Onze visie: dementie

Hoofdthemas

De zorg voor bewoners met dementie is volledig anders georganiseerd dan de reguliere zorg in een woonzorgcentrum. Naast een aparte infrastructuur (kleur, foto's, loopgangen...) worden ook inhoudelijk andere klemtonen gelegd.

Het accent ligt veel meer op aandacht, rust en begeleiding en minder op fysieke zorg.

Bewegingsvrijheid is een belangrijk onderdeel van de autonomie van de bewoners. We willen ze op geen enkele manier het gevoel geven dat ze beperkt zouden zijn in hun bewegen en doen. De bewoners hebben een eigen afgesloten stukje tuin waar ze vrij in kunnen rondwandelen. Ook de binneninrichting van het woonzorgcentrum is afgestemd op het welzijn van bewoners met dementie.

Soms worden we geconfronteerd met moeilijk tot zelfs lastig gedrag. Ik probeer de mens achter die moeilijke fa├žade te bereiken. Bij die kern kunnen komen, dat is goud. Ik vergelijk het met een kastanje: mensen zijn vaak stekelig aan de buitenkant, maar boterzacht vanbinnen.

- Kathy

Kathy werkt in de afdeling voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.