26.01.2023 - Gedichtendag 2023
![]() Polderkolder door Nathalie Depoorter |
Meer gedichten lezen van inwoners over de landbouw?
Spring op de fiets en ontdek alle borden langs de Oostendse hoeveroute
18.01.2023 - Tweewekelijkse Boerenmarkt Mariakerke
Zag je deze reel al over de Boerenmarkt in Mariakerke?
Kraakverse producten, rechtstreeks van bij de producent.
Op de website lees je wat de Boerenmarkt nog meer in petto heeft.
06.01.2023 - Vitaminerijk en productief 2023
Met deze groentecreatie uit De Biopluktuin in Stene wensen we jou een productief 2023 boordevol vitaminen toe!

Wij zetten ons het komende jaar verder in op minder voedseloverschotten, meer gezonde voeding, meer samenwerking...
Heb jij grote plannen voor een duurzamer voedselsysteem? Laat het ons weten.
Met dank aan vrijwilliger Martine Bourgeois voor de foto.
20.12.2022 - Een succesvol Pot Up 2022
Met Pot Up brengen we duurzame, lokale voedselverhalen in een potje. Pot Up 2022 was een succes.
Met 10 deelnemers hebben we een mooi inspiratietraject achter de rug en zijn we klaar om de seizoensgebonden Pot-Uprecepten in 2023 te lanceren. Halverwege het traject vond een jurymoment plaats en het smaakte naar meer.
Hou de facebookpagina van Antenne in de gaten!
Pot Up is een project van Antenne/Stad Oostende, FoodSHIFT2030 en EIT Food.
23.11.2022 - Oostende steekt twee keer een BEA award in de lucht
Jaarlijks komen alle evenementenorganisatoren van het land samen in een competitie om het meest onderscheidende evenement in de bloemen te zetten. Dit jaar werden twee Oostendse evenementen in de kijker gezet met DS Podcastfestival en het Garnaalkrokettenfestival.
Het is fantastisch dat deze twee evenementen ook in de sector een grote weerklank hebben. De garnaalkroket en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze heerlijke Oostendse specialiteit groeide de voorbije jaren echt uit tot een ware “reason to come”, maar zit ook in het hart bij Oostendenaars. Met de zeer brede campagne rond de garnaal en de garnaalkroket zetten we volop in op korte keten en ondersteunen we niet alleen onze restaurants, maar ook de Oostendse garnaalvissers... (Burgemeester Bart Tommelein)
Proficiat aan onze collega’s van Toerisme Oostende vzw met deze award!
17.11.2022 - Plan(t) mee de toekomst (29 november 2022)
Het landbouwpark de Tuinen van Stene en de voedselstrategie Oostende Oogst zijn twee actiepunten binnen het Europese project FoodSHIFT 2030.
Om deze projecten toe te lichten, organiseert Stad Oostende een ontmoetingsmoment die zal plaatsvinden op 29 november 2022 om 19.00 uur in de Conferentiezaal van het Stadhuis (ingang via kunstwerk Arno). We willen jullie ook de ruimte geven om met elkaar in gesprek te gaan en tot mooie acties/voorstellen/suggesties te komen.
Wil je deelnemen? Inschrijven kan via www.oostende.be/plan-t-mee-de-toekomst
Stad Oostende organiseert dit ontmoetingsmoment in samenwerking met ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek).
09.11.2022 - Stad Oostende presenteert vijf Food Films
In november en december pakt Stad Oostende - in samenwerking met verschillende partners - uit met vijf Food Films. De films inspireren hoe voedsel produceren op een ecologische en sociaal rechtvaardige manier mogelijk is.
Het festival is een initiatief van de agro-ecologische beweging Voedsel Anders, waarvan zowel boeren, burgers, organisaties als bedrijven deel uitmaken. Voedsel Anders verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en zet respect voor de boerin en boer bovenaan de agenda. Op de website van Voedsel Anders vind je meer info over deze groeiende beweging.
