Vragen en antwoorden over de Oostendebon

Half december valt bij elk Oostends gezin de Oostendebon in de bus. Daarmee willen we de inwoners en de lokale handelaars een duwtje in de rug geven na een bewogen coronajaar. We zetten de meest gestelde vragen en antwoorden over de Oostendebon op een rij.

Wie ontvangt de Oostendebon? 

  • Elk Oostends gezinshoofd dat op 1 november 2020 was ingeschreven in Oostende, ontving een Oostendebon van 60 euro.
  • Tweedeverblijvers die eigenaar zijn van een tweede verblijf op 1 januari 2020, belast worden voor aanslagjaar 2020 en hiervan aangifte hebben gedaan voor 21 januari 2021, ontvingen ook een Oostendebon van 60 euro.
  • Gezinshoofden die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, kregen 80 euro.
  • Lokale handelaars die door de coronacrisis hun zaak moesten sluiten kregen een bon van 100 euro.

Wie is het gezinshoofd?

Het gezinshoofd is de referentiepersoon voor administratie. Een gezinshoofd is niet automatisch een man. Als een gezin zich inschrijft in Oostende, krijgen ze de keuze welke meerderjarige de referentiepersoon wordt. Alleenstaanden worden – ongeacht hun geslacht – automatisch aanzien als gezinshoofd. Als je naar Oostende verhuisde en met iemand ging samenwonen, dan is de persoon die eerst op het adres woonde het gezinshoofd.

Hoe ontvang ik de bon?

De bon wordt per post opgestuurd en zat half december 2020 in de bus. Tweedeverblijvers met een eigendom in Oostende ontvingen de bon op het adres waar ze gedomicilieerd zijn.

Hoe ziet de Oostendebon eruit?

Je ontvangt een brief met meer info en onderaan vind je de Oostendebon met een QR-code om te scannen bij de handelaars.

Dit is een voorbeeld van hoe de bon eruitziet:

Van wanneer tot wanneer is de bon geldig?

Je kan met de bon betalen vanaf half december 2020 tot en met 31 december 2021.

Waar kan ik de Oostendebon besteden?

Je kan de bon gebruiken bij elke deelnemende Oostendse handelaar of horecazaak. Bekijk hier de lijst om alle deelnemende zaken te zien. De handelaars die de Oostendebon aanvaarden, zullen ook een affiche krijgen om uit te hangen in de etalage. Zo weet je onmiddellijk of je de bon in die bepaalde zaak kan gebruiken.

Hoe betaal ik met de bon?

De Oostendebon werkt op dezelfde manier als de meeste cadeaubonnen. Op de bon vind je een QR-code. Wil je betalen met de bon? Laat de QR-code scannen door de handelaar en het bedrag wordt afgetrokken van de resterende waarde op de bon.

Tip! Neem een goede en scherpe foto van de QR-code op de bon. Dan kan jij of iemand anders (in je gezin) de bon laten scannen op de smartphone zonder dat je de papieren versie nodig hebt.

Kan ik online betalen met de bon?

Nee, dat kan niet. Eventueel kan je de bon laten inscannen wanneer je je bestelling gaat afhalen of laat leveren, maar dat beslist de handelaar zelf.

Moet ik het hele bedrag in één keer opgebruiken?

Nee, dat hoeft niet. Je kan het bedrag in verschillende keren en/of bij verschillende zaken gebruiken. Zorg wel dat het bedrag volledig opgebruikt is tegen 31 december 2021. Dat is de laatste dag om de bon te gebruiken. 

Als je de bon zelf niet nodig hebt, moedigen we je aan om hem weg te schenken aan iemand anders die hem beter kan gebruiken. Je kan de bon ook gewoon niet, of maar deels opgebruiken. Het bedrag dat nog op de bon staat na 31 december 2021, gaat naar een aantal sociale projecten in Oostende.

Ik ben mijn Oostendebon verloren. Kan ik een kopie krijgen?

Tot 21 januari 2021 kon je een nieuwe Oostendebon aanvragen via de website. Sinds die datum passen we de algemene voorwaarden toe waarbij de Stad niet verantwoordelijk is voor verlies. Er worden geen kopies afgeleverd.

Ik ben recent in Oostende komen wonen. Krijg ik ook een Oostendebon?

Elk gezin dat naar Oostende verhuisde en op 1 november 2020 met een Oostends adres in het bevolkingsregister stond, krijgt een Oostendebon. Als je adres na 1 november in het bevolkingsregister werd aangepast, kom je jammer genoeg niet in aanmerking. 

Ik ben binnen Oostende verhuisd. Op welk adres krijg ik mijn bon?

Je bon wordt verstuurd naar het adres waar je op 1 november 2020 woonde volgens het bevolkingsregister. 

