Nieuws

Hoofdthemas

23.04.2024 - Reportage VLAM over Centrale Stad Keuken Oostende

Onlangs kwam het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) langs in Oostende voor een bezoekje aan de centrale keuken van de stad. Het leverde een mooi artikel op en een leuke reportage.


22.11.2023 - Centrale Keuken Stad Oostende valt opnieuw in de prijzen

Na de Food Waste Award van Foodwin, een Gault Millau award en een smiley label voor voedselveiligheid valt de Centrale Keuken van Stad Oostende opnieuw in de prijzen. Op de Horeca Beurs in Gent mochten de medewerkers de ChefsProVeggie 'Glocal' prijs in ontvangst nemen voor hun grootkeuken vegan gerecht. Het zelfgemaakte gerecht wordt binnenkort ook geserveerd in het Personeelsrestaurant.

Lees er hier alles over!


08.11.2023 - Stad Oostende presenteert vijf Food Films

Net zoals vorige jaar presenteert Stad Oostende - in samenwerking met diverse organisaties - vijf Food Films.

Lees er hier alles over


15.09.2023 - Centrale Keuken Stad Oostende wint Gault&Millau award

De centrale keuken (dienst Catering) is in de prijzen gevallen in de rubriek ‘Waste Management’ van Gault&Millau. Via een actieplan verminderde de keuken op vier maanden tijd het organische afval met 13.250 kilo. Dit betekent een daling van maar liefst 38%.

Lees er hier alles over


19.05.2023 - Brainstormavond Wijkprikkels (23 mei 2023)

Via het project Wijkprikkels bouwen we samen met jullie aan de Stad. Vorig jaar dienden jullie heel wat voorstellen in zoals meer bloemen in de wijk, een themamarkt, gevelbankjes, … Nu kun je opnieuw ideeën indienen!

Heb je een leuk idee rond voeding voor jouw wijk zoals een levendige samentuin, gezamenlijke kookworkshops...?
Kom dan naar de brainstormavond!

 • Wanneer: dinsdag 23 mei 2023 om 19.00 uur 
 • Waar: Conferentiezaal van het Stadhuis

Meer info over Wijkprikkels


17.05.2023 - Eerste speeldag van Koers Crevette razend succes, nog drie edities te gaan

De eerste speeldag van de wedstrijd Koers Crevette was een schot in de roos. Heel wat Oostendenaars volgden de livestream. De winnaar was pijlsnel en zat al na 1 minuut aan het geheime tafeltje met de garnaalkroket op het Bauwensplein in Mariakerke. Ook de komende 3 weken is er nog Koers Crevette.

Lees het volledige nieuwsbericht


09.05.2023 - World Fair Trade Day (13 mei 2023)

Op zaterdag 13 mei vieren we de Internationale Dag van de Fairtrade
Stad Oostende laat dit als fairtradestad niet aan zich voorbijgaan en organiseert een Faire Ronde.

Doe mee aan de Faire Ronde


08.05.2023 - Brainstormavond Wijkprikkels (9 mei 2023)

Via het project Wijkprikkels bouwen we samen met jullie aan de Stad. Vorig jaar dienden jullie heel wat voorstellen in zoals meer bloemen in de wijk, een themamarkt, gevelbankjes, … Nu kun je opnieuw ideeën indienen!

Wil je een leuk project opstarten in je wijk? Heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen?
Kom dan morgen naar de brainstormavond!

 • Wanneer: dinsdag 9 mei 2023 om 19.00 uur 
 • Waar: zwembad Brigitte Becue (Zaal De Grote Rede) 

Meer info over Wijkprikkels


06.05.2023 - Kookdemonstratie voor sporters in het kader van de VeggieChallenge

In het kader van de Veggiechallenge organiseerde de Stad naast infomomenten ook kookdemonstraties rond gezonde voeding voor sporters met 'wielerchef' Carol De Dobbelaere. Heel wat sportclubs toonden interesse.

Lees het volledige nieuwsbericht


05.05.2023 - Week van de Korte keten trapt af met opstart unieke samenwerking Buitengoed - Centrale Keuken Stad Oostende

Van 13 tot 23 mei 2023 is er een nieuwe editie van de Week van de Korte Keten. Je kan dan opnieuw het aanbod van de korteketenproducenten ontdekken. Bovendien gaat ook een unieke samenwerking van start tussen Buitengoed en de centrale keuken van Stad Oostende.

Lees het volledige nieuwsbericht online


03.05.2023 - Webinar 'Voedselburgers en betrokkenheid opbouwen'

De inzet van burgers is goud waard. Vanuit Stad Oostende erkennen we die rol van burgers ook binnen het Europese project FoodSHIFT2030 en de voedselstrategie 'Oostende Oogst'.

Bekijk hieronder het webinar van FoodSHIFT2030 over de uitdagingen en lessen voor engagement van onder uit.Samen koken, kweken, experimenteren, praten, eten... hierbij zijn de vele organisaties en hun vrijwilligers cruciaal.