08.11.2022 - Boerenmarkt: verse en lokale producten op het Mariakerkeplein
![]() | Woensdag 9 november kan je voor verse en lokale voedselproducten tussen 14 en 18 uur op de tweewekelijkse boerenmarkt terecht. |
07.11.2022 - Netwerkmoment Korte Keten (5 december 2022)
Heb je als handelaar interesse om met (meer) voedingsproducten van dichtbij te werken? Of ben jij een korteketenproducent en wil je graag je afzet in de Oostendse regio vergroten? Dan is dit netwerk- en inspiratiemoment iets voor jou.
Naast inspirerende voorbeelden en het proeven van lokale producten, kan je ook jouw ideeën, vragen en verwachtingen kwijt.
28.10.2022 - Gratis workshop 'Zero Food Waste' (9 november 2022)

Hoe kan je lekker, gezond, snel en goedkoop eten zonder voedsel te verspillen?
Ontdek de KOK-methode, 3 stappen om minder te verspillen van de winkel tot je keuken:
- Kopen – koop de juiste producten en hoeveelheden
- Opslaan – gebruik de beste bewaringsmethoden
- Koken – wees creatief met je restjes
Meer tips krijg je van twee sympathieke zussen tijdens de workshop 'Zero Food Waste' op woensdag 9 november van 14.00 tot 16.00 uur in het Ontmoetingscentrum ’t Viooltje. Gwenny en Yoneko van JustKeepIt zijn gespecialiseerd in het vermijden van voedselverlies.
De workshop is gratis, inschrijven is wel nodig via viooltje@oostende, 059 44 91 03 of aan het loket van 't Viooltje.
In oktober daagt Stad Oostende je uit om voedselverspilling te vermijden.
21.10.2022 - Webinar FoodSHIFT 2030: crisis rond de kosten voor levensonderhoud (8 november 2022)

Van boer tot bord, de vernieuwers in het voedselsysteem vechten terug
Wil je op 8 november om 11.00 uur deelnemen aan het FoodSHIFT2030-webinar met diverse sprekers (Engelstalig)?
Registreer gratis via de website van FoodSHIFT 2030
13.10.2022 - Stad Oostende en sociale kruidenier Antenne gaan voor Europese prijs
De werking rond Antenne werd genomineerd voor de ‘European Social Services Awards’. Deze prijzen erkennen innovatie in de sociale dienstverlening van de Europese landen. Uit meer dan 80 inzendingen over heel Europa werden 35 initiatieven genomineerd.
Een internationale jury zal de inzendingen beoordelen. Je kan de uitkomst helpen bepalen door te stemmen voor Antenne op de website van Social Services Awards (ESSA).
Ga naar de website van ESSA om je stem uit te brengen.
09.10.2022 - Vreemde tafels: beleef een bijzondere gastronomische avond
Heb je zin in een bijzondere gastronomische avond? Schrijf je dan nu in voor Vreemde Tafels!
Op zaterdag 26 november vindt een nieuwe editie van Vreemde tafels plaats. Het concept is simpel: enkele koks bereiden een wereldse maaltijd bij een gastfamilie. Elke locatie heeft enkele open plaatsen voor gasten die mee willen smullen. De tafelgenoten maken kennis met elkaar, beleven een gezellige en lekkere avond en dragen bovendien bij aan een goed doel (11.11.11).
06.10.2022 - Food Films in november en december
![]() | Het eten op ons bord, we staat er niet altijd bij stil wat er lokaal en wereldwijd speelt… Alle vertoningen zijn gratis. |
Meer info op de website van Food Films
Deze Food Film sessies worden in samenwerking met Voedsel Anders georganiseerd.
29.09.2022 - Internationale dag tegen voedselverspilling
Wist je dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit? Daarom geven we graag enkele tips om voedselverspilling tegen te gaan!
