Ben jij ook mantelzorger?

Naar aanleiding van de ‘Dag van de Mantelzorg’ op 23 juni zetten we enkele lokale helden in de kijker die dagelijks, buiten de schijnwerpers om, hard in de weer zijn als mantelzorger.

Een voorbeeld van zo’n anonieme stille held is Sonja De Rycke. We vroegen hoe zij in de mantelzorg is gerold.

Ik zorg voor mijn dochter sinds haar geboorte omdat ze grote beperkingen heeft. Ook voor mijn man nam ik later de zorg op. Als gevolg van een ernstig auto-ongeval had hij een hersenletsel. Hij kon daardoor veel minder zelfstandig doen en dit was voor mij een grote zorg. Pas later ontdekte ik dat ik dus eigenlijk mantelzorger ben. Verschillende instanties spraken me hierover aan maar eigenlijk was ik me hier niet van bewust.

Hoe anders is jouw hulp in coronatijden?

Sinds het begin van de lockdown mag mijn dochter niet meer naar huis komen en verblijft ze permanent in een instelling. Ik voel me daardoor ietwat nutteloos. De enige hulp die ik kan geven is de hulp aan mezelf om de moed erin te houden. Voor de crisis waren we samen tijdens de weekends en op feestdagen. We gingen ook samen op reis.

Waar haal je de meeste voldoening?

Omdat ik nog voor mijn dochter kán zorgen, en omdat we nog heel veel van elkaar houden. En moederliefde, dat is de liefde waardoor je dit allemaal doet. Ook omdat ik ondanks mijn leeftijd nog goed bij de pinken ben.
Ik ervaar verder ook veel steun van het project De MantelzorgHub. Dit is echt een redding. Vroeger maakte ik deel uit van een soortgelijke groep bij de mutualiteit en toen mijn man gestorven was dacht ik aanvankelijk dat ik dit niet meer nodig had. Tot ik op een punt kwam dat ik het weer moeilijk had en dit initiatief mijn weg kruiste. Ik heb nog geen enkele bijeenkomst van De Mantelschelp gemist. Vroeger stond ik er alleen voor. Nu heb ik ook dit.


Ben jij ook mantelzorger?

Op de ‘Dag van de Mantelzorg’ hadden we de vele mantelzorgers in Oostende graag in de bloemetjes gezet en een hart onder de riem gestoken. Maar helaas verstoorde ook hier de coronacrisis onze plannen. Dat belet ons echter niet om mantelzorgers alsnog even extra in de kijker te zetten. De getuigenis van Sonja toont alvast dat veel mensen misschien al jaren mantelzorger zijn, zonder dat zelf te beseffen. Toch sta je er niet alleen voor. Er zijn verschillende organisaties die je hierbij willen helpen en steunen. Op www.mantelzorgers.be vind je alvast heel wat praktische informatie. Maar er zijn ook maandelijks onze mantelzorgcafés waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen en wat kennis kunnen opdoen. In Oostende heet de maandelijkse Mantelzorgcafé de ‘Mantelschelp’ waar Sonja in haar getuigenis al naar verwees. Op www.mantelzorghub.be vind je meer info.

Wat is mantelzorg?

Je bent mantelzorger als je zorg biedt aan iemand die omwille van ziekte, handicap of ouderdom ondersteuning nodig heeft, en je die zorg niet beroepshalve verleent.

Met de persoon aan wie je zorg verleent, heb je een affectieve band. Dat moet niet per se familie zijn maar kan evengoed een buur of vriend zijn.

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarvoor je vrij kiest en dat vanuit een organisatie wordt ondersteund. Mantelzorg daarentegen overkomt je meestal.

Gepubliceerd op woensdag 10 juni 2020 11.53 u.