Dankzij wijkprikkels kunnen burgers hun ideeën indienen en samen realiseren, ook met betrekking tot voeding.
Een idee voor je wijk? Laat het ons weten via www.oostende.be/wijkprikkels


03.05.2023 - Zet je schrap voor Koers Crevette!

Binnen twee weken start Koers Crevette, een wedstrijd voor alle Oostendenaars!

Vier woensdagen op rij gaan we live op een geheime Oostendse locatie. Wie het snelst aan de tafel met de garnaalkroket zit, mét het juiste ingrediënt, wint restocheques en een duoticket voor het Garnaalkrokettenfestival!

Lees het volledige nieuwsbericht


07.04.2023 - Noordzeeaquarium wordt bar-restaurant met centrale rol voor Oostendse garnaal

Om nieuw leven te blazen in het Noordzeeaquarium, lanceerde Stad Oostende een oproep naar kandidaat-uitbaters voor de renovatie en uitbating van het Noordzeeaquarium. De stad wijst de concessie toe aan Addict bv.

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van Stad Oostende


28.03.2023 - Belevingsmarkt op zondag 2 april 2023

Bezoek je in de Nieuwe Gaanderijen de foto-expo over landbouw in en rond Oostende?

Kom op zondag 2 april van 13.00 tot 18.00 uur zeker ook eens langs op de smakelijke belevingsmarkt met verkoop en proevertjes van lokale producten. Play-Mobiel zorgt voor de passende deuntjes en voor de kleintjes is er kinderanimatie voorzien.

Meer info op de website van Stad Oostende

De belevingsmarkt is een initiatief van Stad Oostende voor de voedselstrategie Oostende Oogst en het Europese project FoodSHIFT 2030, in samenwerking met het Economisch Huis Oostende.


24.03.2023 - Stad Oostende promoot de lokale markten tijdens 'Maand van de markt'

De maand april is ‘Maand van de Markt’ en dan worden de lokale markten in de kijker gezet. Ook Stad Oostende doet mee aan deze promo-actie. Wie een bezoekje brengt aan de Oostendse markten maakt kans op mooie prijzen.

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van Stad Oostende


24.03.2023 - Stad Oostende daagt Oostendenaars uit met Koers Crevette

Koers Crevette komt eraan, een wedstrijd voor alle Oostendenaars. Vier opeenvolgende weken in mei en juni gaan we live op een geheime maar herkenbare locatie. Wie het snelst aan het tafeltje met de garnaalkroket zit, mét het juiste ingrediënt, wint!

Lees het volledige nieuwsbericht


16.03.2023 - Opening fototentoonstelling Oostende Oogst

Op 15 maart 2023 lanceerden we de fototentoonstelling 'Oostende Oogst in beeld, focus op de landbouw'. Nog tot en met 9 mei kan je met zicht op zee genieten van beelden uit de polders.

We organiseerden in kunstencentrum KAAP een avond met betoverende muziek van Ciska Dhaenens, verhalen van Ronald Verhaegen, de drie winnende fotografen, fotografie en natuurlijk de landbouw in Oostende. Daarnaast namen drie experts ons mee in het boeiende, complexe landbouwverhaal:

Hendrik Vandamme (Algemeen Boerensyndicaat en Oostendse landbouwer) bracht een schets over het verleden en de huidige landbouw in Oostende. Hij en de andere aanwezige landbouwers uit Oostende en omstreken kregen spontaan een welgemeend applaus voor hun werk.

Ciska Dhaenens stelde: "Ik eet graag. Ja, jullie zijn zo belangrijk."

Fleur Marchand (ILVO) introduceerde 12 mogelijke landbouwprofielen voor de toekomst, die ons op een constructieve en innovatieve manier doen nadenken over voedselproductie.

Nele Lauwers (Boerenbond) begeleidt boeren als ondernemers naar een duurzamere business. We leerden over eiwitrijke teelten in onze omgeving, zowel voor menselijke consumptie als dierenvoer.

Dienst Catering van Stad Oostende zorgde voor receptiehapjes met lokale producten.

Bedankt ook FoodSHIFT 2030 om ons mee te laten denken over een shift voor de toekomst, met plaats voor onze boeren in de polders. In evenwicht met landschap, natuur en maatschappij.

Meer info over de expo in de Nieuwe Gaanderijen, de jury en de drie winnaars


14.03.2023 - Foto-expo Oostende Oogst (15 maart tot en met 9 mei 2023)

Landbouw, ook dat is Oostende. Tijdens de foto-expo Oostende Oogst in de Nieuwe Gaanderijen ontdek je de diversiteit aan familiale landbouwbedrijven én de pracht van het polderlandschap.

Lees het volledige nieuwsbericht online

Meer details vind je ook op de pagina van dienst Cultuur

De fototentoonstelling is een initiatief van Stad Oostende voor de voedselstrategie Oostende Oogst en het EU-project FoodSHIFT 2030, in samenwerking met dienst Cultuur.


28.02.2023 - Oostende gaat weer veggie in maart

In maart is er weer de VeggieChallenge, een gratis online coachingsprogramma dat mensen inspireert om een maand lang minder vlees te eten. Het thema in Oostende is Sport en gezonde voeding, op het lijf geschreven van de Oostendse sportclubs en in het bijzonder van enkele KVO-spelers.