- Gooi loof, steel en schil van je groenten niet langer weg maar maak er soep, pesto, spreads of chips van.
- Hou de houdbaarheidsdatum goed in de gaten.
- Check je voorraadkast. Wat moet als eerste op?
- Wees creatief met kleine restjes en organiseer een restjedag. Vul een wrap met je restjes of verwerk ze als vulling in een quiche of omelet.
- Gooi minder mooi fruit niet weg, maar verwerk het in een smoothie of compote.
Je kunt sinds kort ook de Plan-eet app downloaden. Het is een app boordevol tips & tricks om je te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel.
Meer info over de app via de website van VLACO
28.09.2022 - Voedselverdeelplatform breidt uit met zes buurgemeenten
Foodsavers regio Middenkust start een samenwerking op met zes nabijgelegen gemeenten. De gemeenten kunnen zo rekenen op levering van voedseloverschotten aan voedselverdeelpunten in de regio.
Meer info via het nieuwsbericht
27.09.2022 - POT Up
POT Up is op zoek naar 12 Oostendenaars met goesting en passie voor eten. Samen en begeleid door kookexperts ontdekken ze nieuwe bewarings- en bereidingstechnieken tijdens 8 workshops.
Daarna gaan ze aan de slag om hun eigen product in ‘pot’-formaat maken. Op die manier wil de stad in de loop van 2023 één of meerdere nieuwe lokale producten van en door Oostendenaars in de markt te zetten.
Interesse? Kijk op www.oostende.be/potup voor alle praktische informatie
POT Up is een project van Antenne/Stad Oostende, FOODSHIFT2030 en EIT FOOD.
20.09.2022 - Wekelijkse markt Vuurtorenwijk start op 23 september
Vanaf vrijdag 23 september kun je op het Sint-Antoniusplein terecht voor de wekelijkse markt in de Vuurtorenwijk. De markt - met voorlopig een achttal marktkramers - zal wekelijks plaatsvinden van 7.30 tot 13.00 uur.
07.09.2022 - Klimaatweek: Terra 2022 (13 tot en met 18 september 2022)
Documentaire 'Kiss the ground' op donderdag 15 september
FoodSHIFT 2030 en Buitengoed Oostende vzw vertellen na de film meer over de voedselstrategie Oostende Oogst en de Tuinen van Stene, het eerste landbouwpark van Vlaanderen.
Terra 2022 is een educatief evenement voor alle leeftijden van Astropolis - Space Science Center en Avansa Oostende / Westhoek samen met tal van andere educatieve partners… Van 13 tot en met 18 september kun je bij diverse boeiende voordrachten, workshops en documentaires over de klimaatproblematiek in de breedste zin aansluiten.
25.08.2022 - Wekelijkse markt tijdens Oktoberfoor
Tijdens de kermisperiode (van 6 oktober tot en met 6 november 2022) ruimen de marktkramen opnieuw plaats voor de kermisattracties.
24.08.2022 - Reünie van het FoodSHIFT2030-consortium in Polen (Wroclaw)
De negen vertegenwoordigers van FoodSHIFT2030-consortium ontmoetten elkaar van 20 tot 22 juni 2022 in Wrocław (Polen). De belangrijkste focus van deze bijeenkomst was het presenteren van de voortgang, plannen en uitdagingen van het project, alsook om bij te praten over de lopende en geplande acties.
Bezoek het FoodSHIFT2030-kenniscentrum voor meer informatie
22.08.2022 - Artikel FoodSHIFT2030: de Centrale Keuken van Oostende verlaagt hun voedselverspilling met 40%
![]() | Stad Oostende lanceerde begin 2021 een campagne om voedselverspilling in de Centrale Keuken tegen te gaan. Een jaar later blijkt dat het voedselverlies met 40% is verminderd, wat neerkomt op een besparing van bijna 50.000 euro per jaar en een reductie van 112 ton CO2 -uitstoot. |
Lees er alles over op de projectwebsite van FoodSHIFT2030
16.08.2022 - Terug uit vakantie? Pak je koelkast aan.
