Oostende zorgt voor mondmaskers met transparant venster

Mensen met nood aan visuele communicatie kunnen een mondmasker met transparant venster aanvragen. Stad Oostende komt daarmee tegemoet aan de noden van onder andere doven en slechthorenden en mensen met autisme.

Gewone mondmaskers nemen een belangrijk deel van de non-verbale en visuele communicatie weg. Net deze non-verbale communicatie, mimiek en liplezen zijn erg belangrijk voor doven en slechthorenden om te kunnen communiceren. Ook mensen met autismespectrumstoornissen of het syndroom van Down hebben hier nood aan. Een transparant mondmasker vermindert voor hen het risico op uitsluiting en isolement.

Gespecialiseerde vrijwilliger

Een vrijwilliger van de Oostendse mondmaskeractie maakt de maskers volgens de werkwijze van maakjemondmasker.be. Dit masker heeft in het midden een doorschijnende folie waardoor de mond en de gelaatsuitdrukking zichtbaar blijven. Het patroon werd afgestemd met de Belgische FOD Volksgezondheid, goedgekeurd door viroloog Marc Van Ranst en kwam tot stand met de steun van Doof Vlaanderen.

Stad Oostende coördineert het maken van de maskers en zorgt voor de juiste materialen, patronen en technieken. De Stad voert bovendien een kwaliteitscontrole uit om na te gaan of de maskers volledig conform zijn aan de richtlijnen en dus de nodige bescherming bieden.

Na gebruik kan je het venstermasker best wassen door het te koken in een pot die je enkel daarvoor gebruikt. Zelfs na een half uur koken, blijft de plasticfolie ongeschonden. Je voorkomt ademaanslag door de folie aan de binnenkant lichtjes in te wrijven met wat vloeibare zeep.

Hoe aanvragen?

Elke Oostendenaar die daar nood aan heeft, kan een mondmasker met transparant venster aanvragen voor zichzelf of voor andere inwoners van Oostende (vanaf 12 jaar) die op hetzelfde adres wonen. Doe dat bij voorkeur digitaal via onderstaande link en hou alvast je rijksregisternummer klaar. Bij de aanvraag moet je ook een attest / erkenning van je handicap/beperking toevoegen (auditieve beperking, autisme,...). Heb je niet de mogelijkheid om je mondmasker digitaal aan te vragen? Dan kan je telefonisch terecht bij T 0800 1 8400 (optie 4). Opgelet: je kan slechts 1 mondmasker per rijksregisternummer aanvragen. 

Vraag hier je mondmasker met een transparant venster aan

De medewerkers van Stad Oostende die mensen ontvangen aan de ingang van het stadhuis, zullen ook uitgerust worden met een venstermasker. Zo kunnen ze mensen die daar nood aan hebben, op de beste manier helpen. De loketten van het stadhuis, zoals de de dienst burgerzaken of de Wegwijzer, zijn volledig afgeschermd met plexiglas. Daar dragen de stadsmedewerkers geen mondmasker en is er dus geen probleem voor mensen met een auditieve beperking.

Wil je graag helpen met het maken van mondmaskers? Bel dan naar het gratis nummer 0800 1 8400 (optie 3 voor de Sociale Noodlijn) of registreer je via onderstaande link.

Registreer je hier als vrijwilliger

Gepubliceerd op dinsdag 12 mei 2020 13.18 u.