Lees hier het volledige nieuwsbericht


07.02.2023 - Het non-fictieboekenfestival FAAR (10 tot en met 12 maart 2023)

Van 10 tot en met 12 maart 2023 is er weer FAAR - Het non-fictieboekenfestival in Oostende.

Ook dit jaar kunnen de foodies genieten van enkele culinair getinte sessies. De Foodbelevers van De Cierk openen in Thermae Palace Hotel een culinaire showkeuken waarin de visie op voeding het belangrijkste ingrediënt is voor gesprekken over het leven. Katja Retsin praat over eten met onder meer Marcelo Ballardin en Sandra Bekkari.

Op het menu:


06.02.2023 - Week van de Peulvrucht (6 tot 12 februari 2023)

Met de Week van de Peulvrucht, die loopt van 6 tot 12 februari 2023, wil Gezond Leven Vlamingen aanmoedigen om de traditionele recepten wat vaker te vervangen door gerechten waarin peulvruchten de hoofdrol spelen.

De Week van de Peulvrucht is daarbij een duwtje in de rug, want ondanks de lage consumptie erkennen Vlamingen wél dat peulvruchten gezond zijn. En dat ze bovendien nog een hoop andere fantastische voordelen hebben. Zo zijn ze haast overal verkrijgbaar en lang houdbaar, je kan er makkelijk, snel en gevarieerd mee koken én ze zijn lief voor je portemonnee.

Inspiratie nodig? 
Kijk op www.gezondleven.be/peulvruchten


26.01.2023 - Gedichtendag 2023

Polderkolder door Nathalie Depoorter

Meer gedichten lezen van inwoners over de landbouw?
Spring op de fiets en ontdek alle borden langs de Oostendse hoeveroute


18.01.2023 - Tweewekelijkse Boerenmarkt Mariakerke

Zag je deze reel al over de Boerenmarkt in Mariakerke?

Kraakverse producten, rechtstreeks van bij de producent.
Op de website lees je wat de Boerenmarkt nog meer in petto heeft.


06.01.2023 - Vitaminerijk en productief 2023

Met deze groentecreatie uit De Biopluktuin in Stene wensen we jou een productief 2023 boordevol vitaminen toe!

Wij zetten ons het komende jaar verder in op minder voedseloverschotten, meer gezonde voeding, meer samenwerking...
Heb jij grote plannen voor een duurzamer voedselsysteem? Laat het ons weten.

Met dank aan vrijwilliger Martine Bourgeois voor de foto.


20.12.2022 - Een succesvol Pot Up 2022

Met Pot Up brengen we duurzame, lokale voedselverhalen in een potje. Pot Up 2022 was een succes. 

Met 10 deelnemers hebben we een mooi inspiratietraject achter de rug en zijn we klaar om de seizoensgebonden Pot-Uprecepten in 2023 te lanceren. Halverwege het traject vond een jurymoment plaats en het smaakte naar meer.

Hou de facebookpagina van Antenne in de gaten!

Meer details over Pot Up

Pot Up is een project van Antenne/Stad Oostende, FoodSHIFT2030 en EIT Food.


23.11.2022 - Oostende steekt twee keer een BEA award in de lucht

Jaarlijks komen alle evenementenorganisatoren van het land samen in een competitie om het meest onderscheidende evenement in de bloemen te zetten. Dit jaar werden twee Oostendse evenementen in de kijker gezet met DS Podcastfestival en het Garnaalkrokettenfestival.

Het is fantastisch dat deze twee evenementen ook in de sector een grote weerklank hebben. De garnaalkroket en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze heerlijke Oostendse specialiteit groeide de voorbije jaren echt uit tot een ware “reason to come”, maar zit ook in het hart bij Oostendenaars. Met de zeer brede campagne rond de garnaal en de garnaalkroket zetten we volop in op korte keten en ondersteunen we niet alleen onze restaurants, maar ook de Oostendse garnaalvissers... (Burgemeester Bart Tommelein)

Proficiat aan onze collega’s van Toerisme Oostende vzw met deze award!


17.11.2022 - Plan(t) mee de toekomst (29 november 2022)

Het landbouwpark de Tuinen van Stene en de voedselstrategie Oostende Oogst zijn twee actiepunten binnen het Europese project FoodSHIFT 2030.

Om deze projecten toe te lichten, organiseert Stad Oostende een ontmoetingsmoment die zal plaatsvinden op 29 november 2022 om 19.00 uur in de Conferentiezaal van het Stadhuis (ingang via kunstwerk Arno). We willen jullie ook de ruimte geven om met elkaar in gesprek te gaan en tot mooie acties/voorstellen/suggesties te komen.

Stad Oostende organiseert dit ontmoetingsmoment in samenwerking met ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek).


09.11.2022 - Stad Oostende presenteert vijf Food Films

In november en december pakt Stad Oostende - in samenwerking met verschillende partners - uit met vijf Food Films. De films inspireren hoe voedsel produceren op een ecologische en sociaal rechtvaardige manier mogelijk is.