(Her)organiseer je koelkast slim dankzij deze tips van FoodWIN

04.08.2022 - Artikel FoodSHIFT 2030: een diepe duik in de Oostendse voedselstrategie 'Oostende Oogst'
![]() | De lancering van een voedselstrategie is een stap op weg naar meer duurzame (lokale) voedselsystemen. In december 2020 keurde de Gemeenteraad van Stad Oostende daarom de voedselstrategie 'Oostende Oogst' goed, die werd ontwikkeld voor het Europese project FoodSHIFT2030. |
Lees er alles over op de projectwebsite van FoodSHIFT2030
02.08.2022 - Verse en lokale producten op het Mariakerkeplein
![]() | Woensdag 3 augustus kan je tussen 14 en 18 uur op de tweewekelijkse boerenmarkt terecht voor verse en lokale voedselproducten. |
29.07.2022 - Vertrek je binnenkort op reis?
![]() | De voedselstrategie Oostende Oogst van Stad Oostende zet in op het vermijden van voedselverspilling. Hou rekening met deze tips van Samen Tegen Voedselverspilling als je op vakantie vertrekt!
|
02.07.2022 - Ken jij het Groen Lint?
Het walhalla voor wandel- en fietsliefhebbers in Oostende. Op één van de vijftien spots vind je er de Tuinen van Stene terug.
De Tuinen zijn een groene oase van 35 hectare en een voorbeeld van een innovatief voedsel-, landschaps- en landbouwpark. Katrijn Compernolle: "Het is een Europees project waar veel studiewerk aan vooraf gegaan is. We waren de eerste in Vlaanderen met een landbouwpark."
Neem alvast een kijkje. We nemen je graag mee op tour!
Wil je ook een bezoek brengen aan de Tuinen van Stene? Vind meer info via www.oostende.be/tuinvanstene
16.06.2022 - À l'Ostendaise (25 en 26 juni 2022)
De Oostendse chefs gaan tijdens À l'Ostendaise opnieuw aan de slag met Noordzeevis. Hierbij is er aandacht voor minder bekende vissoorten en bijvangst. In elk gerecht is een lokaal streekproduct verwerkt om zo de lokale producenten te ondersteunen.

Lees er alles over via Visit Oostende
08.06.2022 - Herbekijk het webinar 'Farm to Fork' van 30 mei
Waarom een duurzame voedselstrategie de enige optie is om de crisis van vandaag en morgen op te lossen
01.06.2022 - Prefigurations: een tentoonstelling over Architectuur en Transities
De Grote Verbouwing 2020-2030 selecteerde de Tuinen van Stene als voorbeeldproject voor de tentoonstelling Prefigurations over architectuur en transities. De tentoonstelling is van 9 juni tot 13 juli en van 20 augustus tot 23 oktober 2022 in Brussel te bezichtigen.
Meer info rond de tentoonstelling
25.05.2022 - Webinar FoodSHIFT 2030: Farm to Fork (30 mei 2022)
Waarom een duurzame voedselstrategie de enige optie is om de crisis van vandaag en morgen op te lossen

23.05.2022 - Plan(t) mee de toekomst van Oostende
In deze bevraging (deadline: 30 juni 2022) willen we jouw mening over de Tuinen van Stene en horen we graag welke voedselthema's jou interesseren. Op basis van de resultaten zullen we samen met alle geïnteresseerden in gesprek gaan.
10.05.2022 - WZC Ponton start unieke samenwerking met Biopluktuin
Vanaf mei start een unieke samenwerking tussen woonzorgcentrum 't Ponton en de Biopluktuin voor de levering van verse biogroenten. Het project gaat - niet toevallig - van start in de aanloop naar de Week van de Korte Keten, van 14 tot 22 mei 2022.
