Oostende hijst regenboogvlag op 17 mei

Op 17 mei is het de jaarlijkse Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie. De stad toont zich solidair in de strijd tegen discriminatie op vlak van gender en seksuele voorkeur en laat op diverse locaties de regenboogvlag wapperen.

Op 17 mei is het de jaarlijkse Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, vaak afgekort als IDAHOT, verwijzend naar de Engelse benaming: International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia. Op die dag willen verschillende LGBT+-organisaties de aandacht vestigen op de sociale onwenselijkheid van homo-, bi- en transgenderhaat. Op dezelfde dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit als diagnose uit haar classificatiesysteem van ziekten.

Traditioneel wordt op die dag de regenboogvlag gehesen. In Oostende zullen deze vlaggen voor kleur zorgen aan onder meer het stadhuis, op het Wapenplein, aan de centrale campus in de Edith Cavellstraat en aan het politiecommissariaat.

Minstens een derde van alle holebi’s en transgenders maakt fysiek geweld mee. Als samenleving staan we daarom voor een belangrijke uitdaging. Ook zelfdodingen (of pogingen daartoe) en gedachten over zelfdoding blijven onrustwekkend hoog bij deze gemeenschap. Stad Oostende gaat daarom voluit voor een inclusieve samenleving waarbij verschillen erkend en gerespecteerd worden.

Worstelen met genderidentiteit

Stad Oostende doet dat met de steun van diverse organisaties. Cavaria is een organisatie die zich inzet voor de rechten en het welzijn van homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders en interseksepersonen in alle aspecten van het dagelijkse leven. Zij is ook koepelorganisatie van de lokale of regionale verenigingen, zoals het West-Vlaamse Regenbooghuis. Het Regenbooghuis fungeert als aanspreek- en informatiepunt voor alles wat te maken heeft met seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie.

Ook de nieuwe vereniging ‘De Roze Kust’ organiseert activiteiten en bijeenkomsten zoals filmmiddagen voor holebi’s in Oostende. Het Gender-Salon tenslotte, ook een partner van Stad Oostende, is een Oostendse zelfhulpgroep voor transpersonen, familie en sympathisanten met bijzondere aandacht voor jongeren.

Gesprekswandelingen tegen het sociaal isolement

Jongeren kunnen onder meer terecht op het online platform ‘Min19’ (een initiatief van Wel Jong Niet Hetero) waar holebi- en transgenderjongeren tussen 13 en 19 jaar elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast is er ook Tejo (Therapeuten voor Jongeren) waar niet alleen telefonische gesprekken worden gehouden maar soms ook ‘gesprekswandelingen’ met inachtneming van de afstandsregels.

Neem voor meer informatie zeker een kijkje op de websites van de verschillende partnerorganisaties: www.cavaria.be, www.rebuswvl.be, Gender-Salon, www.min19.be en www.tejo.be/tejo-oostende/ 

Gepubliceerd op donderdag 14 mei 2020 11.31 u.