Het festival is een initiatief van de agro-ecologische beweging Voedsel Anders, waarvan zowel boeren, burgers, organisaties als bedrijven deel uitmaken. Voedsel Anders verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en zet respect voor de boerin en boer bovenaan de agenda. Op de website van Voedsel Anders vind je meer info over deze groeiende beweging.


08.11.2022 - Boerenmarkt: verse en lokale producten op het Mariakerkeplein

Woensdag 9 november kan je voor verse en lokale voedselproducten tussen 14 en 18 uur op de tweewekelijkse boerenmarkt terecht.

Meer info en een overzicht van alle data


07.11.2022 - Netwerkmoment Korte Keten (5 december 2022)

Heb je als handelaar interesse om met (meer) voedingsproducten van dichtbij te werken? Of ben jij een korteketenproducent en wil je graag je afzet in de Oostendse regio vergroten? Dan is dit netwerk- en inspiratiemoment iets voor jou.

Naast inspirerende voorbeelden en het proeven van lokale producten, kan je ook jouw ideeën, vragen en verwachtingen kwijt. 


28.10.2022 - Gratis workshop 'Zero Food Waste' (9 november 2022)

Hoe kan je lekker, gezond, snel en goedkoop eten zonder voedsel te verspillen?
Ontdek de KOK-methode, 3 stappen om minder te verspillen van de winkel tot je keuken:

 1. Kopen – koop de juiste producten en hoeveelheden
 2. Opslaan – gebruik de beste bewaringsmethoden
 3. Koken – wees creatief met je restjes

Meer tips krijg je van twee sympathieke zussen tijdens de workshop 'Zero Food Waste' op woensdag 9 november van 14.00 tot 16.00 uur in het Ontmoetingscentrum ’t Viooltje. Gwenny en Yoneko van JustKeepIt zijn gespecialiseerd in het vermijden van voedselverlies.

De workshop is gratis, inschrijven is wel nodig via viooltje@oostende, 059 44 91 03 of aan het loket van 't Viooltje.

In oktober daagt Stad Oostende je uit om voedselverspilling te vermijden. 


21.10.2022 - Webinar FoodSHIFT 2030: crisis rond de kosten voor levensonderhoud (8 november 2022)

Van boer tot bord, de vernieuwers in het voedselsysteem vechten terug

Wil je op 8 november om 11.00 uur deelnemen aan het FoodSHIFT2030-webinar met diverse sprekers (Engelstalig)?

Registreer gratis via de website van FoodSHIFT 2030 


13.10.2022 - Stad Oostende en sociale kruidenier Antenne gaan voor Europese prijs

De werking rond Antenne werd genomineerd voor de ‘European Social Services Awards’. Deze prijzen erkennen innovatie in de sociale dienstverlening van de Europese landen. Uit meer dan 80 inzendingen over heel Europa werden 35 initiatieven genomineerd.

Een internationale jury zal de inzendingen beoordelen. Je kan de uitkomst helpen bepalen door te stemmen voor Antenne op de website van Social Services Awards (ESSA). 

Ga naar de website van ESSA om je stem uit te brengen.


09.10.2022 - Vreemde tafels: beleef een bijzondere gastronomische avond 

Heb je zin in een bijzondere gastronomische avond? Schrijf je dan nu in voor Vreemde Tafels!

Op zaterdag 26 november vindt een nieuwe editie van Vreemde tafels plaats. Het concept is simpel: enkele koks bereiden een wereldse maaltijd bij een gastfamilie. Elke locatie heeft enkele open plaatsen voor gasten die mee willen smullen. De tafelgenoten maken kennis met elkaar, beleven een gezellige en lekkere avond en dragen bovendien bij aan een goed doel (11.11.11).


06.10.2022 - Food Films in november en december

Het eten op ons bord, we staat er niet altijd bij stil wat er lokaal en wereldwijd speelt… 
Vijf films inspireren over voedselsystemen. Na elke film wordt nagepraat over de lokale situatie in Oostende.

Alle vertoningen zijn gratis.

Meer info op de website van Food Films

Deze Food Film sessies worden in samenwerking met Voedsel Anders georganiseerd.


29.09.2022 - Internationale dag tegen voedselverspilling

Wist je dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit? Daarom geven we graag enkele tips om voedselverspilling tegen te gaan!

 • Gooi loof, steel en schil van je groenten niet langer weg maar maak er soep, pesto, spreads of chips van.
 • Hou de houdbaarheidsdatum goed in de gaten.
 • Check je voorraadkast. Wat moet als eerste op?
 • Wees creatief met kleine restjes en organiseer een restjedag. Vul een wrap met je restjes of verwerk ze als vulling in een quiche of omelet.
 • Gooi minder mooi fruit niet weg, maar verwerk het in een smoothie of compote.

Je kunt sinds kort ook de Plan-eet app downloaden. Het is een app boordevol tips & tricks om je te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel. 

Meer info over de app via de website van VLACO


28.09.2022 - Voedselverdeelplatform breidt uit met zes buurgemeenten

Foodsavers regio Middenkust start een samenwerking op met zes nabijgelegen gemeenten. De gemeenten kunnen zo rekenen op levering van voedseloverschotten aan voedselverdeelpunten in de regio.