06.05.2022 - Wandeling 'Asperges in Oostende?' over land- en tuinbouw in en rond Oostende

Hoeveel landbouwers zijn er in Oostende? En wat kweken zij in de polderklei? Wist je dat je melk en boter kan kopen, rechtstreeks van de boer? De meiboter is trouwens de allerbeste En neen, asperges worden er niet gekweekt, niet meer, vroeger wel. Hoe dit komt en veel meer kom je te weten op deze wandeling in het kader van de Week van de Korte Keten.
Enkele landbouwers vertellen er je uit de praktijk wat het betekent om te werken in de kuststreek. De uitdagingen en de voordelen, over vroeger en nu. We gaan graag ook in gesprek met jullie. Een unieke gelegenheid om al je vragen te stellen.
Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 16 mei via www.oostende.be/asperges
Meer activiteiten tijdens de Week van de Korte Keten
04.05.2022 - Kom op 11 en 12 mei naar Food Waste Fest 2022
Registreer gratis via www.foodwastefest.com
Voedselverspilling meten is voor een grootkeuken essentieel om controle te krijgen over (verdoken) voedselverspilling. Het Food Waste Fest biedt op 11 en 12 mei workshops, keynotes en véél meer ter ondersteuning. Ook onze Centrale Keuken is op donderdag aanwezig om hun resultaten te delen. Je gaat naar huis als foodwastepionier met nieuwe inzichten, monitoringtools en tonnen inspiratie.
29.04.2022 - Food Waste Awards 2022
Helpen jullie ons mee deze award binnenslepen? De Centrale Keuken van Stad Oostende is finalist binnen de categorie ‘Lokale besturen’ van de Food Waste Awards 2022 omdat het in één jaar tijd de voedselverspilling verlaagde met 40%. Jullie beslissen mee wie de winnaar van de Food Waste Awards wordt via een online stemming die loopt tot en met woensdag 11 mei via https://foodwasteawards.be/stem. ![]() | ![]() |
28.04.2022 - World Stop Food Waste Day
Stad Oostende wil voedselverlies beperken, niet enkel in haar eigen grootkeuken, via het voedselplatform, maar ook bij jou thuis. Wat doe jij om voedselverlies te beperken?
21.04.2022 - Centrale Keuken Stad Oostende verlaagt voedselverspilling met 40%
Begin 2021 startte Stad Oostende een actie om voedselverspilling tegen te gaan in de centrale keuken van de stad. Zowat een jaar later blijkt dat het voedselverlies er met 40% is gedaald, goed voor een besparing van 50.000 euro per jaar en een verlaging van 112 ton CO2 uitstoot.
Lees hier het volledige nieuwsbericht

28.03.2022 - Boerenmarkt op het Mariakerkeplein verlengd tot eind augustus
Sinds november 2021 kan je op het Mariakerkeplein om de twee weken op woensdagnamiddag terecht voor de aankoop van lokale verse producten, rechtstreeks bij de producent. Er werd beslist om de Boerenmarkt te verlengen.
Lees hier het volledige nieuwsbericht
24.03.2022 - Vernieuwde hoeveroute met unieke podcast
Stad Oostende lanceert een gloednieuwe editie van de Hoeveroute. Een infobrochure en een unieke podcast van Ronald Verhaegen nemen je mee op een fietstocht door de polders en langs de Oostendse boerderijen.
Lees hier het volledige nieuwsbericht
08.03.2022 - FAAR boekenfestival (17 - 20 maart 2022)

FAAR is een nieuw non-fictie boekenfestival in Oostende waar de belangrijkste schrijvers van vandaag en de denkers van morgen een podium krijgen.
Wat is aangenamer dan een bevlogen kok die zijn keukengeheimen deelt in woord en daad?
Vlaanderens culinaire topchefs rond het thema 'Praten over eten met eten'
02.03.2022 - Geef je mening over de Tuinen van Stene
Ken je de Tuinen van Stene al?
