag op zaterdag en zondag 20 en 21 april 2024 volledig in het teken van het rijke verleden van de kust.

Voor deze 23ste editie staan er in Oostende 19 gratis erfgoedactiviteiten op het programma, met het Maritiem Instituut Mercator als kloppend hart van het 'Erfgoedweekend'.

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Ogenschijnlijk een doodeenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Want waaruit bestaat een thuisgevoel precies? Op Erfgoeddag, zaterdag en zondag 20 en 21 april 2024, zoeken we uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu.

Op zondag 21 april 2024 duikt je van 10.00 tot 17.00 uur in het verleden van het Maritiem Instituut Mercator. Luister naar verhalen voor jong en oud, schuif aan aan de Lego-tafel en maak je eigen buurt in Lego of leer netten breien en knopen maken. Of laat je door ervaren maritieme rotten op sleeptouw nemen doorheen het Maritiem Instituut Mercator (de voormalige Stedelijke Visserijschool 'John Bauwens') waar leerlingen al vanaf 1963 o.a. de richtingen matroos, dek en motoren of maritieme wetenschappen volgen.

We ontvangen er ook VRT-journalist Majd Khalifeh die een lezing komt geven over zijn zoektocht naar een thuis, gebaseerd op zijn leven als voormalige vluchteling tot de frontlinie van de journalistiek.

Ook andere locaties in Oostende staan op zaterdag en zondag 20 en 21 april 2024 in het teken van het thema ‘Thuis’. In het Stadsmuseum ontmoet je na sluitingstijd de beroemdste bewoner van het pand, koningin Louise-Marie, tijdens een bijzondere ‘Night at the museum’. Je kunt kennismaken met kerststallen uit verschillende werelddelen, vliegers uit Suriname maken, Marokkaanse thee drinken of je onderdompelen in de wereld van familiegeschiedenis tijdens een genealogische workshop.

En er is meer: tijdens de Erfgoedweken van 15 april tot 3 mei 2024 reiken de Oostendse partners de hand naar het onderwijs en bieden een gevuld activiteitenprogramma voor scholen aan. Kijk op www.oostende.be/erfgoeddag voor het aanbod.

Praktische informatie:

Erfgoeddag 2024 – zaterdag en zondag 20 en 21 april 2024 - verschillende locaties in Oostende

Erfgoedweken 2024 - 15 april tot 3 mei 2024

Meer info: www.oostende.be/erfgoeddag en www.uitinoostende.be

Een overzicht van de activiteiten tijdens Erfgoeddag in Middelkerke, Bredene, De Haan en Blankenberge vind je via www.kusterfgoed.be

Gepubliceerd op maandag 25 maart 2024 13.18 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.