Meer info via het nieuwsbericht


27.09.2022 - POT Up

POT Up is op zoek naar 12 Oostendenaars met goesting en passie voor eten. Samen en begeleid door kookexperts ontdekken ze nieuwe bewarings- en bereidingstechnieken tijdens 8 workshops.

Daarna gaan ze aan de slag om hun eigen product in ‘pot’-formaat maken. Op die manier wil de stad in de loop van 2023 één of meerdere nieuwe lokale producten van en door Oostendenaars in de markt te zetten.

Interesse? Kijk op www.oostende.be/potup voor alle praktische informatie

POT Up is een project van Antenne/Stad Oostende, FOODSHIFT2030 en EIT FOOD.


20.09.2022 - Wekelijkse markt Vuurtorenwijk start op 23 september

Vanaf vrijdag 23 september kun je op het Sint-Antoniusplein terecht voor de wekelijkse markt in de Vuurtorenwijk. De markt - met voorlopig een achttal marktkramers - zal wekelijks plaatsvinden van 7.30 tot 13.00 uur.


07.09.2022 - Klimaatweek: Terra 2022 (13 tot en met 18 september 2022)

Documentaire 'Kiss the ground' op donderdag 15 september

FoodSHIFT 2030 en Buitengoed Oostende vzw vertellen na de film meer over de voedselstrategie Oostende Oogst en de Tuinen van Stene, het eerste landbouwpark van Vlaanderen.

Info en tickets voor de film

Terra 2022 is een educatief evenement voor alle leeftijden van Astropolis - Space Science Center en Avansa Oostende / Westhoek samen met tal van andere educatieve partners… Van 13 tot en met 18 september kun je bij diverse boeiende voordrachten, workshops en documentaires over de klimaatproblematiek in de breedste zin aansluiten.

Download de brochure met alle activiteiten


25.08.2022 - Wekelijkse markt tijdens Oktoberfoor

Tijdens de kermisperiode (van 6 oktober tot en met 6 november 2022) ruimen de marktkramen opnieuw plaats voor de kermisattracties.

Meer info


24.08.2022 - Reünie van het FoodSHIFT2030-consortium in Polen (Wroclaw)

De negen vertegenwoordigers van FoodSHIFT2030-consortium ontmoetten elkaar van 20 tot 22 juni 2022 in Wrocław (Polen). De belangrijkste focus van deze bijeenkomst was het presenteren van de voortgang, plannen en uitdagingen van het project, alsook om bij te praten over de lopende en geplande acties.

Bezoek het FoodSHIFT2030-kenniscentrum voor meer informatie


22.08.2022 - Artikel FoodSHIFT2030: de Centrale Keuken van Oostende verlaagt hun voedselverspilling met 40%

Stad Oostende lanceerde begin 2021 een campagne om voedselverspilling in de Centrale Keuken tegen te gaan.

Een jaar later blijkt dat het voedselverlies met 40% is verminderd, wat neerkomt op een besparing van bijna 50.000 euro per jaar en een reductie van 112 ton CO2 -uitstoot.

Lees er alles over op de projectwebsite van FoodSHIFT2030


16.08.2022 - Terug uit vakantie? Pak je koelkast aan.

(Her)organiseer je koelkast slim dankzij deze tips van FoodWIN


04.08.2022 - Artikel FoodSHIFT 2030: een diepe duik in de Oostendse voedselstrategie 'Oostende Oogst'

De lancering van een voedselstrategie is een stap op weg naar meer duurzame (lokale) voedselsystemen. In december 2020 keurde de Gemeenteraad van Stad Oostende daarom de voedselstrategie 'Oostende Oogst' goed, die werd ontwikkeld voor het Europese project FoodSHIFT2030.

Lees er alles over op de projectwebsite van FoodSHIFT2030


02.08.2022 - Verse en lokale producten op het Mariakerkeplein

Woensdag 3 augustus kan je tussen 14 en 18 uur op de tweewekelijkse boerenmarkt terecht voor verse en lokale voedselproducten.

29.07.2022 - Vertrek je binnenkort op reis?

De voedselstrategie Oostende Oogst van Stad Oostende zet in op het vermijden van voedselverspilling. Hou rekening met deze tips van Samen Tegen Voedselverspilling als je op vakantie vertrekt!
 1. Check ruim vóór vertrek wat er nog in je koelkast, voorraadkast en op de fruitschaal ligt.
 2. Maak een planning tot aan je vertrek: wat eet je wanneer op?
 3. Vries eten dat over is in. Je kan meer invriezen dan je denkt. Wist je dat je ook boter kan invriezen?
 4. Maak een 'laatste' maaltijd van restjes die je nog in huis hebt. Soep, roerbakgerecht, salade of een omelet zijn ideaal hiervoor.
 5. Geef eten dat overblijft aan buren, familie of vrienden.

02.07.2022 - Ken jij het Groen Lint?

Het walhalla voor wandel- en fietsliefhebbers in Oostende. Op één van de vijftien spots vind je er de Tuinen van Stene terug.

