Oostende Voor Anker van 23 tot 26 mei: Verkeersmaatregelen

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei 2024 organiseert Toerisme Oostende vzw in samenwerking met vzw Oostende Voor Anker de 23ste editie van Oostende voor Anker. Om alles vlot en veilig te laten verlopen, is er een aantal verkeersmaatregelen.

Bekijk de bewonersbrief

Bekijk de (mobiliteits)plannen

Dit jaar staat Oostende voor Anker in het teken van ’Ontdekkingen op zee’. Er worden opnieuw meer dan 150 deelnemende klassieke schepen verwacht. Deze zullen gemeerd liggen in het Mercatordok, het dok waar de Mercator zelf ligt en het Montgomerydok. Naast de vloot zijn er tal van andere activiteiten met o.a. optredens, exposanten, demonstraties van ambachten,...

Het festival zal opnieuw zijn tenten opzetten aan de Vindictivelaan (tot en met het Jan Piersplein), op het Sint-Petrus- en -Paulusplein en op de wandelzone aan de Visserskaai. Om de nachtrust te respecteren, stoppen we de muziek om 19.00 uur. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de bewoners.

De opbouw start op donderdag 17 mei 2024, vanaf dan wordt er gewerkt op de verkeersvrije zones aan het Jan Piersplein (Mercator), Sint-Petrus- en -Paulusplein, het plein voor de Sky Towers en de Visserskaai. Op dinsdag 21 mei worden de tentjes op de Vindictivelaan opgesteld. 

Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, zullen gedurende de periode van Oostende voor Anker, afhankelijk van de verkeers- en voetgangersdrukte, volgende verkeersmaatregelen gelden:

In de Vindictivelaan wordt het verkeer in beide richtingen verboden tussen de Leopold II-laan en het Sint-Petrus- en -Paulusplein vanaf dinsdag 21 mei tot en met maandag 27 mei 2024. Het is tijdens de volledige periode van het evenement verboden te parkeren in deze zone.

Tijdens de opbouw, het evenement en de afbouw (16 tot en 28 mei) wordt een parkeerverbod ingevoerd:

  • aan het Sint-Petrus- en -Paulusplein (zijde plein) tussen de dienstweg voor
  • de kerk en de Visserskaai.
  • aan het Sint-Petrus- en -Paulusplein (zijde huizen) tussen de Zuidstraat en de Visserskaai.

In de Leopold III-laan voor de Sky Towers, wordt van vrijdag 17 mei tot en met dinsdag 28 mei 2024 een voetgangerszone ingesteld t.h.v. huisnummers 1 t.e.m. 9. In deze zone is alle gemotoriseerd verkeer verboden.

De Visserskaai wordt tijdens het evenement (23 tot en met 26 mei 2024 tussen 10.00 en 19.00 uur) afgesloten voor alle verkeer richting evenement tussen de Ooststraat en de zuidelijke Mercatorsluis en weg gaand van het evenement tussen de zuidelijke Mercatorsluis en de Montgomerykaai.            

Fietsers worden afgeleid in wijk Hazegras via de Brandariskaai ⇨ Oesterbankstraat ⇨ Vrijhavenstraat.

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei 2024 is het telkens van 10.00 tot 19.00 uur verboden om stil te staan en te parkeren in: de Pastoor Pypestraat zijde oneven huisnummers, tussen de Kaaistraat en de Sint-Franciscusstraat, Sint-Franciscusstraat tussen de Pastoor Pypestraat en de Visserskaai aan de zijde van de oneven nummers.

De woningen en handelszaken gelegen in de zone Sint-Petrus- en -Paulusplein zijn tijdens de openingsuren van het evenement (23 tot en met 26 mei 2024 tussen 10.00 en 19.00 uur) bereikbaar volgens het plan Bereikbaar Oostende (www.oostende.be/bereikbaaroostende). Het gaat over de woningen en handelszaken gelegen in volgende straten: Oostraat (tussen Visserskaai en Kapellestraat), Sint-Franciscusstraat, Kaaistraat, Groentemarkt, Breidelstraat, Dwarsstraat, Kerkstraat, Sint-Paulusstraat, Sint-Pietersstraat, Jozef II-straat, Dekenijstraat, Zuidstraat, Pastoor Pypestraat, Prins Boudewijnstraat en August Strackéstraat.

Deze straten zijn van dinsdag 21 tot en met maandag 27 mei 2024 buiten de openingsuren van het evenement bereikbaar via: Van Iseghemlaan ⇨ Albert I-Promenade⇨ Visserskaai ⇨ Ooststraat of Jozef II-straat. Wegrijden gebeurt via: Kaaistraat – Sint-Paulusstraat – Sint-Franciscusstraat – Nieuwstraat – Kapucijnenstraat – Langestraat – Albert I-Promenade

Opgelet! Op donderdag 23 mei 2024, tijdens de markt van 09.00 tot en met 15.00 uur kan de Sir Winston Churchillkaai verlaten worden via de volgende route: Kaaistraat ⇨ Sint-Paulusstraat ⇨ Sint-Franciscusstraat ⇨ Nieuwstraat ⇨ Schippersstraat ⇨ Langestraat ⇨ Albert I-Promenade.