Denk mee over de voedselstrategie van Oostende en maak kans op een kraakvers Belgisch groentepakket!
Lees hier het volledige nieuwsbericht
25.02.2022 - Webinar FoodSHIFT 2030: land met mogelijkheden (9 maart 2022)

Registreer online om deel te nemen
22.02.2022 - Oostende gaat weer helemaal ‘veggie’ in maart
De VeggieChallenge is een gratis online coachingsprogramma van EVA vzw dat mensen inspireert om de hele maand minder vlees te eten. Ook Stad Oostende doet mee en wil zoveel mogelijk Oostendenaars warm maken voor de VeggieChallenge in maart.
17.02.2022 - Oostendse garnaalkroket is Vlaams Streekproduct
Goudbruin en krokant aan de buitenkant. En vanbinnen: smeuïg en gul met de garnalen. Niet zómaar garnalen. Wél Noordzeegarnalen gevangen door Oostendse kustvissers. De Oostendse garnaalkroket is zo’n uniek streekgerecht, dat het nu door VLAM officieel erkend wordt als Vlaams Streekproduct.
16.02.2022 - Wintersoep: leerlingen maken verse soep met voedseloverschotten
Wintersoep is een project waarbij voedseloverschotten door de leerlingen van SBSO aan Zee omgezet worden in een vers, gezond aanbod voor kansengroepen en buurtbewoners van Oostende.
15.02.2022 - Voedselforum op 23 februari
Het voedselforum vindt plaats op woensdag 23 februari 2022 in CC De Grote Post van 19.00 tot 21.30 uur en is vooral gericht naar professionelen. De lezingen zijn ook live mee te volgen via een livestream op YouTube.
07.02.2022 - Voedseldialoogtafel POT UP
Na een eerste succesvolle en smakelijke workshop in oktober 2021, is er op woensdag 23 maart van 14.00 tot 17.00 uur een tweede editie van de POTUP-workshop, dit keer in O.666.
Schrijf je vandaag nog in voor de voedseldialoogtafel op 23 maart
01.02.2022 - Centrale keuken Stad Oostende zet in op voedingsbeleid
Gezonde voeding is een belangrijke bouwsteen van gezond leven. Met Stad Oostende hechten we veel belang aan evenwichtige, kwalitatieve voeding. Met de aanstelling van een halftijds diëtiste bij de dienst Catering wordt verder ingezet op een gespecialiseerd voedingsbeleid.
21.01.2022 - Buitengoed vzw zoekt bioboer(in)
Buitengoed Oostende vzw is op zoek naar een tweede bioboer(in) voor de Biopluktuin.
Geïnteresseerd? Bekijk dan hier alle details!
Update: deze vacature is verlopen
11.01.2022 - Uitnodiging Voedselforum op 23 februari
In november 2021 beslisten we om het voedselforum uit te stellen. Als nieuwe datum kozen we woensdag 23 februari 2022 van 19.00 tot 21.30 uur.
Het programma blijft behouden: de Burgemeester en schepen Silke Beirens stellen de vorderingen van de voedselstrategie Oostende Oogst voor en de volgende sprekers stappen op het podium:
- Keynote - Grenzen en donuts: uitdagingen en oplossingen voor voedingsconsumptie (Kristof Rubens)
- Pitch - UpFresh gaat lokaal & FLX! (Gil Dumarey)
- Pitch - Boeren en Buren - kies de lekkerste en beste producten uit je streek (Jurgen Dereepere)
- Pitch - Bakkerij De Cock: oergranen voor nutritioneel brood (Charlotte en Luc David)
- Pitch - Biovita: meer dan een biowinkel (Lien Fonteyne)
Ontmoet organisaties en ondernemers tijdens het netwerkmoment en ga met hen in gesprek. Vertel ons en anderen over jouw voedselproject, wissel ideeën uit, discussieer en laat je inspireren! En wil je zelf even de micro nemen, dat kan ook.