Kan ik de bon aan iemand anders geven?

Als je de bon zelf niet nodig hebt, moedigen we je aan om hem weg te schenken aan iemand anders die hem beter kan gebruiken. Je kan de bon ook gewoon niet, of maar deels opgebruiken. Het bedrag dat nog op de bon staat na 31 december 2021, gaat naar een aantal sociale projecten in Oostende. Een daarvan is alvast de aankoop van een koelwagen voor de sociale kruidenier Antenne, om de betaalbare en gezonde voeding die mensen in armoede er kunnen halen, langer vers te houden.

Ik ben tweedeverblijver. Op welk adres krijg ik mijn bon? 

Tweedeverblijvers die eigenaar zijn van een tweede verblijf op 1 januari 2020, belast worden voor aanslagjaar 2020 en hiervan aangifte hebben gedaan voor 21 januari 2021, ontvangen ook een Oostendebon van 60 euro. De Oostendebon wordt toegestuurd naar het adres waar je gedomicilieerd bent. 

Ik ben tweedeverblijver met meerdere eigendommen. Krijg ik een bon per eigendom?

Neen, je krijgt slechts één bon als tweedeverblijver, ongeacht hoeveel eigendommen je in Oostende hebt. Tweedeverblijvers die eigenaar zijn van een tweede verblijf op 01 januari 2020, belast worden voor aanslagjaar 2020 en hiervan aangifte hebben gedaan voor 21 januari 2021, ontvangen ook een Oostendebon van 60 euro.

Ik ben tweedeverblijver maar mijn eigendom werd nog niet belast in 2020. Krijg ik dan een Oostendebon? 

Neen, alleen tweedeverblijvers die eigenaar zijn van een tweede verblijf op 01 januari 2020, belast worden voor aanslagjaar 2020 en hiervan aangifte hebben gedaan voor 21 januari 2021, ontvangen ook een Oostendebon van 60 euro.

Waarom geeft Stad Oostende een Oostendebon?

De Oostendebon helpt de stad op twee manieren. Enerzijds geven we de Oostendenaars, tweedeverblijvers en Oostendse handelaars iets terug voor de dienstverlening die ze hebben moeten missen. Anderzijds pompen we extra budget in onze lokale economie. Zo zetten we stevig onze schouders onder de heropleving van onze stad.

Waarom is de Oostendebon geldig bij zaken die gesloten zijn? 

Deelnemende handelaars moeten aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Alle lokale ondernemingen met een commerciële hoofdactiviteit in de sectoren van detailhandel, horeca en dienstverlening
  • Lokale ondernemingen zijn ondernemingen met een fysieke vestiging in Oostende. Het uitbaten van een handels-, of horecazaak of dienstverlening, via een zelfstandig gerant, wordt gelijkgesteld met het zelf uitbaten. 
  • De Oostendebon zal niet gebruikt kunnen worden bij de grote supermarktketens in voeding, bij pop-ups of bij financiële en administratieve of vrije beroepen.

Omdat Stad Oostende ook de horeca de kans wil geven om deel te nemen aan deze actie, werd de geldigheidsduur van de Oostendebon verlengd tot eind dit jaar. Meer info daarover vind je hier 

Krijgen daklozen ook een Oostendebon?

Daklozen die gekend zijn bij onze diensten en over een referentieadres beschikken bij het OCMW Oostende, ontvangen een Oostendebon. Een maatschappelijk werker volgt dit op en neemt contact op met deze daklozen. Daklozen die geen referentieadres hebben en vaak geen Oostendenaars zijn of nog maar korte tijd in Oostende verblijven, krijgen geen Oostendebon. Uiteraard kunnen zij wel bij onze diensten terecht voor andere steunmogelijkheden.

Krijgen bejaarden die in een woonzorgcentrum wonen een Oostendebon?

Ook oudere personen krijgen een Oostendebon opgestuurd naar hun domicilieadres. Voor de bewoners van de Oostendse woonzorgcentra komt de Oostendebon op hun naam in het woonzorgcentrum toe. 

Wat als ik een tweede verblijf huur? 

De Oostendebon wordt toegekend aan de eigenaar van het tweede verblijf. Die betaalt immers de tweedeverblijfsbelastingen. Als huurder van een tweede verblijf kom je dus niet in aanmerking voor een Oostendebon.

Ik heb een zaak in Oostende en wil me inschrijven als lokale handelaar

Bekijk hier meer info voor handelaars en registreer je zaak zo snel mogelijk. De deadline om in te schrijven als handelaar is 2 april 2021.

We wensen je veel plezier met de Oostendebon en een gelukkig en gezond 2021!

Gepubliceerd op dinsdag 1 september 2020 8.38 u.