De ondergrondse parkeergarage op de Visserskaai zal tijdens de openingsuren van het evenement (23 tot en met 26 mei 2024 tussen 10.00 en 19.00 uur) bereikbaar zijn voor plaatselijk verkeer via: Ooststraat ⇨ Kerkstraat ⇨ Jozef II-straat ⇨ Dienstweg voor de kerk ⇨ Pastoor Pypestraat ⇨ Sint-Franciscusstraat ⇨ Visserskaai ⇨ Inrit Parking.

De ondergrondse parkeergarage op de Visserskaai is van dinsdag 21 tot en met maandag 27 mei 2024 buiten de openingsuren van het evenement bereikbaar via: Ooststraat ⇨ Kerkstraat ⇨ Jozef II-straat ⇨ Visserskaai ⇨ Inrit Parking. Wegrijden gebeurt via: Visserskaai ⇨ Albert I-promenade

De Sir Winston Churchillkaai en de Churchillparking zullen tijdens de openingsuren van het evenement (23 tot en met 26 mei 2024 tussen 10.00 en 19.00 uur) voor plaatselijk verkeer enkel bereikbaar zijn via: Ooststraat ⇨ Kerkstraat ⇨ Jozef II-straat ⇨ Dienstweg voor de kerk ⇨ Pastoor Pypestraat ⇨ Sint-Franciscusstraat ⇨ Visserskaai ⇨ Noordelijke brug Mercatorsluis ⇨ Sir Winston Churchillkaai.

De Sir Winston Churchillkaai verlaten kan via Noordelijke brug Mercatorsluis ⇨ Visserskaai ⇨ Sint-Franciscusstraat ⇨ Pastoor Pypestraat ⇨ Kaaistraat ⇨ Sint-Paulusstraat ⇨ Sint-Franciscusstraat ⇨ Nieuwstraat ⇨ Kapucijnenstraat ⇨ Langestraat – Albert I-Promenade.

De Sir Winston Churchillkaai en de Churchillparking zijn van dinsdag 21 tot en met maandag 27 mei 2024 buiten de openingsuren van het evenement bereikbaar via: Van Isegehemlaan ⇨ Albert I-Promenade ⇨ Visserskaai ⇨Noordelijke brug Mercatorsluis ⇨ Sir Winston Churchillkaai. Wegrijden gebeurt via Noordelijke brug over de Mercatorsluis ⇨ Visserskaai ⇨ Albert IPromenade ⇨ Van- Iseghemlaan.

Volgende straten zijn enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei tussen 10.00 en 19.00 uur: Dekenijstraat, Zuidstraat, Jozef II-straat (tussen Kapellestraat en Visserskaai), Sint-Pietersstraat, Prins Boudewijnstraat, Pastoor Pypestraat, Sint-Franciscusstraat, Sint-Paulusstraat (tussen Kapellestraat en Visserskaai), Kerkstraat, Kaaistraat, Ooststraat (tussen Kapellestraat en Visserskaai), Groentemarkt, Breidelstraat, Visserskaai (tussen Langestraat en Ooststraat), Nieuwstraat, Schippersstraat, Kapucijnenstraat (tussen Groentemarkt en Brabantstraat), Cirkelstraat en Sir Winston Churchillkaai.

Plaatselijk verkeer voor de zone Grote Post kan de zone inrijden via de Euphrosina Beernaertstraat en terug verlaten via de Karel Janssenslaan. De verkeersmaatregelen die in deze zone gelden blijven onveranderd. Momenteel is er door werken van Farys geen doorgang mogelijk voor het verkeer ter hoogte van de Karel Janssenslaan. Die zouden dan afgerond moeten zijn.

Tijdens de openingsuren van het evenement wordt het Sint-Petrus- en -Paulusplein afgesloten voor alle verkeer tussen de Zuidstraat en de Visserskaai.

De taxi’s worden opgesteld naast het tramstation.

Tijdens Oostende voor Anker mogen er geen fietsen geparkeerd worden aan het Mercatordok, ter hoogte van het Stationsplein en het station Oostende. Fietsers kunnen gebruik maken van de ondergrondse fietsenstalling in het station Oostende of de voorziene fietsenstallingen op Oostende voor Anker.

De situatie wordt ter plaatse duidelijk gesignaleerd.

Met info en vragen kun je terecht bij Toerisme Oostende, Monacoplein 2,
059 70 11 99. Over het festival verneem je alles op
www.oostendevooranker.be 

Gepubliceerd op maandag 13 mei 2024 13.47 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.