Oostende Helpt!

Het begint bij jezelf!

Helpen kan in de eerste plaats door alle maatregelen strikt op te volgen. Enkel als iedereen dit doet, kunnen we samen het coronavirus bestrijden.

Lees hier wat je zelf moet doen


Hoe kan jij helpen?

Help je buren een handje

Ken je iemand in je buurt die hulp kan gebruiken? Iemand die hulpbehoevend is, tot de risicogroep behoort of mensen die momenteel hard aan het werk zijn (zorg, veiligheid, voedingssector, onderwijs …)?

Vraag of je kan helpen door een briefje in de bus steken bij je buren om hulp aan te bieden. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer en laat weten hoe ze je best contacteren (telefoon, sms, whatsapp). Vermeld ook aan je buren welke hulp je kan bieden: boodschappen of medicijnen halen, de hond uitlaten, een babbel via de telefoon, een tekening te maken…

Volgende vrijwilligerstaken mag je nog uitvoeren:

 • Boodschappen in voedingswinkels, dierenwinkels, nachtwinkels tot 22 uur, apotheken, postkantoren, banken en tankstations
 • Telefoneren / videobellen
 • Post wegbrengen
 • Dieren uitlaten

Volg ook als vrijwilliger de richtlijnen

Belangrijke richtlijnen als je buiten komt om vrijwilligerswerk te doen:

 • Respecteer alle hygiënemaatregelen en was regelmatig (minstens elk uur) je handen
 • Wees aandachtig voor mensen uit risicogroepen, vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn
 • Deponeer boodschappen aan de voordeur, overhandig ze niet fysiek
 • Vermijd oppervlaktes die frequent worden aangeraakt. Denk aan deurklinken, deurbellen ... Was onmiddellijk grondig je handen na aanraking en raak je gezicht in die tussenperiode niet aan
 • Hou anderhalve meter afstand van alle andere personen
 • Kies een veilig transportmiddel: fiets of wandel waar mogelijk;
 • Vermijd rijden met twee in een auto en het openbaar vervoer, want dat kan je vaak niet voldoende afstand houden;
 • Ga niet met meer dan een iemand mee op stap. Meer dan dat is wat we noemen 'samenscholing'. Vermijd plaatsen waar meer mensen samenkomen.

Zorg dat je verzekerd bent als vrijwilliger

Heb je eigenhandig je hulp bij iemand aangeboden? Dan moet je zelf voor een verzekering zorgen. Registreer je hiervoor gratis via het Vlaams Steunpunt Vrijwilligers via https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/vlaanderen-helpt/

Help onze zorgverleners aan materiaal

 • Doneer beschikbare mondmaskers, zelfgemaakt of niet, in het inleverpunt aan OC Oud Hospitaal (Amsterdamstraat 61). Dit kan elke weekdag van 9 tot 15 uur. Hiermee helpen we onder andere het verzorgend personeel in de woonzorgcentra.
 • Ook de Oostendse ziekenhuizen zijn nog op zoek naar mondmaskers en ander beschermingsmateriaal. Klik hier om de oproep te bekijken.
 • Zelf mondmaskers maken? Hier vind je alle info!

Steun de getroffen Oostendse horeca en handelaars

Ontdek hier welke Oostendse zaken een afhaalservice of thuisbezorging van maaltijden voorzien en waar u online kunt shoppen.

Wil je zelf als vrijwilliger actief zijn? Laat het ons weten!

Op dit moment heeft Stad Oostende zelf geen vrijwilligers nodig, maar dat kan de komende tijd veranderen, afhankelijk van de situatie en de verdere verspreiding van het coronavirus. Daarom leggen we alvast al een lijst aan met mensen die bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen om anderen te helpen. Wanneer het nodig zou zijn, nemen we contact met je op! 

Meld je hier aan:  vrijwilliger tegen corona

Bestaande actie? Laat het ons weten!

Er zijn al heel wat solidariteitsacties door burgers op poten gezet. Stad Oostende is hier erg dankbaar voor.

Heb jij al een solidariteitsactie op poten gezet of heb je er één in gedachte? Stad Oostende zal al deze initiatieven bundelen op deze pagina zodat ook andere vrijwilligers zich kunnen aanmelden. 

Vul jouw actie of idee hieronder in: Burgerinitiatieven tegen corona

Word lid van de medische reserve

Heb je een zorgopleiding genoten? We kunnen jouw hulp en kennis zeker gebruiken! Meld je aan als vrijwilliger bij de reserve van Agentschap Zorg en Gezondheid. Zowel artsen, verplegers als paramedisch personeel (ambulanciers …) komen in aanmerking en dit voor zowel actieve als gepensioneerde personen. Meer info: https://www.zorg-en-gezondheid.be/corona-oproep-voor-een-medische-reserve

Doneer je oude laptop of tablet

Om kwetsbare leerlingen in het lager onderwijs te helpen, doet de stad een warme oproep aan iedereen die een oude laptop of tablet heeft liggen en die niet meer gebruikt. Alle informatie en voorwaarden lees je op deze pagina


Zelf hulp nodig?

Heb je zelf hulp nodig bij boodschappen, ophalen van medicijnen of gewoon een babbel? De Sociale Noodlijn staat voor je klaar!

Klik hier voor meer info over de Sociale Noodlijn