De Tuinen zijn een groene oase van 35 hectare en een voorbeeld van een innovatief voedsel-, landschaps- en landbouwpark. Katrijn Compernolle: "Het is een Europees project waar veel studiewerk aan vooraf gegaan is. We waren de eerste in Vlaanderen met een landbouwpark."

Neem alvast een kijkje. We nemen je graag mee op tour!

Wil je ook een bezoek brengen aan de Tuinen van Stene? Vind meer info via www.oostende.be/tuinvanstene


16.06.2022 - À l'Ostendaise (25 en 26 juni 2022)

De Oostendse chefs gaan tijdens À l'Ostendaise opnieuw aan de slag met Noordzeevis. Hierbij is er aandacht voor minder bekende vissoorten en bijvangst. In elk gerecht is een lokaal streekproduct verwerkt om zo de lokale producenten te ondersteunen.

Lees er alles over via Visit Oostende


08.06.2022 - Herbekijk het webinar 'Farm to Fork' van 30 mei

Waarom een duurzame voedselstrategie de enige optie is om de crisis van vandaag en morgen op te lossen

Meer info en de opname


01.06.2022 - Prefigurations: een tentoonstelling over Architectuur en Transities

De Grote Verbouwing 2020-2030 selecteerde de Tuinen van Stene als voorbeeldproject voor de tentoonstelling Prefigurations over architectuur en transities. De tentoonstelling is van 9 juni tot 13 juli en van 20 augustus tot 23 oktober 2022 in Brussel te bezichtigen.

Meer info rond de tentoonstelling


25.05.2022 - Webinar FoodSHIFT 2030: Farm to Fork (30 mei 2022)

Waarom een duurzame voedselstrategie de enige optie is om de crisis van vandaag en morgen op te lossen

Meer info en inschrijven


23.05.2022 - Plan(t) mee de toekomst van Oostende

In deze bevraging (deadline: 30 juni 2022) willen we jouw mening over de Tuinen van Stene en horen we graag welke voedselthema's jou interesseren. Op basis van de resultaten zullen we samen met alle geïnteresseerden in gesprek gaan. 

Vul de online enquête in


10.05.2022 - WZC Ponton start unieke samenwerking met Biopluktuin

Vanaf mei start een unieke samenwerking tussen woonzorgcentrum 't Ponton en de Biopluktuin voor de levering van verse biogroenten. Het project gaat - niet toevallig - van start in de aanloop naar de Week van de Korte Keten, van 14 tot 22 mei 2022.

Lees er hier alles over


06.05.2022 - Wandeling 'Asperges in Oostende?' over land- en tuinbouw in en rond Oostende

Hoeveel landbouwers zijn er in Oostende? En wat kweken zij in de polderklei? Wist je dat je melk en boter kan kopen, rechtstreeks van de boer? De meiboter is trouwens de allerbeste En neen, asperges worden er niet gekweekt, niet meer, vroeger wel. Hoe dit komt en veel meer kom je te weten op deze wandeling in het kader van de Week van de Korte Keten.

Enkele landbouwers vertellen er je uit de praktijk wat het betekent om te werken in de kuststreek. De uitdagingen en de voordelen, over vroeger en nu. We gaan graag ook in gesprek met jullie. Een unieke gelegenheid om al je vragen te stellen.

Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 16 mei via www.oostende.be/asperges

Meer activiteiten tijdens de Week van de Korte Keten


04.05.2022 - Kom op 11 en 12 mei naar Food Waste Fest 2022

Registreer gratis via www.foodwastefest.com

Voedselverspilling meten is voor een grootkeuken essentieel om controle te krijgen over (verdoken) voedselverspilling. Het Food Waste Fest biedt op 11 en 12 mei workshops, keynotes en véél meer ter ondersteuning. Ook onze Centrale Keuken is op donderdag aanwezig om hun resultaten te delen. Je gaat naar huis als foodwastepionier met nieuwe inzichten, monitoringtools en tonnen inspiratie.


29.04.2022 - Food Waste Awards 2022

Helpen jullie ons mee deze award binnenslepen?

De Centrale Keuken van Stad Oostende is finalist binnen de categorie ‘Lokale besturen’ van de Food Waste Awards 2022 omdat het in één jaar tijd de voedselverspilling verlaagde met 40%.

Jullie beslissen mee wie de winnaar van de Food Waste Awards wordt via een online stemming die loopt tot en met woensdag 11 mei via https://foodwasteawards.be/stem.

Meer weten over het traject


28.04.2022 - World Stop Food Waste Day

Stad Oostende wil voedselverlies beperken, niet enkel in haar eigen grootkeuken, via het voedselplatform, maar ook bij jou thuis. Wat doe jij om voedselverlies te beperken?

Ontdek er hier alles over!


21.04.2022 - Centrale Keuken Stad Oostende verlaagt voedselverspilling met 40%

Begin 2021 startte Stad Oostende een actie om voedselverspilling tegen te gaan in de centrale keuken van de stad. Zowat een jaar later blijkt dat het voedselverlies er met 40% is gedaald, goed voor een besparing van 50.000 euro per jaar en een verlaging van 112 ton CO2 uitstoot.