Meer details over het avondprogramma en de sprekers vind je hier.
Registreer vóór 14 februari je deelname aan het voedselforum via deze link of rechtstreeks via het UiTloket (059 25 81 41). Stuur deze uitnodiging gerust door naar kennissen die een actieve rol kunnen spelen in de voedselstrategie Oostende Oogst.
06.12.2021 - Winnaars fotowedstrijd zijn bekend!
De winnaars van de fotowedstrijd 'Oostende Oogst in beeld' zijn intussen bekendgemaakt.
19.11.2021 - Voedselforum van 25 november uitgesteld
Onder de huidige omstandigheden vinden we het te risicovol om ongehinderd samen te komen, te ontmoeten, te proeven en te netwerken. Om die reden wordt het voedselforum en netwerkmoment uitgesteld.
Als nieuwe datum mikken we op woensdag 23 februari 2022. Noteer deze datum alvast; de officiële uitnodiging met inschrijvingslink volgt later. We ontmoeten elkaar graag in 2022!
04.11.2021 - Uitnodiging Voedselforum op 25 november
Ben jij op één of andere manier betrokken bij voeding in Oostende? We inspireren je graag op donderdag 25 november 2021 van 19.00 tot 21.30 uur op het voedselforum in CC De Grote Post.
Stad Oostende stelt de vorderingen van de voedselstrategie Oostende Oogst voor en de volgende sprekers stappen het podium op:
- Keynote - Grenzen en donuts: uitdagingen en oplossingen voor voedingsconsumptie (Kristof Rubens)
- Pitch - UpFresh gaat lokaal & FLX! (Gert Verhoestraete)
- Pitch - Boeren en Buren - kies de lekkerste en beste producten uit je streek (Jurgen Dereepere)
- Pitch - Bakkerij Decock: oergranen voor nutritioneel brood
(Charlotte en Luc David) - Mystery guest
Ontmoet vervolgens organisaties en ondernemers tijdens het netwerkmoment en ga met hen in gesprek. Vertel ons en anderen over jouw voedselproject, wissel ideeën uit, discussieer en laat je inspireren! En wil je zelf even de micro nemen, dat kan ook.
Meer details over het avondprogramma en de sprekers vind je hier.
Registreer vóór 17 november je deelname aan het voedselforum via deze link of rechtstreeks via het UiTloket (059 25 81 41). Stuur deze uitnodiging gerust door aan kennissen die een actieve rol kunnen spelen in de voedselstrategie Oostende Oogst.
28.10.2021 - POT UP: 2 voedseldialoogtafels
Kom naar de voedseldialoogtafels!
07.06.2021 - Vertelwandeling Week van de Korte Keten in beeld (PlattelandsTV)
27.05.2021 - Stad Oostende ondertekent Green Deal Eiwitshift
15.05.2021 - Week van de Korte Keten
31.03.2021 - Stad Oostende telt op één na meeste deelnemers aan Veggie Challenge
29.01.2021 - Stad Oostende ondersteunt VeggieChallenge
18.01.2021 - Buitengoed vzw zoekt bioboer(in)
Buitengoed Oostende vzw is op zoek naar een extra bioboer(in) voor de Biopluktuin.
Geïnteresseerd? Bekijk dan hier alle details!
Update: deze vacature werd intussen ingevuld
18.12.2020 - Interview Kathy Belpaeme
Lees hier het interview met voedselregisseur en Oostende Oogst-coördinator Kathy Belpaeme in de Zeewacht van vrijdag 18 december 2020.
30.10.2020 - Hoe kwamen de Tuinen van Stene tot stand?
Bekijk hieronder de reportage van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), een samenwerking met PlattelandsTv (2018).
