Er wordt een coördinator aangesteld die overkoepelend werkt en een verbindende rol speelt tussen de scholen, de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) en vrijetijdsaanbieders in de wijk. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend over de onderwijsnetten heen en goedgekeurd door de Gemeenteraad.
Sinds 2021 is er een nieuwe regelgeving voor buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) die moet zorgen voor een optimale afstemming tussen het aanbod van opvang en vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Stad Oostende bevindt zich momenteel in een overgangsperiode, waarin er kan geëxperimenteerd worden met projecten die:
- zorgen voor een toegankelijk aanbod voor iedereen
- speelmogelijkheden en ontplooiingskansen geven aan kinderen buiten de schooltijd
- ouders de kans geven om te werken of een opleiding te volgen
Uitdagingen voor scholen
In 2023 onderzocht Stad Oostende de mogelijkheid om een overkoepelend proefproject op te richten met de vijf basisscholen uit het centrum: Klein College (Bewonderwijs), OLVO Kaaistraat (Bewonderwijs), GO! De Groeiboom (SGR Stroom), GO! Leefschool De Vlieger (SGR Stroom), en GO! Freinetschool De Zonnebloem (SGR Stroom). De scholen bieden allemaal voor- en naschoolse opvang aan en zijn verbonden met een locatie voor Buitenschoolse Kinderopvang (BKO). Uit de gesprekken bleek dat er nog heel wat uitdagingen zijn om opvang buiten de schooltijden te organiseren. Zo is het voor scholen een hele zoektocht om vrijwilligers te vinden voor de opvang en om kwalitatieve activiteiten te organiseren die aansluiten bij de noden van de kinderen. Dit proefproject vormde de uitgelezen kans om overleg, samenwerking en afstemming tussen de scholen en het lokaal bestuur te creëren.
Een coördinator aan het roer
Het is de bedoeling om de expertise van de BKO volop in te zetten in het proefproject. Er wordt bovendien een coördinator Opvang op school aangesteld die overkoepelend werkt over de vijf basisscholen heen. De coördinator heeft twee hoofdtaken: de scholen ondersteunen bij het organiseren van opvang en de kwaliteit van de opvang en de activiteiten waarborgen. De coördinator zal ook een verbindende rol opnemen tussen de scholen, de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) en de organisaties die activiteiten aanbieden in de buurt en wijk van het stadscentrum.
De nieuwe samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend over de onderwijsnetten heen en bekrachtigd in de Gemeenteraad.
Meer info over Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) vind je op www.oostende.be/boa