Nieuwsbericht Stad Oostende


07.02.2022 - Voedseldialoogtafel POT UP

Na een eerste succesvolle en smakelijke workshop in oktober 2021, is er op woensdag 23 maart van 14.00 tot 17.00 uur een tweede editie van de POTUP-workshop, dit keer in O.666

Schrijf je vandaag nog in voor de voedseldialoogtafel op 23 maart


01.02.2022 - Centrale keuken Stad Oostende zet in op voedingsbeleid

Gezonde voeding is een belangrijke bouwsteen van gezond leven. Met Stad Oostende hechten we veel belang aan evenwichtige, kwalitatieve voeding. Met de aanstelling van een halftijds diëtiste bij de dienst Catering wordt verder ingezet op een gespecialiseerd voedingsbeleid.

Lees hier het nieuwsbericht


21.01.2022 - Buitengoed vzw zoekt bioboer(in)

Buitengoed Oostende vzw is op zoek naar een tweede bioboer(in) voor de Biopluktuin. 
Geïnteresseerd? Bekijk dan hier alle details!

Update: deze vacature is verlopen


11.01.2022 - Uitnodiging Voedselforum op 23 februari

In november 2021 beslisten we om het voedselforum uit te stellen. Als nieuwe datum kozen we woensdag 23 februari 2022 van 19.00 tot 21.30 uur

Het programma blijft behouden: de Burgemeester en schepen Silke Beirens stellen de vorderingen van de voedselstrategie Oostende Oogst voor en de volgende sprekers stappen op het podium: 

 • Keynote - Grenzen en donuts: uitdagingen en oplossingen voor voedingsconsumptie (Kristof Rubens)
 • Pitch - UpFresh gaat lokaal & FLX! (Gil Dumarey)
 • Pitch - Boeren en Buren - kies de lekkerste en beste producten uit je streek (Jurgen Dereepere)
 • Pitch - Bakkerij De Cock: oergranen voor nutritioneel brood (Charlotte en Luc David)
 • Pitch - Biovita: meer dan een biowinkel (Lien Fonteyne)

Ontmoet organisaties en ondernemers tijdens het netwerkmoment en ga met hen in gesprek. Vertel ons en anderen over jouw voedselproject, wissel ideeën uit, discussieer en laat je inspireren! En wil je zelf even de micro nemen, dat kan ook.  

Meer details over het avondprogramma en de sprekers vind je hier.

Registreer vóór 14 februari je deelname aan het voedselforum via deze link of rechtstreeks via het UiTloket (059 25 81 41). Stuur deze uitnodiging gerust door naar kennissen die een actieve rol kunnen spelen in de voedselstrategie Oostende Oogst.

Voedselforum en netwerkmoment


06.12.2021 - Winnaars fotowedstrijd zijn bekend!

De winnaars van de fotowedstrijd 'Oostende Oogst in beeld' zijn intussen bekendgemaakt.

Ontdek er hier alles over!


19.11.2021 - Voedselforum van 25 november uitgesteld

Onder de huidige omstandigheden vinden we het te risicovol om ongehinderd samen te komen, te ontmoeten, te proeven en te netwerken. Om die reden wordt het voedselforum en netwerkmoment uitgesteld.

Als nieuwe datum mikken we op woensdag 23 februari 2022. Noteer deze datum alvast; de officiële uitnodiging met inschrijvingslink volgt later. We ontmoeten elkaar graag in 2022!


04.11.2021 - Uitnodiging Voedselforum op 25 november

Ben jij op één of andere manier betrokken bij voeding in Oostende? We inspireren je graag op donderdag 25 november 2021 van 19.00 tot 21.30 uur op het voedselforum in CC De Grote Post. 

Stad Oostende stelt de vorderingen van de voedselstrategie Oostende Oogst voor en de volgende sprekers stappen het podium op: 

 • Keynote - Grenzen en donuts: uitdagingen en oplossingen voor voedingsconsumptie (Kristof Rubens)
 • Pitch - UpFresh gaat lokaal & FLX! (Gert Verhoestraete)
 • Pitch - Boeren en Buren - kies de lekkerste en beste producten uit je streek (Jurgen Dereepere)
 • Pitch - Bakkerij Decock: oergranen voor nutritioneel brood
  (Charlotte en Luc David)
 • Mystery guest

Ontmoet vervolgens organisaties en ondernemers tijdens het netwerkmoment en ga met hen in gesprek. Vertel ons en anderen over jouw voedselproject, wissel ideeën uit, discussieer en laat je inspireren! En wil je zelf even de micro nemen, dat kan ook.  

Meer details over het avondprogramma en de sprekers vind je hier.

Registreer vóór 17 november je deelname aan het voedselforum via deze link of rechtstreeks via het UiTloket (059 25 81 41). Stuur deze uitnodiging gerust door aan kennissen die een actieve rol kunnen spelen in de voedselstrategie Oostende Oogst.

www.oostende.be/voedselforum


28.10.2021 - POT UP: 2 voedseldialoogtafels

Kom naar de voedseldialoogtafels!