05.10.2020 - Succesvolle aftrap 'Oostende Oogst'
Op 2 oktober vond de officiële kick-off van Foodshift 2030 plaats in de Grote Post in Oostende. De presentatie van de twee keynote sprekers vind je hier:
• 'Dynamisch ondernemerschap en nieuwe (kansen voor) boeren' door Sabien Windels, Rooffood Gent
• 'De voedselgoeroes waar we wel naar luisteren: 'Wie zorgt voor een shift in ons eetpatroon, en wat kunnen we van hen leren?' door Prof. Charlotte De Backer (Universiteit Antwerpen)
Benieuwd naar de resultaten van de mentimeter? Bekijk hier de antwoorden!
Tijdens een publiek event werden de vijf strategische doelstellingen van de voedselstrategie Oostende gelanceerd en de naam 'Oostende Oogst'.
De doelstellingen op een rijtje:
- Duurzame en lokale voedselproductie ruimte geven
- Korte keten verwerking en distributie initiëren en ondersteunen
- Consumptie van gezond, lokaal en fair geproduceerd voedsel promoten
- Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken
- Voedsel(gerelateerde) overschotten reduceren, herverdelen, hergebruiken
Een verslag van de avond en het debat met Hendrik Vandamme (ABS) en Nele Lauwers (Boerenbond) volgt later.
24.09.2020 - Week van de Duurzame Gemeente
Van 18 tot 25 september vindt de 'Week van de Duurzame Gemeente' voor de derde keer plaats. Ook Stad Oostende neemt deel en zet hierbij graag de vrijwilligers van de noodvoedselorganisaties in de kijker.
03.10.2020 - Publieksdag op zaterdag 3 oktober
Kom langs, bestel je picknick en proef een stukje Oostende in de Tuinen van Stene. Wist je dat je er zelf groenten kan oogsten als je lid bent van de Biopluktuin? En dat er schapen grazen? En wist je dat je in Oostende verse kaas, boter en melk kan kopen, rechtstreeks van bij de boer?
25.08.2020 - Workshop 'Voedselverspilling bij gezinnen'
Oostende pakt voedselverspilling aan, samen met jou!
Op 22 september ontwikkelen we een actieplan om voedselverspilling bij gezinnen te verminderen. En we willen jou erbij!
Uit onze eerste workshop bleek dat in een stad de huishoudens goed zijn voor 67% (!) van de voedselverspilling. Daar willen we verandering in brengen.
Kom meedenken hoe we dat samen kunnen doen en wat jij of jouw organisatie kan doen.
Afhankelijk van de coronamaatregelen zal de workshop doorgaan in CC De Grote Post of online.
12.08.2020 - Stad Oostende zet de zomer van de Korte Keten mee in de kijker.
- Ben je benieuwd welke boerderijen aan thuisverkoop doen?
- Maak je graag een fietstocht langs de Oostendse boerderijen?
- Of kom je liever zelf je groenten plukken in de Biopluktuin van de Tuinen van Stene?
14.07.2020 - Zomerabonnement Biopluktuin
De Biopluktuin presenteert een zomerabonnement.
24.06.2020 - Deelname conferentie 'Voedsel van dichtbij'
Op 24 juni organiseerde Stadslandbouw Nederland een online conferentie met als thema 'voedsel van dichtbij: van stadslandbouw naar korte keten'. Stad Oostende werd uitgenodigd om een getuigenis te brengen over enkele effecten van de covid-crisis op voedsel in de stad. De getuigenissen zie je in het filmpje hieronder.
Meer info over de studiedag op https://stadslandbouwnederland.nl/actueel/
23.06.2020 - Film over Tuinen van Stene
Stad Oostende werd uitgenodigd om op het Congres Publieke Ruimte een voordracht te geven het voedselpark van Tuinen van Stene. Ter inleiding werd een film gemaakt over het gebied.
22.04.2020 - Stad Oostende promoot korteketenvoeding
Downloads
- Interview Kathy Belpaeme.pdf 7,7 Mb