Oosteroeverduinen

Oosteroeverduinen

Hoofdthemas

De Oosteroeverduinen zijn een waardevol natuurgebied met opvallend veel militair erfgoed. Net als in het provinciedomein Raversyde vind je ook hier restanten van de Atlantikwall, de 5000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie langs de Noordzeekust tijdens WO II: de Batterij Halve Maan en de Batterij Hundius. Maar de bekendste blikvanger is Fort Napoleon, dat tussen 1810 en 1814 gebouwd werd in opdracht van Napoleon. Het voormalige Militair Hospitaal, wat verderop, vlakbij de grens met Bredene werd omgebouwd tot een woongebied met meer dan 200 appartementen, lofts en woningen.

De Stad Oostende wil het culturele, landschappelijke en natuurlijke erfgoed van de site Oosteroeverduinen opwaarderen. Bedoeling is om het gebied  tussen de aanlegplaats van het veer, de Dr. Edouard Moreauxlaan en het Fort Napoleon beter toegankelijk te maken als onderdeel van het Groen Lint. Er worden nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd, en natuurontwikkeling zorgt er bovendien voor dat er 1,5 hectare extra duinen zullen bijkomen. Deze nieuwe zullen niet enkel voor meer biodiversiteit zorgen, ze vormen ook een natuurlijke kustbescherming. De werken liggen op dit moment even stil tot de verbreding van de havengeul achter de rug is.

Plan Oosteroeverduinen

Loop- en wandelparcours Fort Napoleon

Dit parcours van 4,33 km (bij laag water) of 3,5 km (bij hoog water) start aan het Fort Napoleon en leidt je langs Lange Nelle, de zeedijk en de duinen tot aan de grens met Bredene. Het parcours is gedeeltelijk verhard, en niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Op dit moment is het parcours onderbroken door de werkzaamheden aan de havengeul.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.