07.06.2021 - Vertelwandeling Week van de Korte Keten in beeld (PlattelandsTV)


27.05.2021 - Stad Oostende ondertekent Green Deal Eiwitshift

Lees hier het nieuwsbericht


15.05.2021 - Week van de Korte Keten

Lees er hier alles over


31.03.2021 - Stad Oostende telt op één na meeste deelnemers aan Veggie Challenge

Lees hier het nieuwsbericht


29.01.2021 - Stad Oostende ondersteunt VeggieChallenge

Lees hier het nieuwsbericht


18.01.2021 - Buitengoed vzw zoekt bioboer(in)

Buitengoed Oostende vzw is op zoek naar een extra bioboer(in) voor de Biopluktuin. 

Geïnteresseerd? Bekijk dan hier alle details!

Update: deze vacature werd intussen ingevuld


18.12.2020 - Interview Kathy Belpaeme

Lees hier het interview met voedselregisseur en Oostende Oogst-coördinator Kathy Belpaeme in de Zeewacht van vrijdag 18 december 2020.

Lees hier het artikel!


30.10.2020 - Hoe kwamen de Tuinen van Stene tot stand?

Bekijk hieronder de reportage van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), een samenwerking met PlattelandsTv (2018).


05.10.2020 - Succesvolle aftrap 'Oostende Oogst'

Op 2 oktober vond de officiële kick-off van Foodshift 2030 plaats in de Grote Post in Oostende. De presentatie van de twee keynote sprekers vind je hier:

• 'Dynamisch ondernemerschap en nieuwe (kansen voor) boeren' door Sabien Windels, Rooffood Gent
• 'De voedselgoeroes waar we wel naar luisteren: 'Wie zorgt voor een shift in ons eetpatroon, en wat kunnen we van hen leren?' door Prof. Charlotte De Backer (Universiteit Antwerpen)

Benieuwd naar de resultaten van de mentimeter? Bekijk hier de antwoorden!

Tijdens een publiek event werden de vijf strategische doelstellingen van de voedselstrategie Oostende gelanceerd en de naam 'Oostende Oogst'.

De doelstellingen op een rijtje:

 1. Duurzame en lokale voedselproductie ruimte geven
 2. Korte keten verwerking en distributie initiëren en ondersteunen
 3. Consumptie van gezond, lokaal en fair geproduceerd voedsel promoten
 4. Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken
 5. Voedsel(gerelateerde) overschotten reduceren, herverdelen, hergebruiken

Een verslag van de avond en het debat met Hendrik Vandamme (ABS) en Nele Lauwers (Boerenbond) volgt later.


24.09.2020 - Week van de Duurzame Gemeente

Van 18 tot 25 september vindt de 'Week van de Duurzame Gemeente' voor de derde keer plaats. Ook Stad Oostende neemt deel en zet hierbij graag de vrijwilligers van de noodvoedselorganisaties in de kijker.


03.10.2020 - Publieksdag op zaterdag 3 oktober

Kom langs, bestel je picknick en proef een stukje Oostende in de Tuinen van Stene. Wist je dat je er zelf groenten kan oogsten als je lid bent van de Biopluktuin? En dat er schapen grazen? En wist je dat je in Oostende verse kaas, boter en melk kan kopen, rechtstreeks van bij de boer?


25.08.2020 - Workshop 'Voedselverspilling bij gezinnen'

Oostende pakt voedselverspilling aan, samen met jou!  

Op 22 september ontwikkelen we een actieplan om voedselverspilling bij gezinnen te verminderen. En we willen jou erbij!

Uit onze eerste workshop bleek dat in een stad de huishoudens goed zijn voor 67% (!) van de voedselverspilling. Daar willen we verandering in brengen.

Kom meedenken hoe we dat samen kunnen doen en wat jij of jouw organisatie kan doen.
Afhankelijk van de coronamaatregelen zal de workshop doorgaan in CC De Grote Post of online.


12.08.2020 - Stad Oostende zet de zomer van de Korte Keten mee in de kijker.

 • Ben je benieuwd welke boerderijen aan thuisverkoop doen?
 • Maak je graag een fietstocht langs de Oostendse boerderijen?
 • Of kom je liever zelf je groenten plukken in de Biopluktuin van de Tuinen van Stene?

14.07.2020 - Zomerabonnement Biopluktuin

De Biopluktuin presenteert een zomerabonnement.


24.06.2020 - Deelname conferentie 'Voedsel van dichtbij'

Op 24 juni organiseerde Stadslandbouw Nederland een online conferentie met als thema 'voedsel van dichtbij: van stadslandbouw naar korte keten'. Stad Oostende werd uitgenodigd om een getuigenis te brengen over enkele effecten van de covid-crisis op voedsel in de stad. De getuigenissen zie je in het filmpje hieronder.

Meer info over de studiedag op https://stadslandbouwnederland.nl/actueel/


23.06.2020 - Film over Tuinen van Stene

Stad Oostende werd uitgenodigd om op het Congres Publieke Ruimte een voordracht te geven het voedselpark van Tuinen van Stene. Ter inleiding werd een film gemaakt over het gebied.22.04.2020 - Stad Oostende promoot korteketenvoeding

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.